Terwijl Anderlecht koud en warm blaast in de zaak-Radzinski, kenden ze in Brugge een vrijwel rimpelloze eerste trainingsweek. Een impressie.

De week in Brussel begint met slecht nieuws : Nenad Jestrovic kan niet trainen. Meer nog, Nenad Jestrovic moet weer onder het mes. Zijn manager, Ranko Stojic, doet het eerst nog allemaal af als weinig ernstig – “Hij kan springen, hij kan lopen” – maar op de foto’s is klaar en duidelijk te zien dat het scheenbeen gebroken is. Dus, in plaats van te trainen, mag Jestrovic naar dokter Martens. Die op dinsdagmorgen slecht nieuws heeft voor Michel Verschueren : operatie en minstens twee tot drie maanden out. Dokter Renno Roelandt blijft er kalm onder: “Het zal wel weer onze fout zijn”.

Waarnemers zijn kritisch voor het Anderlechthuishouden : “Alweer een geblesseerde spits gekocht”. Verschueren bekent : “Volgens Martens hadden we een maand kunnen winnen, hadden we Jestrovic in juni naar hem gestuurd, het was toen al duidelijk dat er problemen waren.” Roelandt schokschoudert, wil geen commentaar geven, maar concludeert met ons dat de prioriteiten in Brussel af en toe verkeerd liggen. In de nadagen van de Hossam-saga, toen een grillige zeventienjarige de Brusselaars voor schut zette, moest de transfer van de Kroaat snel worden afgerond. Tijd voor een medisch onderzoek was er niet. “Jestrovic moest met verlof vertrekken”, schuddebolt Roelandt. Hij maakte een nieuwe afspraak voor 19 juni, maar ook toen was er nauwelijks de tijd voor een doorgedreven check up : Jestrovic had opnieuw andere prioriteiten. Opnieuw liet de club begaan, om nu op de blaren te moeten zitten. Overigens lekt later op de week ook uit dat Marc Hendrikx eveneens eerst tekende en dan pas medisch gekeurd werd.

De blessure van Jestrovic is meteen een streep door de rekening van Tomasz Radzinski, die de bui al ziet hangen als hij naar Parijs trekt om er gelauwerd te worden. Radzinski heeft een akkoord voor vier jaar met Everton. Een verschil tussen veertig miljoen netto per jaar en een kleine twintig bruto : het is allemaal snel uitgerekend. Alleen wil Anderlecht niet mee, al is Michel Verschueren dinsdagmorgen veel minder categorisch dan Roger Vanden Stock, die diezelfde ochtend na de training Aimé Anthuenis een hart onder de riem komt steken : “Radzinski blijft”.

Nu heeft de Anderlechtvoorzitter al wel meer dingen gezegd (“Ik wil Miljovevic nooit meer onder de lat zien”), die later door de werkelijkheid achterhaald werden. Op dat vlak is zijn manager sluwer. Verschueren dribbelt wat rond de pot. “Everton speelt het spel niet fair, heeft eerst de speler zot gemaakt, maar we gaan die zaak hier niet afhandelen op de place publique, hein. Daarbij, er wordt hier veel te veel gepraat over de vertrekkers. Focus eens op de nieuwkomers, Thompson is geen plat kind en Seol evenmin.” De Zuid-Koreaan tekende maandag voor drie jaar. Een transfer geregeld op verzoek van de Koreaanse voetbalbond, weet de trainer : “Die wilde hem hier absoluut parkeren in de aanloop naar het WK”.

Of die twee spitsen niet wat licht wegen voor de komende Europese opdrachten ? Anthuenis weifelt, maar zijn bede om een nieuwe spits wordt vooralsnog niet gehoord. Verschueren loopt op die vraag even warm als de buitentemperaturen, en duikt in zijn papieren. “Geduld, geduld.” Hij laat vervolgens fotokopies maken van de aansluitingsdata die gelden voor spelers die in aanmerking komen voor de Champions League. Tweede ronde : getekend voor 20 juli 2001, derde ronde : getekend voor 2 augustus. “We hebben nog 17 dagen.”

De manager is duidelijk zenuwachtig, zenuwachtiger dan hoofdscout Jean Dockx, die wacht op groen licht om de beschikbare Noor Helstadt (Brann Bergen) te contacteren, en Alin Stoica die (nog steeds) geen nieuw contract tekende. Ook al zo’n slepende affaire die Verschueren de bomen injaagt. Het blijkt overigens ook voor een in de hal verdwaalde supporter op handtekeningenjacht moeilijk om de Roemeen tot een krabbel te verleiden. Stoica zegt na het eten op weg naar de kleedkamer vriendelijk goeiedag, maar houdt zijn pas geen seconde in. En de jongen is te beleefd om de spelmaker tegen de muur te klemmen.

Intussen, een kleine 90 kilometer verder. In Brugge verzamelen ze ook, in een iets rustiger klimaat. Alhoewel, de Radzinski in blauw-zwart heet Nzelo Lembi, roepnaam Hervé. Ook hij zal de eerste week aan één training verzaken, die van vrijdag. Last van de adductoren, een gevolg van de harde velden. Geen last van het koppeke, zoals de Canadees; maandag moest alles weer vergeten zijn.

Lembi’s kop werd zot gemaakt door Kaiserslautern op een Evertoniaanse manier. Beheerder-directeur Antoine Van Hove : “Lembi kan ginder heel veel verdienen, maar het bod van Kaiserslautern bedroeg 4 miljoen mark, 80 miljoen frank, en dat is niet navenant. Toen we hen dat zegden, verhoogden ze het tot 100 miljoen frank. Helemaal belachelijk natuurlijk. Daarom heb ik maar direct gezegd dat hij onder de 400 miljoen niet weg mag, om iedereen af te houden. Uiteraard wilden we geen 400 miljoen. Hadden de Duitsers hun bod verdubbeld tot pakweg 200 miljoen, dan kon er wel gepraat worden. Maar alles voor de speler en niks voor de club, zo werkt het niet. Hetzelfde gebeurt nu met Van der Heyden : zijn kop zijn ze ook zot aan het maken.”

