Ruud Krol, een trainer zonder sokken

© belgaimage

Ruud Krol werd afgelopen zondag 70 jaar. Wie herinnert zich nog dat de Nederlander ooit nog trainer is geweest bij KV Mechelen? Een korte passage die niet meer bleek dan een voetnoot.

De verbazing was groot toen KV Mechelen in de zomer van 1989 als opvolger van Aad de Mos voor Ruud Krol koos. Een voormalige Nederlandse topvoetballer zonder de minste trainerservaring. De toenmalige manager Paul Courant had aan voorzitter John Cordier een andere trainer voorgesteld in wie hij sterk geloofde: de toen opkomende Louis van Gaal. Maar Cordier durfde dat niet aan.

De keuze voor Krol was een miskleun van de eerste orde. Hij leek totaal niet voorbereid op zijn job, sprak namen verkeerd uit en zou daar constant op worden gepakt. Na drie strakke jaren onder De Mos wilde hij de club op een andere manier leiden. Krol koos bewust voor een lossere aanpak. In de veronderstelling dat dit, met de in de groep ingebakken discipline, tot meer vrijheid en meer initiatieven op het veld zou leiden.

Het draaide allemaal anders uit. Er zat geen vuur en geen discipline meer in de groep, de spelers waren op hem uitgekeken. Het voetbal was zeer matig, ook al waren de resultaten goed. Krol, niet echt een bevlogen prater, geraakte meer en meer in de vuurlijn van de kritiek. Op den duur kreeg hij de indruk dat iedereen zat te kijken naar de dingen die hij verkeerd deed, ook al bleef Krol in de omgang met de media zeer waardig. Op trainingskamp in Israël, in januari 1990, zou een en ander kennelijk compleet uit de hand gelopen zijn, ook al bleef de ware toedracht binnenskamers. Ruud Krol werd na de terugkeer in België ontslagen, zijn verblijf bij KV Mechelen duurde zes maanden. Tijdens de wedstrijden was Krol vooral opgevallen omdat hij nooit sokken droeg. Veel meer dan over zijn voetbalinzicht werd daarover gesproken.

Ruud Krol bleef na zijn ontslag in Mechelen nog jaren in Keerbergen wonen. Aanbiedingen bleven aanvankelijk uit. Hij gleed onopvallend door het leven. Vandaag werkt hij als trainer bij het Tunesische CS Sfaxien. Uiteindelijk werd Krol als trainer een wereldburger die vooral in Afrika aan de slag zou gaan. Vreemd voor iemand die als voetballer (Ajax, Vancouver, Napels, Cannes) een zekere grandeur met zich meedroeg en 83 interlands speelde. Krol, een linksachter en later inschuivende libero, verdedigde op techniek en voetbalde met de flair en de bluf van een echte Amsterdammer. Als trainer bleef er amper iets van die attitude en onverstoorbaarheid over.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content