Sam Allardyce in het oog van de storm na een BBC-reportage.

Maanden werkte de BBC aan een reportage in een poging om een reeks schandalen in het voetbal – managers die smeergeld kregen bij het afsluiten van transfers, in kaart te brengen. Toen die vorige week werd uitgezonden, onthielden de kijkers één naam : die van Sam Allardyce, de manager van Bolton. Chelsea en Frank Arnesen werden zijdelings betrokken voor het overtreden van regels en Portsmouth-manager Harry Redknapp kwam evenmin ongeschonden uit de debatten, maar de zwaarste pijlen schoot de BBC naar Allardyce. Officieel een van de achttien managers die ervan werden verdacht te verdienen aan transfers, maar wel de enige die met naam en toenaam in het programma kwam. De uitzending kon Allardyce zelf niet zien, die avond werkte Bolton immers een bekerwedstrijd af op het veld van Walsall (1-3).

Sam Allardyce is al een tijdje hot in Engeland, want dit voorjaar was hij een van de kandidaten om bondscoach te worden. Allardyce is Mister Bolton. De man is 52, komt uit Dudley (West-Birmingham) en was in zijn jeugd een fan van de Wolverhampton Wanderers. Toch speelde hij maar liefst elf jaar als een meedogenloze werkmier voor de Bolton Wanderers, een ploeg uit Noord-Manchester. Nadien trok hij nog even Engeland rond, met passages bij Sunderland, Milwall, Preston en even in de VS, bij Tampa Bay. In 1989 begon hij aan een nieuwe carrière, als secondant van Brian Talbot bij West Brom. Een succes was dat niet, het bekende voetbalpaar degradeerde. Sam Allardyce ging op eigen vleugels verder, eerst bij het bescheiden Limerick (kampioen), daarna bij Blackpool. Twee goeie seizoenen maakte hij daar door, maar toen de ploeg twee keer net de promotie miste, werd hij ontslagen. Na nog een korte passage bij Notts County vond hij rust in, alweer, Bolton. Sinds 1998 werkt Allardyce er als manager. Hij bracht de club naar de eerste klasse, betrok een nieuw stadion en maakte van Bolton een ploeg die zich altijd in de subtop wist te handhaven. Allardyce gooide zich daarbij graag op de tweedehandsmarkt van Europese sterren. Oudere vedetten, of jongens die op zoek waren naar een tweede kans (genre Fadiga, of Djorkaeff, zelfs Jay Jay Okocha). Allardyce koppelde dat aan een naar verluidt zeer wetenschappelijke aanpak van de trainingen en het leverde bescheiden succes op. Achtste, zesde en achtste zijn de resultaten van de laatste drie seizoenen. Tegen de beschuldigingen van de BBC, die door de FA worden onderzocht, wil hij “hard” optreden…

Celestine Babayaro kreeg drie wedstrijden schorsing voor een fout op Dirk Kuyt in het duel tussen Liverpool en Newcastle. De fout werd niet door de scheidsrechter gezien, maar wel op tv vastgelegd en Babayaro kreeg de schorsing op basis van de beelden.

Liga-beker : verrassend out in de tweede ronde : Wigan (2-0 verloren bij Crewe), Middlesbrough (thuis met 0-1 onderuit tegen Notts County), Fulham (met 1-2 verloren van Wycombe) en Manchester City (met 2-1 verloren bij Chesterfield).

Arsenal liet weten dat de schuld van de club na de bouw van een nieuw stadion en de residentiële ontwikkeling van Highbury is opgelopen tot 385 miljoen pond (ruim 570 miljoen euro). Echt zorgen maakt de club zich niet, de inkomsten van het nieuwe stadion (60.000 zitplaatsen) moeten die schuld snel afbouwen. De club schat dat men jaarlijks 120 miljoen euro gaat verdienen, het dubbele van voorheen. Arsenal liet ook weten met de FA te onderhandelen over de verhuur van het stadion aan de nationale ploeg, zo lang Wembley niet klaar is.

Liverpool heeft blijkbaar alle moeite om de bouw van zijn nieuwe tempel rond te krijgen. De Reds mogen van de stad een stadion van 60.000 zitplaatsen in Stanley Park bouwen, maar moeten nu snel de financiering kunnen bewijzen willen ze toegezegde Europese subsidies niet verliezen. De Reds zijn al drie jaar op zoek en daarom regent het opnieuw speculaties over een overname.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content