Renard aan de macht

© BELGAIMAGE

Bij Standard looft iedereen de kwaliteiten van sportief directeur Olivier Renard.

Op 18 januari haalt Standard Olivier Renard weg bij KV Mechelen en benoemt hem tot sportief directeur van de Rouches. Een transfer die gebeurde op initiatief van Daniel Van Buyten, bestuurder van de club en rechterhand van clubeigenaar en voorzitter Bruno Venanzi. Tien maanden later is de positie van Renard nog versterkt. Dat komt met name door de gevoerde politiek tijdens de voorbije mercato. Die zag een aantal voor het grote publiek nagenoeg onbekende spelers arriveren op Sclessin. Daar werden aanvankelijk wel wat vraagtekens bij gesteld, maar intussen is iedereen lovend over de sportieve inbreng van Ishak Belfodil en Orlando Sá.Wat ook niet onbelangrijk is: het zijn spelers wier komst geen gat in de begroting slaat, waardoor de salarislast die Venanzi onder controle wil houden in evenwicht blijft. Het valt ook op dat de voorzitter vandaag dichter bij Renard staat dan in het begin, steeds vaker makelaars doorstuurt naar zijn sportief directeur, wiens netwerk en werkvolume in Luik erg geprezen worden. Zo vloog Renard na de uitzege bij Panathinaikos meteen door naar Polen om er een speler te bekijken, om net op tijd terug te zijn voor Standard-Mouscron van zondagavond. Verzwakt de opmars van Renard de positie van Daniel Van Buyten? Eind augustus gaf die nog aan dat hij op sportief vlak de nummer een was en kondigde hij een aantal belangrijke veranderingen aan, gesymboliseerd door het opzijzetten van algemeen directeur Bob Claes. Dat is vandaag nog niet meteen duidelijk.

In de zomerperiode benadrukte Renard nog dat hij ‘sportief directeur’ van Standard was en niet ‘de assistent van Daniel Van Buyten’. Niet zonder eraan toe te voegen dat ‘we erg goed samenwerken’. Niet dat dat bepaalde fricties uitsluit tussen beide heren, ook omdat Van Buyten soms de gewoonte heeft om op eigen houtje te handelen, en daar weleens over vergeet te communiceren met zijn zogenaamde rechterhand.

Sinds Bruno Venanzi midden september naast eigenaar ook uitvoerend directeur is, is de baas van de club haast dagelijks op Sclessin aanwezig. Er is dan altijd nauw overleg met Renard. Het is ook Renard die ter hulp geroepen wordt wanneer er met de vuist op tafel geklopt moet worden in de kleedkamer, zoals afgelopen week bij een incident net voor de afreis naar Griekenland.

De rol die Daniel Van Buyten vervult, blijft onduidelijk en complex, al twijfelt niemand aan zijn goede bedoelingen. Zijn contract, geen kleintje, loopt af in juni 2017 en de komende maanden zal de samenwerking intern geëvalueerd worden. Intussen verwacht men dat Renard zich de komende tijd nog meer zal laten gelden binnen de Luikse club.

DOOR THOMAS BRICMONT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content