Cercle Brugge begint aan het seizoen met iemand aan het roer die zich als hoofdtrainer nog volledig moet bewijzen : Glen De Boeck. Die houdt er naar verluidt een vrij pittige aanpak op na, met veel trainingsuren. Een substantieel deel van de spelersgroep werd behouden, wat de nieuwe trainer toelaat voort te werken op de toch relatief stevige basis die Harm van Veldhoven achterliet. De genaturaliseerde Belg is na drie seizoenen bij groen-zwart nu trainer van Germinal Beerschot.

VERDEDIGING

In defensief opzicht even goed doen als afgelopen seizoen, toen groen-zwart de op één na minst gepasseerde verdediging had, wordt moeilijk.

In doel zal de 21-jarige Rubin Dantschotter zijn kans krijgen. Hij was afgelopen seizoen de doublure van Francky Vandendriessche, die ondertussen kee- perstrainer geworden is bij Moeskroen. Dantschotter mocht op het einde van afgelopen seizoen zijn kunnen al tonen. Hij was in totaal in tien matchen titularis en leek daarin klaar voor het grote werk. Vooral met zijn verbluffende prestatie in de uitwedstrijd tegen Germinal Beerschot maakte hij indruk. Bram Verbist wordt zijn doublure.

Centraal achterin stond het afgelopen seizoen keurig met Igor Gjuzelov en Jimmy De Wulf. De eerste, die nog revalideert van een kuitbeenbreuk, mist de competitiestart, maar er zijn alternatieven genoeg ; in de eerste plaats Bram Vandenbussche en Anthony Portier. Ook de piepjonge Dwight Wille (17) werd daar al uitgeprobeerd. Die mocht afgelopen seizoen ervaring opdoen bij Blackburn Rovers. De partnerclub van Cercle laat rechtsachter Tony Kane hoogstwaarschijnlijk niet voort rijpen bij groen-zwart. Jammer, want in de elf matchen die hij in België speelde, maakte de negentienjarige Noord-Ier een meer dan gedegen indruk. Denis Viane, Portier en Wille kunnen het gat opvullen. Voor de linksbackpositie kan dan weer een beroep gedaan worden op Tom Van Mol. ArmandMondakan ‘Mahan’is een nieuw alternatief, Wouter Artz weegt mogelijk nog wat licht.

MIDDENVELD

Met de overgang van Christophe Grondin naar AA Gent is Cercle op het middenveld misschien niet de opvallendste, maar wel een heel bepalende speler kwijt. Besnik Hasi moet zijn taak overnemen. Rond hem kunnen Sergiy Serebrennikov en Slobodan Slovic spelen. Ook Frederik Boi, die zijn plaats op de rechterflank definitief kwijt lijkt te zijn aan Honour Gombami, werd al centraal op het middenveld uitgeprobeerd. Boi bewijst dat je een tikje minder talent kan compenseren met een overdosis wilskracht, en slaagt er zo af en toe in ook een goaltje mee te pikken. Milenko Milosevic blijft last hebben om zich echt door te zetten.

Op de flanken lijkt Cercle goed gewapend met Vusumuzi Prince Nyoni op links en Gombami op rechts. De twee jongens uit Zimbabwe kunnen ook probleemloos van flank wisselen. Zij brengen techniek, creativiteit en snelheid.

AANVAL

In de voorste linie geldt het vertrek van Darko Pivaljevic, afgelopen seizoen toch weer goed voor zes goals, als het voornaamste verlies. Kristof Snelders en de blessuregevoelige Oleg Iachtchouk, die onmiddellijk alweer sukkelde met last aan een voet, werden binnengehaald als versterkingen. Met daarbij belofte-internationals Tom De Sutter en Stijn De Smet heeft De Boeck wel wat mogelijkheden. De stevige De Sutter, 1m92, kan vooraan als ankerpunt fungeren, de bal bijhouden tot de rest van de ploeg aansluit. De Smet heeft een knappe actie in huis, maar schenkt niet altijd evenveel aandacht aan zijn taken bij balverlies.

CONCLUSIE

Een relatief rustig seizoen zou in principe haalbaar moeten zijn. In de eerste vijf wedstrijden treffen de West-Vlamingen echter drie ploegen uit de top vier van afgelopen seizoen. Ze moeten eerst op bezoek bij Genk en in de derde wedstrijd naar Sclessin. Dat kan een vlotte start bemoeilijken, en van bij de start moeten achtervolgen, dat is nooit makkelijk.

Door Kristof De Ryck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content