Vanavond start ook in tweede klasse de competitie. KV Mechelen begint er aan een seizoen waarin het voluit voor de promotie gaat. “Strijdlustig, herboren én ambitieus.” Alwéér ?!

Amper een jaar geleden is het dat KV Mechelenvoorzitter Willy Van den Wijngaert op de persconferentie van zijn pas gepromoveerde club de toenmalige trainer, Lei Clijsters, het lood in de schoenen schoof door de verrassende ambitie uit te spreken binnen de eerste vijf te willen eindigen. KV haalde, weten we ondertussen, niet eens de eerste zeventien. Terugblikken kan haast niet zonder cynisch te worden, want met welk een vaudeville de degradatie gepaard ging, daarover heeft menigeen zich de ogen uitgewreven.

Noopt vooruitblikken, terwijl KV Mechelen in tweede klasse “met aanvallend voetbal en een vernieuwd team op en naast het veld” resoluut voor de promotie wil gaan, nu tot optimisme ? Is KV Mechelen niet langer a ghost looking for a body ?

Tussen de lijnen

Drie trainers versleet KV Mechelen vorig seizoen. Het begon met Lei Clijsters, liet Valère Billen na diens ontslag overnemen en haalde nadat ook hij moest opstappen Barry Hulshoff binnen, de trainer die er nu nog steeds is. Het argument dat de ploeg door al die trainerswissels en tactische aanpassingen nooit aan automatismen en dus resultaatgericht voetbal toekwam, kan voortaan achterwege blijven. Aan Hulshoff om met het vernieuwde elftal niet minder te doen dan voor de promotie te gaan met aanvallend voetbal.

Dat zie jij helemaal zitten, Barry Hulshoff ?

Hulshoff : “Ja, ik denk dat we daar de ploeg voor hebben. Veel jongeren, maar aangevuld met gelouterde krachten, vooral uit Nederland, die al wat op leeftijd zijn. We beschikken over een kern van vijfendertig, waarvan er wel maar tweeëntwintig in aanmerking komen voor het eerste elftal. Dat is werkbaar, ja, want wat die tweeëntwintig betreft is de rust teruggekeerd. We spelen realistisch voetbal, maar ik denk dat we in tweede klasse zeker aanvallend zullen kunnen spelen. Al heb ik er geen idee van hoe zwaar we wegen ten opzichte van de andere ploegen. Alleen moeten we er op voorhand wel rekening mee houden dat men zich op ons zal gaan instellen. Dat kan een voordeel zijn voor ons, want dan moeten we niet al te veel wijzigingen doorvoeren. In vergelijking met vorig seizoen hebben we nu een compacte groep met heel veel karakter en voetbalkwaliteiten. We zijn gewapend voor tweede klasse. Aan een nieuwe trainer hoeven ze niet meer te wennen, dat is waar, maar we zullen wel moeten wennen aan het gevechtsvoetbal dat ze in tweede klasse spelen.”

In de coulissen

Ivan Buskens moest het vorig seizoen als manager van de club ontgelden. Wat er in de relatie tussen hem en de club allemaal naar buiten werd gebracht, het had geen naam. Meer dan 3 miljoen frank (74.386 euro) werd er betaald om met Luis Guadalupe, de Peruviaanse aanvaller, nog maar te mogen spréken. TV-toestellen werden door een sponsor geleverd en nadien doorverkocht aan vrienden en kennissen. In contracten werd geen rekening gehouden met degradatie, waardoor KV Mechelen met een hele dure ploeg in tweede klasse terechtkwam. En… Het hield niet op. Geert Lermyte, de nieuwe manager, moest orde op zaken stellen en beide kampen hadden, beweerden ze, hun juridisch dossier klaar. Dat ze maar afkwamen, als ze durfden ! Van ten minste één ding was de voorzitter zeker : hij kon deze zaak niet laten rusten, hij moest iets rechtzetten en de wraak zou zoet zijn.

En, Geert Lermyte ?

Lermyte : “Die zaak is nog altijd bezig. Aan dat dossier wordt af en toe nog wat toegevoegd, het is nog niet afgehandeld. Het is in handen van onze advocaat. We zullen wel naar de rechtbank gaan, maar we wachten nog op documenten die uit Peru moeten komen in verband met Del Solar en Guadalupe. Elke dag worden wij er nog mee geconfronteerd. De degradatie bijvoorbeeld is een feit dat wij te danken hebben aan het verleden. Met spelers die we op overschot hebben – individueel goed, maar je moet een plóeg hebben, hé – en met eersteklassecontracten die nog jaren lopen, soms zelfs tot 2004.

Camus steigert omdat wij 10 miljoen frank (247.893 euro) zouden vragen, maar dat is niet waar ! Híj heeft in zijn contract laten opnemen dat hij zoveel moet kosten én nog ondertekend ook. Als er clubs geïnteresseerd zijn, willen wij natuurlijk altijd wel rond tafel gaan zitten om te praten. Dat is met andere spelers ook zo. We behandelen ze als profs. Alleen, een Debusschere bijvoorbeeld, die is grátis, maar die is dus ook nog niet weg, hé. Greven is niet weg en die kost maar 7,5 miljoen frank (185.920 euro), terwijl hij eigenlijk het dubbele waard is. Dus dat we te veel zouden vragen, met dat foefke moet geen enkele speler afkomen. Kijk, wat we natuurlijk niet gaan doen, is nog geld opleggen ook, hé. Heusden-Zolder komt hier om Thijs terug te nemen, maar ze willen er nog geld bij…”

