Rusthuis Real?

© BELGAIMAGE

Het regent de laatste weken contractverlengingen bij Real Madrid. En voor CR7 kwam er nog een appeltje voor de dorst bij.

Wat in de zomermaanden begon met Sergio Ramos (verlenging tot juni 2020), geraakte de afgelopen weken in een stroomversnelling met contractverlengingen voor Toni Kroos (2022), Luka Modric (2020), Lucas Vázquez (2021), Gareth Bale (2022) en Cristiano Ronaldo (2021). Als al die spelers hun contract daadwerkelijk uitdoen, kunnen we gerust spreken van rusthuis Real. Om maar drie voorbeelden te geven: CR7 zal dan 36 zijn, Modric 35 en Bale 33. Ondertussen zit Realvoorzitter Florentino Pérez ook nog aan tafel met de 33-jarige Pepe en het Franse woelwater Karim Benzema, ook al 28.

Vanwaar die verlengwoede? Wil de Koninklijke zijn beste spelers aan zich binden omdat het opgezadeld zit met een transferverbod van de FIFA tijdens de komende twee mercato’s? Wil de club anticiperen op mogelijke interesse uit het Midden-Oosten voor een van zijn sterspelers op retour en zo nog een aardige cent kunnen opstrijken? Of vreest Pérez de clubs uit de Premier League die steeds kapitaalkrachtiger worden?

Het zijn allemaal plausibele verklaringen, maar Karl-Heinz Rummenigge is een andere mening toegedaan: ‘Ik ken mijn vriend Florentino Pérez. Hij haat het gewoon om een aanbod te krijgen voor een speler die hij zelf goed vindt. En zeker als de aanbieding uit Engeland komt.’ Dat zegt de voorzitter van Bayern München in Bild. Rummenigge moest even slikken toen hij de cijfers van de contractverlenging van Cristiano Ronaldo zag, zo zegt hij. ‘Die gaat 20,5 miljoen euro netto verdienen. Dat verdient geen enkele speler in de Bundesliga bruto!’ Volgens hem komt het gevaar van de stijgende lonen dus niet alleen uit Engeland, maar ook uit Spanje, hoewel het daar wel beperkt blijft tot de twee topclubs.

Er viel vorige week nog meer goed nieuws te rapen voor CR7, want hij kreeg ook een nieuwe verbintenis bij Nike, wat van hem de bestbetaalde voetballer door een sportmerk maakt. Het gaat ook om een levenslang contract, wat tot nog toe alleen weggelegd was voor basketlegende Michael Jordan en zijn nog actieve collega LeBron James. Dat brengt jaarlijks nog eens een bedrag tussen de 20 en de 40 miljoen euro op de bankrekening van de Portugees. Bij Nike vinden ze het contract een goede zaak omdat ze ervan overtuigd zijn dat het imago van Cristiano een mondiale impact heeft. Zo draagt 40 procent van de shirts die Real wereldwijd verkoopt het opschrift ‘Ronaldo’.

Voor het Amerikaanse sportmerk is CR7 dé sportman van de 21e eeuw, net zoals Jordan dat was voor de 20e eeuw. Tot nog toe betaalde Nike 7 miljoen euro per jaar aan CR7, een bedrag dat gelijkaardig is aan hetgeen Lionel Messi ontvangt bij Adidas, de grote concurrent. De Argentijn ziet de financiële kloof met zijn rivaal dus groter worden.

DOOR STEVE VAN HERPE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content