Felix Magath zet Schalke 04 naar zijn hand.

“Met een dergelijke prestatie volstaat het niet om bij de eerste vijf te eindigen.” Zo klonken de woorden van Felix Magath (56) na de 1-2-zege op de openingsspeeldag bij promovendus FC Nürnberg. De trainer/sportief directeur/algemeen directeur reageerde meteen. Hij verraste met het binnenhalen van de Braziliaanse oud-international Mineiro (34). De verdedigende middenvelder, die in het seizoen 2007/08 speelde voor Hertha BSC (36 duels, 2 goals), was einde contract bij Chelsea, waar hij niet verder raakte dan invalbeurten. De Zuid-Amerikaan, die als routinier de jongeren wat moet sturen en door Magath wordt geloofd omwille van zijn polyvalentie, krijgt een presta-tiegerichte verbintenis. ” Christoph Moritz, Levan Kenia en Lewis Holtby kunnen van hem nog heel wat opsteken. Hij wordt hun gids.”

Een paar dagen later volgde dan de huur van de Slovaakse international Lubas Hanzel (22) bij Spartak Trnava. De linkerverdediger, die voor het eerst een buitenlands avontuur aangaat, is de vervanger van Christian Pander (25). Hij is lang uit roulatie na een operatie aan de knie. Er werd ook een koopoptie voor tweeënhalf jaar afgesloten.

Magath toonde ook nog eens zijn machtspositie aan. Doelman Manuel Neuer (23) mag onder geen beding vertrekken naar Manchester United, dat nochtans een bod van twintig miljoen euro had uitgebracht voor de jeugdinternational. Het tekent de revolutie die er plaatsvindt onder de kampioenenmaker, die bij Schalke 04 de teleurstellende achtste positie van vorig seizoen moet wegspoelen met een Europees ticket. Gedaan met de vele speculaties, weg ook de verhalen over de haat-liefdeverhouding van het publiek met Kevin Kuranyi en egoïstische voetballers zonder discipline. Bovendien werd de 4-3-3-veldbezetting omgezet in een 4-4-2-systeem.

“We hebben weer een piloot aan boord”, weet de Braziliaanse verdediger Marcelo Bordon. “Ik liep nog nooit zoveel tijdens een voorbereiding als de laatste weken, maar ik ben ervan overtuigd dat het iets zal opleveren”, stelt Kuranyi.

Christian Träsch treft het niet. De 21-jarige verdediger van VfB Stuttgart brak zijn linkerhand en moet minstens een maand langs de kant blijven.

Een matig spelend Duitsland verstevigde zijn koppositie in groep 4 van de WK-kwalificatiereeks. De Mannschaft won met 0-2 van Azerbeidzjan, na treffers van Bastian Schweinsteiger en Miroslav Klose.

Mark van Bommel (Bayern München) liep een breuk op in een kootje van zijn grote teen. De Nederlandse international werd geopereerd en is twee tot drie weken niet inzetbaar.

Er werd geloot voor de tweede ronde van de DFB-Pokal (op 22 en 23 september). VfL Bochum-Schalke 04, FC Köln-VfL Wolfsburg (rechtstreeks te zien op ZDF op 23 september) en FC Nürnberg-Hoffenheim zijn de onderlinge eersteklasseduels. Bayern München neemt het thuis op tegen tweedeklasser RW Oberhausen, Gladbach ontvangt MSV Duisburg en FC Augsburg neemt het op tegen SC Freiburg.

De clubleiding van Borussia Dortmund is bijzonder tevreden over het werk van sportief directeur Michael Zorc (46). De bestaande verbintenis, die afliep in 2010, werd opengebroken tot 2012.

Assistent-trainer Ümit Özat (32) zakte bij FC Köln op training in elkaar. De Turk, die vorig seizoen stopte als speler vanwege hartproblemen, was echter snel weer bij bewustzijn.

Aristide Bancé (24, FSV Mainz 05) gaf aan de politie toe dat hij onlangs een 23-jarige West-Afrikaanse vrouw, die beweert een kind van de spits te hebben, te hebben geslagen.

Hannover 96 haalde de Ivoriaanse offensieve middenvelder Didier Ya Konan (25) weg bij het Noorse Rosenborg.

VfL Wolfsburg moet nog even wachten op aankoop Thomas Kahlenberg (26). De Deense international, een middenvelder die voor 3,7 miljoen euro werd weggehaald bij Auxerre, kampt met rug- en heupklachten.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content