Terwijl Lazio gered lijkt, heerst er bij AS Roma een koude- oorlogssfeer.

Eerst het goede nieuws. Vorige week beslisten de banken om bij Lazio een kapitaalverhoging van 110 miljoen euro door te voeren. Eergisteren zouden de nieuwe aandelen te koop aangeboden worden. Wel weigerde ex-eigenaar Sergio Cragnotti zijn veertien procent aandelen gratis af te staan. Hij wil ze verkopen volgens de marktwaarde. Wel keert Cragnotti nooit meer terug in het voetbal.

Afgevaardigd beheerder en nieuwe sterke man Luca Baraldi slaagde er in twintig spelers schriftelijk te laten afzien van gerechtelijke acties die het voortbestaan van de club in gevaar brengen. Maar nog altijd weigeren sommigen een deel van hun loon in aandelen te laten omzetten. Jaap Stam vatte het als volgt samen : “Als ik naar het warenhuis ga om eten voor mijn gezin, kan ik dat toch niet betalen met aandelen ?” Ook ex-trainer én voorzitter Dino Zoff liet weten geen genoegen te nemen met aandelen voor de uitbetaling van zijn achterstallig loon.

Ook bij AS Roma blijft het intussen stormen. Nadat de club naast verdediger Nicola Legrottaglie (naar Juventus) greep, zit het er weer bovenarms op tussen de flamboyante voorzitter Franco Sensi en trainer Fabio Capello. Sinds Capello vorig jaar zijn wensen op de transfermarkt niet ingewilligd zag, is het koude oorlog tussen de twee. De club heeft geen geld om te investeren, Capello is niet tevreden omdat hij met de huidige spelerskern geen plaats bij de top kan garanderen. Vorige week liet Sensi eerst horen dat aanvaller Marco Delvecchio – waar Capello nog op rekende – niet meer gewenst is. De voorzitter hoopte te scoren met de snelle aankoop van de Braziliaan Lucio van Leverkusen, maar ook die zaak stokte. Hardop hoopte Sensi dat Real Madrid vorige week zijn trainer zou weghalen, maar dat gebeurde niet. Dus moeten trainer én voorzitter noodgedwongen nog even met mekaar door. Bij geen enkele Europese topclub is er nog een trainersplaats vacant en bij AS Roma heeft Capello nog een tweejarig contract waar Sensi niet zomaar onderuit kan. Zestien miljoen euro verdient Capello nog de komende twee jaar. Een som die Sensi nu moeilijk kan ophoesten om van zijn trainer af te geraken.

In een onbewaakt moment liet de voorzitter vorige week optekenen dat wanneer de huidige situatie Capello niet bevalt, hij hem volgend jaar toch de resterende zes miljard uitbetaalt en hem meteen vervangt door ouderdomsdeken en voormalig trainer Carlo Mazzone, die nu bij Ancona zit. (GF)

CARLO MAZZONE (66) wordt de nieuwe trainer van Ancona, dat afscheid nam van Gigi Simoni die de promotie afdwong. Mazzone hield de voorbije drie jaar Brescia in eerste. Sinds zijn debuut als proftrainer bij Ascoli in 1968 zat hij in 35 jaar nooit een jaar zonder club. Ancona wordt zijn twaalfde club. Het langst (twaalf jaar) werkte hij bij Ascoli, zijn beste resultaat was een derde plaats met Fiorentina in 1977. MAURO CAMORANESI (26) is nu helemaal van Juventus. Dat kocht voor 5,5 miljoen euro plus enkele jonge talenten de Italiaan van Argentijnse afkomst vrij bij Verona, dat de helft van de rechten op de middenvelder bezat. MARC NYGAARD (26), de Deense spits die het afgelopen jaar voor Roda JC, Lommel en Excelsior voetbalde, verhuist naar Brescia waar hij naast Roberto Baggio gaat spelen. INTER kocht bij Parma de Franse middenvelder Sabri Lamouchi (31) weg. Aanvaller Domenico Morfeo (27) gaat de omgekeerde weg. AS ROMA haalde bij Chievo doelman Lupatelli weg. Ook belofteninternationaal D’Agostini keert na twee jaar Bari definitief terug naar Roma. SAMPDORIA wil een goed figuur slaan. Het trok al zeven spelers aan met Seria A-ervaring. Meest opvallende aanwinsten : international Christian Doni (30, Atalanta) en de Japanse international Yanagisawa (26, Kashima Antlers). (GF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content