Riskant transferbeleid

Beerschot, vorig seizoen nog een absolute revelatie, miste met 1 op 18 zijn competitiestart. Enerzijds geen verrassing aangezien de terugronde van vorig seizoen ook al moeizamer verliep, anderzijds wel omdat er net voor de ervaren coach Peter Maes gekozen werd om deze situatie te vermijden. Will Still, de T2 van Hernán Losada die als hoofdcoach ad interim bedankt werd voor bewezen diensten, achtte men immers nog te groen voor dit lastigere ‘jaar van de bevestiging’.

Thibault De Smet
Thibault De Smet© BELGA

Maes kon grotendeels beschikken over dezelfde kern als diegene die begin vorig seizoen furore maakte, minus Tarik Tissoudali, de onvoorspelbare dribbelkont die zo’n offensief superduo vormde met Rapha Holzhauser maar in de winterstop aan KAA Gent verkocht werd. Sindsdien hapert de motor van de Mannekes. Ook Maes ondervindt moeite om weer de juiste versnelling te vinden, daarbij niet geholpen door een riskant transferbeleid. Sportief verantwoordelijken Sander Van Praet en Jan Van Winckel kiezen consequent voor jong en buitenlands talent, ongetwijfeld met de bedoeling later met meerwaarde te kunnen doorverkopen. Helaas blijkt dat deze jongens zelden meteen een meerwaarde betekenen op het veld. Van de eerste lichting zomertransfers – Leon Krekovic, Abraham Okyere, Apostolos Konstantopoulos, Abdoulie Sanyang en Thibault De Smet – konden enkel die twee laatste zich doorzetten. Niet toevallig twee ‘oudere’ spelers die onze competitie al kenden.

Raphael Holzhauser
Raphael Holzhauser© BELGA

Zuid-Amerikaanse markt

Ondertussen schakelde Beerschot bij door nog enkele vooral offensieve transfers te doen. Issa Soumaré, gehaald bij de Franse tweedeklasser Orléans, toonde al potentieel als polyvalente aanvaller met snelheid en fysieke kracht. De Schotse targetspits Lawrence Shankland, de Boliviaanse spelverdeler Ramiro Vaca en de jonge Engelse winger Femi Seriki (gehuurd van zusterclub Sheffield United) kunnen nog niet beoordeeld worden wegens pas laat aangesloten en tot nog toe niet of amper aan de bak gekomen. Vlak voor de transferdeadline stortte Beerschot zich nog op de Zuid-Amerikaanse markt, met het inhalen van de 19-jarige Ecuadoriaanse international Moisés Caicedo (1 jaar gehuurd van Brighton) en de Uruguayaanse centrale verdediger Mauricio Lemos, die van Fenerbahçe gehuurd wordt. Enkel van deze laatste mag direct rendement verwacht worden: hij deed al ervaring op bij Roebin Kazan, Las Palmas en Sassuolo.

Riskant transferbeleid

Raphael Holzhauser

Ook nu weer de efficiëntste speler bij Beerschot, ondanks heel wat wisselende namen rond hem. Rapha loopt daardoor geregeld te sakkeren en ging al in de clinch met de eigen supporters.

Transfers out

Masangu (R Exc. Virton), Placca Fessou (Al-Tadamon SC, Kuw), Brogno (Zira FK, Aze), Van den Buijs (RKC Waalwijk, Ned), Eleke (Gençlerbirligi, Tur), Vancamp & Mboko-Sambeya (contract ontbonden).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content