ROLAND LAMAH HEEFT MOEITE OM EEN BASISPLAATS TE VEROVEREN BIJ SWANSEA CITY.

In juni 2011 was Swansea City het eerste team uit Wales ooit dat erin slaagde de Premier League te bereiken onder toenmalig succestrainer Brendan Rodgers, maar ondertussen werd het ook de eerste Welshe ploeg met een Europees ticket. Dat huzarenstukje voltrok zich na de winst in de Ligabeker vorig seizoen, met coach Michael Laudrup aan het roer. In de finale van de zogenaamde Capital One Cup bleek het team op 24 februari 2013 met 5-0 te sterk voor Bradford City. Kortom, Swansea City leek perfect op weg om zijn plaats te vinden in de brede middenmoot van de Engelse competitie.

Toch verloopt de huidige campagne moeizaam. De deelname aan de Europa League, waar Swansea City in de zestiende finales werd uitgeschakeld door het Napoli van Rode Duivel Dries Mertens, kostte punten in het kampioenschap. Een verschil in visie tussen voorzitter Huw Jenkins en Laudrup kostte uiteindelijk de kop van de voormalige Deense international. In februari werd hij als coach opgevolgd door clubicoon Garry Monk, die nog speelde als verdediger en sinds 2004 deel uitmaakte van de A-kern.

“Ze hebben een goede ploeg en een mooie basis”, weet Chris Wathan, die werkt voor Wales Online. “Laudrup zette het sterke werk van Rodgers gewoon verder. Hij transfereerde verschillende spelers uit de Spaanse competitie. De mengeling van typisch Engelse voetballers, zoals Ashley Williams, in combinatie met technische spelers als Pablo Hernández of Michu werkte meteen. De blessure van die laatste, een vlotscorende aanvaller, zorgt ervoor dat het team voor de goals volledig afhangt van Wilfried Bony. Ze zijn het duidelijk niet gewoon om veel duels te spelen op korte tijd. Daardoor flirt Swansea nu met de degradatieplaatsen. Maar ze beschikken over meer kwaliteit dan de andere kandidaten.”

Oud-Anderlechtspeler Roland Lamah (26), die in januari 2013 op huurbasis overkwam van het Spaanse Osasuna, ondervindt duidelijk moeilijkheden om zich door te zetten in Wales. Een echte titularis kan de offensieve middenvelder bezwaarlijk worden genoemd. Laudrup beschouwde hem niet als basisspeler en gaf de voorkeur aan Wayne Routledge, onder Monk verbeterde zijn situatie wel. “Zijn prestatie tegen West Bromwich Albion, waar hij scoorde als invaller, laat alvast het beste vermoeden”, denkt Wathan. “Hij raakt stilaan het hogere ritme van de Premier League gewend. Alleen moeten er nog meer constante prestaties en beslissende momenten volgen.”

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content