Wesley Sneijder blijft Ajax trouw.

Alsof hij net een nieuwe overeenkomst had getekend, zo kreeg Wesley Sneijder (23) een glas champagne in zijn hand gedrukt. Het illustreerde de opluchting bij algemeen directeur Maarten Fontein en trainer Henk ten Cate over het besluit van de middenvelder om Ajax nog een jaar langer trouw te blijven.

Daarmee kwam er einde aan de soap en de onrust rond de spelbepaler van de Amsterdammers, want de Nederlandse international had het bestuur nochtans opgeroepen om het laatste bod van Valencia serieus te nemen. Maar de Spaanse club kwam niet in de buurt van het bedrag (ongeveer 30 miljoen euro) dat Ajax voor Sneijder in gedachten had. De overeenkomst van de offensieve middenvelder loopt nog door tot 2009. “Ik heb besloten dat ik nog één seizoen voor Ajax zal uitkomen. En ik wil nog één jaar vlammen en dan de stap maken”, verklaarde Sneijder bijzonder diplomatiek. Hij streeft naar ‘rust’.

Eigenlijk wilde de draaischijf het liefst naar het buitenland, maar dat avontuur kan blijkbaar nog even wachten. “De onrust rond mijn persoon was niet goed voor mezelf”, sprak hij in de Volkskrant. “Het had ook zijn weerslag op het elftal en de club. Met deze selectie kunnen we dit seizoen kampioen worden en ook ver komen in de Champions League.”

Coach Ten Cate had Sneijder eerder al voorgehouden dat hij als ‘een grote mijnheer’ bij een Europese topclub zou raken. “We spraken veel over zijn rol”, stelde hij. “Je maakt de stap naar het buitenland makkelijker als je meer bagage hebt. Wesley moet nu meer ervaring krijgen in het spelen van topduels. Als we de Champions League bereiken, kan hij op dat podium de ploeg bij de hand nemen en naar een hoger niveau loodsen. Hij is enorm gedreven.”

Nog een goed seizoen in Nederland en een superdeal is in de maak, constateerde Ten Cate. Sneijder dacht daar anders over. Zijn ommezwaai heeft dan ook een zakelijke achtergrond. Hij neemt zonder morren plaats in de wachtkamer in de wetenschap dat een transfer toch al nagenoeg uitgesloten is als hij met Ajax aan de CL-voorronde deelneemt. “Je hebt in alles een vrije keuze”, oordeelt Sneijder. “Wie weet wat zich voor het sluiten van de transfermarkt op 31 augustus nog had aangediend. Maar de deadline van de Champions League naderde. Daarom heb ik de knoop al vrij vroeg doorgehakt.”

PSV heeft er met Cássio Ramos (20) een tweede Braziliaanse doelman bij. De jeugdinternational tekende voor vijf seizoenen, komt over van Grêmio en kostte anderhalf miljoen euro. Arouna Koné (ex-Lierse) kampt met malaria, de enkel van Jefferson Farfán werd in het gips gestoken. Mika Väyrynen en Csaba Fehér mogen op zoek naar een andere club.

Roel Buikema (31), de middenvelder die vorig seizoen uitkwam voor VVV, gaat verder als amateur. Hij wil zich richten op zijn maatschappelijke loopbaan.

Theo Janssen (25, ex-RC Genk) onderging een operatie aan zijn linkerknie, waarbij de meniscus werd schoongemaakt. De linksvoetige middenvelder van Vitesse is vijf weken niet inzetbaar en overweegt ook nog een vertrek.

Geert den Ouden (31) keert dan toch terug bij Excelsior, waar de boomlange aanvaller een tweejarige verbintenis afsloot. Hij kon zich niet doorzetten bij Willem II.

Ugur Yildirim (25) speelt niet langer voor Heerenveen. De spits tekende een driejarig contract bij het Turkse Gaziantepspor, dat een kleine afkoopsom moest betalen. Voorzitter Koos Form- sma verliet met onmiddellijke ingang de Friese club op grond van zakelijke overwegingen.

RKC en Helmond Sport bereikten een akkoord over de verhuur van onze landgenoot Jordan Remacle (ex-RC Genk), die eerder was afgetest bij STVV.

FC Eindhoven verzekerde zich van de diensten van aanvaller Fabio Caracciolo, die een contract voor twee seizoenen tekende met een optie voor een derde jaar. De 23-jarige Belgische spits met Italiaanse achtergrond deed de afgelopen drie seizoenen ervaring op bij MVV. Het laatste half- jaar kwam hij uit voor KVSK United.

Georginio Wijnaldum, de jongste debutant van Feyenoord ooit, blijft voorlopig nog in De Kuip te aanschouwen. De Rotterdammers braken het contract van de zestienjarige middenvelder open tot 2010.

Luis Suárez liet zijn arbitragezaak tegen FC Groningen varen. De Uruguayaanse spits wilde via de rechtbank een transfer naar Ajax afdwingen. De ploeg van Goran Lovre en Luciano had eerder een bod van 3,5 miljoen euro geweigerd.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content