Rode lantaarn: een kwestie van kwaliteit

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren, haastte zich zondag om Stijn Vreven in zijn functie te bevestigen.

Zo gek draait de molen dezer dagen. Woensdag kregen we telefoon van een zaakwaarnemer. Of het klopte dat Waasland-Beveren op zoek was naar een nieuwe trainer? Ook buiten de landsgrenzen kennen ze de reputatie van de Jupiler Pro League als trainerskerkhof. Een paar mindere resultaten leidt dan tot dit soort speculatie.

Feit is: de resultaten van de Waaslanders zijn niet goed. De minste punten en samen met de buren uit Lokeren de minste gemaakte doelpunten. Wel gewonnen van Club Brugge, maar ook al een aantal keren een mooie voorsprong uit handen laten glippen: tegen KV Mechelen, tegen KRC Genk, … Vorig seizoen startte Waasland-Beveren goed, om daarna weg te zakken. In 2016 staan er al dertien nederlagen en zeven gelijke spelen op de teller. Er werd nog maar vier keer in de competitie gewonnen, waaronder twee keer in februari, net op tijd voor het behoud, één keer in play-off 2 eind april, en onlangs tegen Club Brugge. De Wase fans beleven barre tijden.

Vorige zomer flirtte Stijn Vreven met een vertrek. Zag hij de bui hangen en voelde hij weinig steun? Feit is dat ze in Beveren de Vreven van vorig seizoen graag zagen veranderen. Iets meer communicatief, iets meer luisterend naar adviezen rond zich, minder koppig overtuigd van het eigen gelijk. Een paar mensen rond hem werden vervangen en zie, Vreven paste zich aan, hoor je nu. Iedereen is wat blijer.

Alleen de resultaten vallen tegen. De ploeg is te jong, zuchtte vrijdag een bestuurslid. Dat laatste werd zondag door een ander bestuurslid tegengesproken. De gemiddelde leeftijd in Westerlo bedroeg 24,1 jaar, bij de tegenstander 25,6. De keeperswals werd gestopt, met de Fransman RudyCamacho (24) is er achterin wat ervaring bij en centraal op het middenveld maalt IbrahimaSeck zijn kilometers. Alleen voorin blijven ze jong: AleksandarBoljevic en SiebeSchrijvers zijn 20, Zinho Gano 22. Het verschil met vorig seizoen is dat er geen Steeven Langil meer is, in zijn goeie dagen vorig seizoen mister 50 procent. Nu leidde dominantie na de rust in het Kuipje tot weinig uitgespeelde kansen. Bovendien is ook het vertrek van Thibault Moulin niet goed opgevangen. Seck liep in Westerlo overal en dus nergens. Een duidelijke taakverdeling tussen de nummers 6 en 8 was vorig seizoen lang een probleem, nu mede door schorsingen (Seck) of blessures opnieuw.

Het probleem van Waasland-Beveren is dat van vele kleintjes. Wie boven het maaiveld uitsteekt, wordt het jaar erna weggeplukt. Wat overblijft, heeft vaak net iets minder kwaliteit. Goeie wil is er voldoende. Net als vorig seizoen lieten ook dit jaar de spelers hun winstpremie in de eerste ronde van de beker vallen. Met dat geld gaat de club in januari op winterstage.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content