De Belgische doelman van Extremadura geeft commentaar bij de ontwikkelingen in het Spaanse voetbal.

Je maakte de verplaatsing naar Eibar niet mee ?

Ronny Gaspercic : De club heeft me een nieuw tweejarig contractvoorstel gedaan. Ze wilden dat ik bijtekende. Ik heb lang gezwegen, maar moest nu uit mijn schelp komen en hen zeggen dat ik als eindecontractspeler wil vertrekken. Het is nu definitief gedaan. De club moet naar volgend seizoen toe werken. Dat heb ik hen ook snel duidelijk gemaakt. Ze konden begrip opbrengen voor mijn argumentatie.

Extremadura stond op drie speeldagen van het einde op een dertiende plaats. Een zware teleurstelling ?

Toch niet, omdat we niet echt over een ploeg beschikten die kon meestrijden voor de promotie. Ik had het verwacht. Vorige zomer werd er aan een geheel nieuw en sterk verjongd elftal gewerkt. We zitten duidelijk in een opbouwende fase. Vorig seizoen was de ontgoocheling groter, omdat we toen wel over een sterk geheel beschikten. Het heeft niet mogen zijn. Ik was alleen zwaar ontgoocheld dat ik niet vervroegd de club mocht of kon verlaten.

Hoe moeilijk was het om als Belgisch international wekelijks gemotiveerd te zijn ?

Dat vormde geen enkel probleem. Overal waar je ook terechtkomt, moet je altijd honderd procent vertonen. Ik had wel vaak het gevoel : het is hier voor mij nog niet gedaan. Gelukkig kon ik me optrekken aan mijn status van eindecontractspeler en het feit dat meerdere clubs interesse betoonden.

Vooral uit Frankrijk en Engeland. Waar gaat jouw persoonlijke voorkeur naar uit ?

Geen idee. Op dit moment is er nog geen enkele beslissing genomen. Gelukkig heb ik nog wat tijd om alles eens rustig op een rijtje te zetten. Het is alleszins de bedoeling om op een zo hoog mogelijk niveau terecht te komen. ( vastberaden) Nieuwe degradaties wil ik niet meer meemaken.

In de Segunda Divisiòn beschikken FC Sevilla, Tenerife en Real Betis Sevilla over de beste kaarten om de terugkeer te bewerkstelligen.

Zij zijn toch de ploegen die het meest constant presteerden en daar thuishoren. Het zijn en blijven qua potentieel eersteklassers, die ook nog eens over een aangepaste structuur beschikken. Op het moment dat ze terugkomen, hebben ze ook meer armslag dan de anderen. Ze hebben zich ook goed aangepast aan de vereisten van tweede klasse. Het blijft een moeilijk in te schatten reeks. Vooral krachtvoetbal en het spelen op inzet blijft bovenal primeren.

Iets wat bij Atletico Madrid duidelijk niet lukte ?

Klopt. Ze hebben het veel te gemakkelijk opgenomen. Het zou wel loslopen. Maar elke ploeg plooit zich ook driedubbel tegen hen. Enkele speeldagen geleden verving Gil y Gil trainer Alonso door Cantarero. Na het verlies op Murcia waren de stoppen weer eens doorgeslagen. Ze hebben een beetje de naam opgebouwd van ongeduldig te zijn. Ik kan hen eigenlijk geen ongelijk geven. Als tweedeklasser ontvangen ze voor elke thuismatch toch 45.000 toeschouwers. De druk is heel groot. De spelers en trainers kunnen zich dan ook maar weinig tot bijna niks permitteren. Het blijft een topclub, die door onvoorziene omstandigheden toch in tweede klasse belandde. Als ze nog een extra-seizoen in tweede blijven, betekent dat een grote ramp. Iemand als Salva, momenteel topscorer met 20 goals, zal maar een seizoen geduld oefenen. Het blijft door zijn historie de meest onrustige club van Spanje.

Wat vond je van de Uefacupfinale tussen Alavés en Liverpool ?

Spannend, hé. ( lacht) Alavés is een heel goede ploeg, die gewoon te zenuwachtig aan de wedstrijd was begonnen. Het heeft de das omgedaan. Alleen op puur voetballend vermogen waren ze veel sterker dan de Engelsen. Ik denk ook dat ze ten onder gingen aan de druk. Het was voor de meesten de eerste keer dat ze een finale speelden. Men sprak van defensief geklungel, maar dat is altijd zo bij een monsteruitslag. Herrera beleefde een ongelukkige dag, want in competitie presteert hij heel regelmatig. Vooral aan de wissel van Javi Moreno werd hier zwaar getild. Het was niet het keerpunt van de wedstrijd, maar hij blijft iemand die uit gelijk welke positie of moment een doelpunt kan scoren.

Hij vertrekt straks naar AC Milan. Een goede keuze ?

Moeilijk te zeggen. Hij kon ook naar Barcelona, waar hij eerder al mislukte. Blijkbaar vormde zijn vrouw de doorslaggevende factor. Hij is een werkerstype, die ook nog eens gemakkelijk scoort. Dat verhoogt zijn slaagkansen. Maar ik vrees een beetje voor de concurrentie. Milaan is niet Alavés, hé. Even goed kan hij ontploffen. Hij is toch ouder en wijzer geworden en bezit de ideale ingesteldheid.

Real Madrid werd kampioen. Verdiend ?

Ik denk het wel. Ze hebben toch een serieuze weg afgelegd en lange tijd, met de Champions League, een zwaar programma afgewerkt. Tegen Bayern München wilden ze pieken, maar werden ze uitgeschakeld door onderschatting en een mindere vorm. Ze beschikken met Raul, Figo en Morientes over grote offensieve weelde en kunnen terugvallen op een sterke invallersbank. Maar op het einde maakte Figo toch een uitgebluste indruk. Hij kende weinig rust na het Euro en zit nu duidelijk op zijn tandvlees. Volgend seizoen kan het alleen maar beter. De grote revelatie voor mij was Guti. Hij ving probleemloos het vertrek van Fernando Redondo op en beschikt over alle kwaliteiten van een topper : sterk in de balrecuperatie, goed spelinzicht, infiltreert gemakkelijk en scoort ook nog.

Bij Barcelona werd Lorenzo Serra Ferrer voortijdig aan de deur gezet. Een laatste stuiptrekking om de vedetten in het gareel te krijgen en de voorrondes van de Champions League te halen ?

Ik vermoed het wel. De weken er voor klaagden Rivaldo en Kluivert over zijn aanpak. Dat zegt veel. Bovendien kon hij geen goede resultaten meer voorleggen en begonnen de socio’s zich te roeren.

Wat te denken van de nandrolonwaarde van Frank de Boer ?

Ik vind het een bizar verhaal. Vele mensen reageerden verontwaardigd. Het is in Spanje het eerste dopingvoorval. Eigenlijk is het onbegrijpelijk, want ook op training zijn controles mogelijk. Zover ik hoor, weet en zie, wordt er alleen vitamine c gebruikt. Ik kan wel geloven dat de belasting soms te groot wordt. Maar je bent verkeerd bezig als je naar die middelen moet grijpen. Mochten ze nu vallen als vliegen, dan pas kan je over een algemeen fenomeen spreken. Nu is het meer een alleenstaand geval. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content