Saint-Etienne rekent tegen Gent op man in vorm Denis Bouanga

© NurPhoto via Getty Images

Sinds de komst van Claude Puel begin oktober is de Gabonese international nauwelijks af te stoppen.

De scouts van KAA Gent bezorgden Jess Thorup ongetwijfeld al de nodige info, net voor het EL-duel in het Stade Geoffroy-Guichard. Want bij les Verts is er tegenwoordig één speler die sinds een paar weken voor een nieuwe dimensie zorgt. Denis Bouanga (25), een aanvaller van 1,80 meter die AS SAint-Etienne in juli voor 4,5 miljoen euro weghaalde bij Nîmes Ol. na 8 goals in 35 duels daar.

Vorige week toonde hij aan de zijde van Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal) en Lloyd Palun (ex-Cercle Brugge) zijn teruggevonden opportunisme voor doel. In het kwalificatieduel voor de Afrika Cup 2021 tussen Gabon en Angola maakte hij de 2-0, wat uiteindelijk een belangrijke 2-1-zege opleverde. Het was zijn derde doelpunt in elf interlands. Daarmee werd de niet-kwalificatie voor de Afrika Cup van dit jaar al wat weggespoeld.

Sinds de 1-0-overwinning in de derby tegen Ol. Lyon op 7 oktober is het vooral Bouanga die onder de vleugels van Claude Puel, die op 4 oktober Ghislain Printant opvolgde, de wederopstanding belichaamt. In de zeven wedstrijden die hij als titularis begon, zorgde de bijzonder beweeglijke en moeilijk af te stoppen spits al voor vijf treffers en vier assists. Bouanga kreeg van Puel een nieuwe rol, als zogenaamde ‘piston’.

Een tactische zet die loont, want tot nog toe vond geen enkel team een antwoord op deze vondst. Het komt er eigenlijk op neer dat Bouanga in de 3-4-2-1-veldbezetting in de rug van targetman Romain Hamouma samen met Ryad Boudebouz de ruimte opzoekt door vanuit het centrum uit te wijken naar de flank. Bouanga maakt voor zijn acties vanop links maximaal gebruik van zijn techniek om de ruimte in te duiken en voor doel op te duiken. ‘Misschien is Denis beter geschikt voor een centrale rol’, beseft Puel. ‘Maar het zou zonde zijn hem daar te zetten als je daarmee zijn diepgang volledig wegneemt.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content