Opgericht: 1921

Voorzitter: Antonio Salvador da Costa Rodrigues

Stadion: Estadio AXA (30.286 plaatsen)

Website: www.scbraga.pt

Duurste transfer ooit: Roland Linz (1,1 miljoen euro, Boavista, 2007)

Palmares: 1 beker

Vorig seizoen in de CL: –

Hoe gekwalificeerd? Udinese (1-1, 1-1, 5-4 n.p.)

Vedette: Hugo Viana

Net als zo veel andere spelers kreeg Hugo Viana zijn opleiding bij Sporting CP. Op 19-jarige leeftijd werd hem een gouden toekomst voorspeld toen hij van Lissabon verkaste naar Newcastle, maar in Noord-Engeland kon hij nooit een basisplaats verwerven. Ook in Spanje, waar hij aan de slag was bij Valencia en Osasuna, raakte zijn carrière niet van de grond. Tussendoor keerde hij terug naar de heimat en speelde hij de finale van de UEFA Cup. Wellicht is hij dus een speler die alleen in eigen land echt goed gedijt.

TACTIEK

Braga is een team dat eraan gewoon is geraakt elk jaar zijn vedetten te zien vertrekken, en moet dus telkens een nieuwe ploeg bouwen. Het doet dat voornamelijk met onbekende Braziliaanse spelers die er wel telkens in slagen te tonen dat ze behoorlijk wat in hun mars hebben.

Tijdens de transferperiode is topscorer Lima vertrokken om zijn geluk te beproeven bij Benfica. Eder moet na een sterk seizoen bij Académica Coimbra zijn vervanger worden, temeer omdat hij precies hetzelfde type spits is: iemand die de bal diep ophaalt om dan snel voor doel te komen.

Braga kan weliswaar rekenen op jongens als Alan en Rúben Micael (een vroegere belofte van Porto die het niet kon waarmaken bij Atlético Madrid) om voor een snelle omschakeling te zorgen, maar het team blijft vooral mikken op een stevige organisatie, met daarin een bepalende rol voor de verdedigende middenvelder Custódio en de ervaren Hugo Viana. Zij zijn de eersten om de aanvalsgolven van de tegenstander af te breken en hebben achter zich nog een robuust centraal duo met Douglão en Paulo Vinícius. Verrassend is dit seizoen dat niet de ervaren Quim onder de lat staat, maar wel Beto, die er niet in geslaagd was om een basisplaats te veroveren bij Porto.

TRAINER

Samen met Nederland is Portugal het land met het grootste aantal trainers in buitenlandse loondienst. Ook José Peseiro deed na zijn vertrek bij Sporting in 2006 heel wat buitenlandse ervaring op bij Al Hilal, Panathinaikos, Rapid Boekarest en de nationale ploeg van Saudi-Arabië, zonder veel succes evenwel. En ook in Portugal wordt de trainer, die nog adjunct was van Carlos Queiroz bij Real Madrid, niet voor vol aangezien, omdat op zijn erelijst enkel een UEFA Cupfinale met Sporting prijkt. De vraag is dan ook of hij erin zal slagen Braga te handhaven in de top drie van het Portugese voetbal.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content