Scheidsrechters trainen mee bij onze eersteklassers

© belgaimage
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Onlangs had Antwerp een verrassende gast: scheidsrechter Erik Lambrechts trainde als eerste ref mee met de A-ploeg van stamnummer 1.

We wreven ons even de ogen uit. Was dat Erik Lambrechts die het afsluitende partijtje op de training van Antwerp in goeie banen leidde? En was dat ook Erik Lambrechts die na afloop van dat wedstrijdje onder leiding van de fysiektrainer van de Great Old samen met de spelers van Antwerp spurtjes trok over de hele lengte van het veld? Of had Antwerp een lookalike als testspeler uitgenodigd?

Het klopte. Het was een woensdagmiddag en Lambrechts had er zonet zijn training bij de eersteklasser opzitten. De primeur van een nieuw initiatief van de Belgische refs. Meetrainen met de clubs, een dagje tussen de spelers vertoeven en elkaar wat beter leren kennen, om zo de afstand tussen ref en voetballer te slechten. Achteraf werd de club verzocht om kort verslag te doen aan de Pro League van de eerste indrukken.

Frank De Bleeckere, woordvoerder van de refs: ‘Voor de spelers is het een gelegenheid om ook eens wat vragen te stellen aan de ref. Ik heb de indruk dat de meeste clubs daar positief tegenover staan. En wij zijn ook benieuwd naar de ervaringen van de scheidsrechters. Ik denk dat zij er ook wel wat van kunnen opsteken. De feedback van Erik was positief, hij vond het interessant om ook eens de andere kant van de medaille te zien.’

Lambrechts was de eerste, het is de bedoeling dat in de loop van het seizoen ook nog andere refs bij andere clubs te gast zijn. Wie, wanneer en waar hangt af van het programma van de clubs én van de refs.

Op een aanduiding voor een wedstrijd van Antwerp zal Lambrechts wel nog even moeten wachten. Om alle schijn van partijdigheid uit te sluiten, gaat de bond rekening houden met die bezoekjes in de aanduidingen. De Bleeckere: ‘We zijn bezig met het opstellen van een lijst om zoveel mogelijk clubs met zoveel mogelijk scheidsrechters te bezoeken en daarna houden we er uiteraard rekening mee dat we niet direct iemand gaan aanduiden voor een match als hij net bij die club meegetraind heeft.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content