Op de tribune

Lang heeft hij na de degradatie laten uitschijnen ermee te zullen stoppen voorzitter en geldschieter van KV Mechelen te zijn. Maar Willy Van den Wijngaert, gepakt als hij was door de aandacht van de supporters, kon het niet over zijn hart krijgen. Al geeft zijn inbreng de club iets kunstmatigs, ook in tweede klasse zal hij zich, alle eerdere ervaringen en lessen ten spijt, met zijn koekjesfabriek financieel gul tonen. “Want,” oordeelde de voorzitter na de degradatie, “KV Mechelen moet zich kunnen optrekken aan wat Lommel realiseerde. De boot gaat even onder water, maar hij is niet gezonken. Ik zal er nog één keer alles aan doen.” Waar haalt hij de overtuiging om te denken dat het nu wel… Willy schaatst nog, maar het is eigenlijk al aan het dooien.

Of zien we dat verkeerd, Willy Van den Wijngaert ?

Van den Wijngaert : “Er is verscheidene keren de aanvraag gekomen of ik zou willen blijven als voorzitter. Ik heb, moet ik zeggen, serieus getwijfeld. Maar na de laatste match, tegen Lierse, hebben de supporters mij zo’n hart onder de riem gestoken… Plus dat we volgens mij over een goeie ploeg beschikken waarmee we naar de eerst plaats kunnen mikken, denk ik. Allez, ik ben ervan overtuigd. De mentaliteit in de ploeg is nu toch helemaal anders dan vorig seizoen. We zitten met jonge spelers die een blok vormen, terwijl de vorige lichting dikwijls meer met zichzelf bezig was, met hun loon en met combienekes in plaats van aan de club te denken. Mijn gedacht is dat we wel een titelkandidaat zijn, denk ik. Tweede klasse is natuurlijk geen vagevuur, maar qua sponsoring toch een hel. Maar dat zal wel loslopen, hoor. En als we dan nog een paar spelers kunnen verkopen, zitten we voorlopig nog goed in de centjes. Met Aad ( De Mos, nvdr) zal ik kortelings nog wel een serieus onderhoud hebben. Ik denk wel dat hij genoeg clubliefde heeft om te blijven.”

Achter de kazerne

In maart van dit jaar al waren er gesprekken omtrent de overname van het stadion en de gronden van KV Mechelen. Er zou een locatie worden gezocht voor een nieuw stadion (capaciteit 15.000 man) dat KV zou delen met Racing Mechelen. Hun oude stadions zouden KV en RC dan te gelde kunnen maken omdat die op bouwgrond staan. KV rekende zo aan 200 miljoen frank (4.957.870 euro) te kunnen komen. Het ministerie van Financiën had belangstelling getoond, alsook ondervoorzitter Johan Willemen, een projectontwikkelaar.

Maar sinsdien hoorden we niks meer over dat project, Geert Lermyte.

Lermyte : “Dat ligt stil. Het probleem is niet de grond kwijt raken, want dat is bouwgrond, dus dat lukt wel, maar je moet ook nog iets anders hebben. Er was sprake van dat de stad een stadion zou bouwen voor RC en KV. Maar de locatie is nog altijd niet gevonden. Een stadion is niet bepaald een huizeken, hé. Je moet oefenvelden en parkeerplaatsen kunnen inpassen in een zone waar het mag… Maar we zitten hier nog altijd droog, de mensen op Racing ook, en er komt voldoende volk over de vloer, dus dringend is het zeker niet.”

Boven de rest

Aad de Mos. Met veel hoop op beterschap als technisch directeur teruggehaald door Van den Wijngaert, maar ook hij, die met Mechelen een Europabeker won, kon het niet redden. Denk niet dat we hier zijn kwaliteiten in twijfel trekken, want een ervan is dat hij mensen kan overtuigen. En jongens, is hij daar in geslaagd in Mechelen ! Wat Aad zei, geschiedde. Maar was wat Aad zei ook allemaal goed ? Spelers werden uit de A-kern gezet, spelers werden naar de A-kern teruggehaald, dokter Jaspers en Fi Vanhoof, die onder De Mos de glorieperiode meemaakten, mochten terugkomen, Barry Hulshoff verving Valère Billen, Geert Lermyte Ivan Buskens. Tijden van vroeger moesten herleven, maar de vrije val bleef duren.

Lukt het een beetje om dat te veranderen, Fi Vanhoof ?

Vanhoof : “Dat is het verleden, daar moet je niet te lang blijven bij stilstaan, hé ( lachje). Wij moeten weer van nul beginnen, met tien nieuwe spelers uit tweede en derde klasse. Maar we kunnen een degelijke ploeg op de been brengen. We hebben geprobeerd weer een vast blok te krijgen omdat er vorig jaar geen balans in de ploeg zat. In functie van wat financieel mogelijk was, hebben we gericht gescout. Je moet natuurlijk ook realistisch zijn : dat het vroeger in de glorieperiode zo goed ging, dat was geen toeval, hé. En de mensen uit die periode die terugkomen, die hebben toch wel iets bewezen, al is dat geen garantie. Maar als ik zie wat wij in de voorbereiding lieten zien : goeie uitslagen tegen goeie ploegen en de sfeer die goed is. En dat charisma van Aad, ja, dat verdwijnt niet, hé. En dat werkt motiverend, ja.”

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content