De Brusselaar René Taelman (54) zet zijn ontdekkingstocht in het Afrikaanse voetbal verder. Nadat hij met Al Ittihad in Alexandrië de vooropgestelde doelstelling veiligstelde – een rustig seizoen beleven, vertrok hij ondanks belangstelling van topclub Al Ahly naar Benin. Daar moet hij de nationale ploeg naar nieuwe successen leiden. Een zware opgave, maar Taelman heeft helemaal geen schrik van de nieuwe uitdaging in zijn leven.

Benin wordt het tiende Afrikaanse land waar je aan de slag gaat. Waarom verliet je eigenlijk Egypte ?

René Taelman : Gewoon omdat ik mijn taak daar volledig volbracht. Al Ittihad had enkele moeilijke seizoenen achter de rug en verlangde opnieuw naar sportieve stabiliteit. In het mate van het mogelijke heb ik daar voor gezorgd door het algemene kader te veranderen, professioneler te werken en de jongeren een kans te geven. Bovendien was het leuk om in contact te komen met het Egyptische voetbal.

Na de ontdekking van Ahmed Hossam bij AA Gent wordt Egypte gezien als een reservoir van grote voetbaltalenten. Klopt dat ?

Absoluut. Vergeet niet dat Egypte in het verleden toch altijd tot de meest toonaangevende Afrikaanse voetballanden behoorde. De nationale ploeg won meerdere prijzen op kampioenschappen, terwijl je het niveau van de topclubs Zamalek en National niet mag onderschatten. Het was geen toeval dat Roger Henrotay hier Ahmed Hossam en Mohamed El Tamani ontdekte. Anderlecht zal ook nog veel plezier aan Tarek El Saïd gaan beleven. Hij is een speler die met flitsen een ploeg meerwaarde kan geven.

Wat verwachten ze van jou als nationaal keuzeheer in Benin ?

Ik zal me voornamelijk bezighouden met de selectie van de nationale ploeg en de vorming van goede elementen bij de veertien- en vijftienjarigen. Blijkbaar bezitten ze daar met een heel talentrijke generatie. Benin moet zijn eigen identiteit hervinden, nadat de Uefa de voetbalbond lang niet aanvaardde door de uitgeoefende politieke druk. In eerste instantie moet ik de nationale ploeg kwalificeren voor de eindfase van de Afrikaanse landenbeker. Dat wordt geen lachertje, want Benin bengelt onderaan de officiële Fifaranglijst. Voor alle zekerheid tekende ik maar voor een jaartje.

Al talent gevonden ?

Natuurlijk. Zoals overal in Afrika, kan je hen zo van straat weghalen. Ik kijk voornamelijk naar de prestaties van de Requins de l’ Atlantique en de Dragons de l’Ouéme. (PB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content