Schiet niet op de scheidsrechter

© belgaimage

Begin deze maand was Erik Lambrechts de kop van jut nadat hij geen rood trok voor Cavanda (Standard). Hij was zo dapper om dat achteraf toe te geven, maar dat werd in Extra Time weggewuifd. Vertenten speelde volgens Makélélé dan weer met de toekomst van jonge spelers. Glen De Boeck zei schaamteloos dat hij het gevoel had dat Kortrijk niet naar play-off I mocht gaan en Lawrence Visser kon in de Ghelamco Arena ook niets goed doen. Smakeloos en vooral goedkoop. Alle trainers weten zelf ook wel dat de scheidsrechters dit niet bewust doen. Het is een huizenhoog cliché, maar een ref moet in een seconde beslissen, terwijl de kijker thuis over 17 camerabeelden beschikt. De videoref werkt eraan, is een verbetering, maar nog niet perfect.

Het probleem ligt natuurlijk elders, het is immers de natuur van velen om de schuld op een ander af te schuiven. Kijk maar naar de supporters van Mechelen die massaal naar Mouscron wezen in plaats van het beleid van de club te hekelen. En gelukkig is er op alle niveaus in het voetbal dat slungelig personage van de scheidsrechter. Ik zou het zelf ook nooit worden, maar het is die mensen hun keuze en dan mag je dat best respecteren.

Wat zou het genietbaar zijn als er tijdens deze play-offs eens een keertje een trainer opstaat en stelt: ‘Ach ja, de ref zat ernaast, maar volgende week fluit hij misschien weer in ons voordeel. Dat is voetbal, we hebben dit vooral aan ons eigen spelniveau te danken.’ Het lijkt een utopie, maar het zou niet enkel het voetbal aangenamer maken, ook het leven van een aantal mensen zoals u en ik die in het weekend hun hobby of beroep naar behoren proberen uit te voeren.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijvear moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content