Salzburg-coach en globetrotter Jesse Marsch: ‘Mensen maken landen zo fascinerend’

© Belga Image
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hij maakte grote indruk in de Champions League tegen Liverpool, maar verliest al minstens twee sterkhouders in januari. In The Guardian blikte de Amerikaan terug op zijn eerste seizoenshelft.

Het was even schrikken voor de spelers van RB Salzburg toen ze in oktober op Anfield Road 3-0 achter stonden aan de rust. Die drie doelpunten van Liverpool, dat viel nog mee, maar de speech van coach Jesse Marsch in de kleedkamer, dat was wat anders.

Es is nicht ein fucking Freundschaftspiel!

Zo begon de Amerikaan aan een indrukwekkende tirade, waarin hij Duits afwisselde met Engels. ‘ They have to feel us, guys. They have to know we’re here to fucking compete. ‘ Zijn woorden misten hun effect niet. RB Salzburg bracht in de tweede helft de bordjes terug in evenwicht, 3-3. Maar uiteindelijk was het de onvermijdelijke Mohamed Salah die het pleit toch nog in het voordeel van Liverpool beslechtte: 4-3. Ook de terugwedstrijd, vorige week, was niet evident voor de titelhouder in de CL. Het werd een wervelende pot voetbal met kansen aan beide kanten. Liverpool besliste de wedstrijd met twee goals in twee minuten.

Maar zeker is: Jesse Marsch en zijn team maakten indruk in de Champions League. De 46-jarige Amerikaan uit Wisconsin, een oud-middenvelder van onder meer Chicago Fire en Chivas USA, begon zijn trainerscarrière bij het Canadese Montréal Impact in 2012. Dat werd geen succes. Daarop besloot hij met zijn vrouw en zijn drie jonge kinderen aan een wereldreis te beginnen. Ze gingen raften in de Himalaya, zwemmen in de Ganges en zagen de piramides en de Taj Mahal. ‘Ons idee was niet om van het ene Marriott Hotel naar het andere te gaan’, zegt hij in The Guardian. ‘Wat landen zo fascinerend maakt, dat zijn de mensen.’

Na de reis pikte hij de draad van het coachen weer op. Eerst als assistent bij Princeton, dan als hoofdtrainer bij de New York Red Bulls. In de zomer van 2018 voelde hij het echter weer kriebelen en werd hij assistent van Ralf Rangnick bij RB Leipzig. De stap naar zusterclub RB Salzburg was dan snel gezet: hij werd er begin dit seizoen T1.

‘Een jaar in de Bundesliga als assistent van Rangnick maakte mijn rugzak weer wat gevulder’, legt hij uit in The Guardian. ‘Het hielp me om beter te worden in mijn job, maar het heeft ook de perceptie die ze hier van mij hebben, geholpen.’ Doordat hij ook de taal leert en zich verdiept in de cultuur van de landen waar hij werkt, wordt hij naar eigen zeggen ‘niet behandeld als een Amerikaanse coach’. ‘Mijn doel was om te leren. Mezelf zijn, maar ook de cultuur te eren waarin ik werk. Drie jaar geleden sprak ik totaal geen Duits. Nul. Nu spreek ik het redelijk vloeiend.’ De spelers van RB Salzburg kunnen dat beamen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content