Onderzoek peilde naar de inkomsten van de Italiaanse scheidsrechters.

Over de schatten die voetballers verdienen, is al veel inkt gevloeid, maar over wat scheidsrechters voor hun noeste en weinig benijdenswaardige werk op zak mogen stoppen, is veel minder bekend. Onlangs is toch eens in de portefeuille van de Italiaanse referees gekeken.

Het zal weinig verwondering wekken dat Pierluigi Collina, die algemeen wordt erkend als een van de beste scheidsrechters ter wereld, de ranglijst aanvoert met een bedrag van 134.000 euro bruto. Daar moet ook nog het geld worden bijgeteld dat hij puurt uit de activiteiten van zijn bureau dat gespecialiseerd is in financiële beleggingen. Ook de arbiters die vlak achter Collina gerangschikt zijn, moeten de woensdag en de zondag niet voor een aalmoes hun korte broek aantrekken. Op de tweede plaats vinden we Farina met 127.000 euro en daarna De Santis, Paparesta en Rosetti, alle drie met 125.000 euro. Sinds een viertal jaar is in de scheidsrechterij eigenlijk nauwelijks nog sprake van amateurisme. De Italiaanse referees hebben zoveel afspraken op het nationale en internationale voetbaltoneel, dat ze er nauwelijks nog een andere normale job bij kunnen doen. Zo hebben ze onder meer twintig keer per jaar van donderdag tot zaterdag afspraak in het nationale trainingscentrum. Daar moet bijgevolg ook een en ander tegenover staan. De internationale scheidsrechters krijgen 37.200 euro per jaar als schadevergoeding voor het loonverlies dat ze door hun activiteit als scheidsrechter lijden. Voor de niet-internationale scheidsrechters ligt dat bedrag op 31.000 euro. Voorts krijgen ze ook nog 5164 euro voor een wedstrijd in de Serie A, 2582 voor een in de serie B en 1291 euro voor een partij in de Italiaanse bekercompetitie.

“Er bestaan nogal wat clichés over de scheidsrechters. Zo zouden ze cadeaus krijgen van clubs om wedstrijden in een bepaalde richting te doen kantelen. Maar daar is echt niets van aan”, verklaarde Pierluigi Collina nadat hij vanwege de buitenlandse journalisten in Italië een prijs kreeg als verdienstelijkste sportfiguur van het jaar. Rond de mogelijkheden om de reglementen te wijzigen en om een beroep te doen op de moderne technologie om zo scheidsrechterlijke vergissingen te vermijden, toont Collina zich behoorlijk sceptisch :”Er zijn al experimenten geweest met twee scheidsrechters, maar dat is niet echt een succes geworden. Op die manier moet je als scheidsrechter immers altijd achteruit lopen en op de duur had ik daardoor problemen met de achillespezen. Ook in technologische innovatie geloof ik niet, want het mooie van het voetbal is precies dat alle regels altijd gelijk zijn, of je nu in Bernabeu speelt of op het veld van een caféploegje. Ik denk dan ook dat het beter is om alles bij het oude te laten.”

De vraag wat hij vindt van de afgekeurde goal van Shevchenko tijdens de finale van de Champions League, ontwijkt hij. “Ik was verstrooid. Er waren vrienden bij mij thuis en ik heb de actie eigenlijk niet gezien.” (NR)

ARRIGO SACCHI houdt er op 30 juni mee op als technisch directeur van Parma. BEPPE SIGNORI zal niet meer voor Bologna uitkomen. JOSE MARI, die dit seizoen door AC Milan werd uitgeleend aan Atlético Madrid, keert op het einde van het seizoen terug naar Milaan. Gezien de scherpe concurrentie bij de winnaars van de Champions Leauge is de kans groot dat hij opnieuw zal worden uitgeleend. AC MILAN won voor de vijfde keer in zijn geschiedenis de Italiaanse beker. Op San Siro speelde het 2-2 gelijk, nadat het de heenwedstrijd tegen AS Roma met 1-4 had gewonnen. (NR)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content