Samuel Oum Gouet

© BELGAIMAGE - KRISTOF VAN ACCOM

Met iemand uit het Belgisch voetbal bespreken we de actualiteit.

Volgens een studie van FIFpro, de internationale spelersvakbond, weet twee derde van de voetballers nog niet wat ze gaan doen na hun carrière. Wat was jij voor je begon te voetballen?

‘Ik was student. En zelfs een ijverige. Ik was vooral gericht op wetenschappen en wiskunde. Ook op fysica, aardrijkskunde en chemie. Daarentegen had ik veel meer last met talen. Zeker met Duits en Engels. Nadat ik mijn middelbaar diploma in wetenschappen had behaald, heb ik me ingeschreven aan de faculteit Wetenschappen van de universiteit van Yaoundé. Ik heb daar wel maar zes maanden uitgedaan voor ik alles op het voetbal zette. In de zomer van 2017 ben ik dan naar Oostenrijk vertrokken.’

Toen Elton John op 25 september voor een concert in Parijs was, betuigde hij onverwacht steun aan Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs en kandidaat voor de socialisten bij de komende presidentsverkiezingen. Welke internationale vedette zou jij graag elke week voor KV Mechelen zien supporteren?

‘Ik heb geen grenzeloze bewondering voor iemand. Maar omdat ik Kameroener ben, heb ik het wel voor Samuel Eto’o. En Yaya Touré ook wel. Het zou wel heel tof zijn om hen eens in de tribunes te zien!’ ( lacht)

De inwoners van Nieul-sur-Mer, een Frans dorp in het departement Charente-Maritime, waren bijzonder verrast toen ze zagen dat gedurende één nacht de prijs van de benzine aan het tankstation van een supermarkt op 1 euro stond. Wanneer heb jij jouw tank nog eens vol zelfvertrouwen kunnen gooien?

‘Het is niet om op te scheppen dat ik het zeg, maar ik krijg bijna wekelijks wel complimenten van mijn ploegmaats. We hebben echt een supergoeie groep. Degene die me het vaakst complimenteert, is Sandy Walsh. Maar ik mag zeker Thibaut Peyre of Sheldon Bateau niet vergeten, die hebben ook altijd een sympathiek woordje voor mij. Ze duwen me in de juiste richting. Dat het van spelers zoals zij komt, doet me nog meer plezier.’

In de Verenigde Staten werkt Apple samen met de universiteit van Californië, het farmaceutisch bedrijf Biogen en de universiteit van Duke aan een nieuwe iPhone die tekenen van depressie moet herkennen bij de gebruiker. Ben jij er ook bang voor dat je in de toekomst misschien via je gsm gaat vernemen dat je kanker hebt?

‘Eerlijk gezegd niet. Technologie schrikt mij niet af. In de eerste plaats omdat ik die weinig gebruik, maar ik heb me ook leren beschermen. Ik probeer mijn computer, en ook mijn gsm, op een redelijke manier te gebruiken. Qua sociale media heb ik alleen Instagram, maar ik post zelden iets.’

Nog eentje over de almacht van de technologie. De Europese Unie wil één gelijkvormige lader voor alle telefoons, om ongelijkheid te voorkomen. Voel jij je kwetsbaarder wanneer je nog maar tien procent batterij over hebt?

‘Ja, dat is wel zo! Ik geef toe dat ik begin te panikeren wanneer mijn batterij bijna plat is. Daarom dat ik altijd mijn lader op zak heb, waar ik ook heen ga.’

Cristiano Ronaldo is drie jaar lang het slachtoffer geweest van oplichting met een bankkaart. Hij werd zomaar eventjes 300.000 euro lichter gemaakt. Denk je dat het bij jou ook drie jaar zou duren voor je besefte dat er een dief aan je rekening zat?

‘Laten we zeggen dat we niet in dezelfde werkelijkheid leven. De laatste uitspatting die ik mezelf gegund heb, is een iPhone 12. Maar als ik zoiets koop, let ik erop dat ik voor de rest evenwichtig leef.’

Een Deense kunstenaar die van plan was om voor ongeveer 70.000 euro aan bankbiljetten op een doek ten toon te stellen, besloot op de valreep om toch maar lege kaders op te hangen en het fortuin zelf bij te houden. Hij doopte zijn werken dan maar ‘ Take the money and run‘. Wanneer ben jij een afspraak met je werkgever niet nagekomen?

‘Volgens mij is dat nog nooit gebeurd. Ik ben bijvoorbeeld nog nooit te laat gekomen op de training. Zelfs wanneer ik ziek ben gebeurt dat bijna nooit. In Oostenrijk heb ik covid gehad en daardoor twee competitiewedstrijden gemist, dat is alles.’

Samuel Oum Gouet
© PictureGroup/Sipa USA
Samuel Oum Gouet
Samuel Oum Gouet
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content