Met 29 zijn ze momenteel, de A-kerners van Club Brugge. Schockaert mag daarom weg, maar tast nog in het duister. De Wulf kan Van Hove “zo onderbrengen” in tweede klasse, maar “daarvoor is hij te goed, hij heeft een subtopper in eerste nodig”. En ook Sani, die nochtans in Italië voetbalde, weegt als linksachter voorlopig wat licht voor de echte top, zodat ook hij nog voor een jaar weg mag.

Dan verrast de directeur : “Ik verwacht veel, de doorbraak zelfs van Duarte. Ook een spits, hoe de trainer dat oplost, is zijn zaak. Maar hij kan naast Lange spelen”. Of Club afdoende gewapend is ? Van Hove : “We hebben een jonge ploeg, dat is een gegeven. Of ze té jong is, zal straks moeten blijken”. Maar hij heeft er een goed oog in, net als de supporters, die en masse abonnementen kopen, een clubrecord tot dusver.

Vrijdag is op Club ook altijd een interessante dag. Vrijdag is shadowgame-dag en daaruit blijkt hoe de ploeg en de posities eruit zien. VerlindenDe Cock, Lembi, Lesnjak, Van Der Heyden – Simons, Englebert, CehVerheyen, Lange, Mendoza : zoiets kunnen de supporters straks aan de aftrap verwachten. Met Clement (Simons)- Sillah (Englebert)- Smolders (Ceh) als backup voor het middenveld. Martens speelt in de B-ploeg op rechts, Duarte is de doublure voor Lange, Ristic die van Mendoza op links. Achterin staan Cornelis en Hermans op rechts, Sani op links en zijn er in het centrum mogelijkheden met De Brul, Van de Ven en De Wulf. Nemec en Stijnen blijven tweede en derde keeper.

Geduldig herhaalt Trond Sollied de opbouw : eerst via rechts, dan via links, het kantelen via Simons, de lange bal richting flanken, stilstaande fases. Al is het toch wel duidelijk dat het enthousiasme van de nieuwelingen voor deze vorm van trainen groter is dan dat van zij die het vorig jaar ook allemaal meemaakten. Intussen wordt achter de schermen druk gewerkt aan de finalisering van het oefenprogramma. Dat is, naast Belgische oefenmatchen tegen onder meer Deinze, Ninove en Ingelmunster, behoorlijk druk én internationaal getint. In de komende weken speelt Club tegen drie Duitse tegenstanders (Stuttgart, Nürnberg en Hansa Rostock), is er een Europese verplaatsing naar Oekraïne (Dinamo Kiev) en een duel tegen het Turkse Ankaragücü.

Ook op vrijdag, een kleine dertig kilometer verder, traint Anderlecht in Knokke. Een pittige training, met behoorlijk wat kort spurtwerk. ’s Avonds is er match, tegen de plaatselijke provincialer. Tomasz Radzinski scoort snel twee keer en wordt gretig aangemoedigd door de meegereisde fans die na de rust een robbertje zullen vechten met Club-hooligans. Radzinski blijft in de coulissen een hot item. De “absoluut niet te koop zijnde Canadees” is eigenlijk toch nog wel een beetje transferabel, maar the price is not right. Verschueren : “Voor Radzinski wil Everton nu iets meer dan 200 miljoen geven, te betalen over twee jaar en in drie schijven. Dat is voor ons onvoldoende, want voor dat geld kan je zelf geen spits halen.”

De topschutter van vorig seizoen geeft zelf geen commentaar. Het lijkt er sterk op dat hij op Anderlecht zal moeten blijven. Anthuenis : “Voor mij is dat geen probleem, er zijn tussen ons woorden gevallen, maar ik ben niet rancuneus”. Radzinski wordt vooral gestuurd door zijn schoonvader, zeggen ze op Anderlecht. Hij tekende een contract met SEM tot 15 juni, waarna overal in Europa mensen werden aangesteld om met de spits te leuren. Dat leverde echt niets concreets op, zodat na die deadline Jacques Lichtenstein, kind aan huis in Brussel, werd aangezocht om iets te vinden. Die schakelde ex-Bruggespits Ronny Rosenthal in en zo werd de link naar Engeland gelegd.

Anderlecht, in 4-4-2, zal in Knokke uiteindelijk winnen met 0-9, waarbij Radzinski 45 minuten werd gepaard aan Seol (twee spitsen die graag de linkerkant opzoeken), op links het duo Hendrikx- El Said koppel vormde en een herstelde Iachtchouk vanaf de rechterflank zijn kunnen mocht demonstreren. Anatoli Guerk, een 17-jarige Rus, stond op de positie van Stoica. Nooit meer Miljovic verdedigt het doel. De geblesseerden Stoica en Baseggio – vrijdag plots hevige pijnen in de onderbuik – bleven aan de kant.

Zaterdag treedt ook Club voor het eerst op, in Torhout. Net als in Knokke wordt het 0-5 aan de rust, de eindstand is 0-8. Club start met de basiself waarbij de geblesseerden De Cock, Lembi en Englebert worden vervangen door Cornelis, De Wulf en Sillah. Ceh (twee keer, waaronder één vrije trap), Sillah, Verheyen en Mendoza scoren. Na de rust leggen Duarte (op de positie van Lange) met twee goals en Smolders (op de positie van Ceh) de eindstand vast.

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content