Wat voor Germinal Beerschot een tekortkoming leek, werd als kwaliteit beschouwd door RC Genk. De ruil Ederson-De Decker was het resultaat. In Limburg hoopt de Braziliaan opnieuw op het vertrouwen van de trainer. ‘Hier kan ik opnieuw van nul af aan beginnen.’

E derson Tormena (23) praat niet voor hij wordt aangesproken. De middenvelder is een verlegen Braziliaan. Die bestaan blijkbaar ook. Als zoon van een Italiaanse vader en een Duitse moeder, die immigreerden naar de zuidelijke deelstaat Santa Catarina, heeft hij ook niet de donkere huidskleur van de meeste Brazilianen.

Wat hij wel gemeen heeft met zijn landgenoten is zijn diepe geloof en zijn liefde voor voetbal (” Futieból is crazy“). Net voor het sluiten van de transferperiode belandde Ederson bij de Braziliaanse connectie van RC Genk. “Met João Carlos en Alex Da Silva vond ik in Limburg een stukje familie terug”, vertelt de middenvelder, die nooit een wedstrijd aanvat zonder, met paternoster in de hand, te bidden voor een goede en vooral blessurevrije wedstrijd. Daarna kan hij naar hartenlust de ruimte tussen de twee strafschopgebieden belopen.

Toen je van Esporte Club Juventude naar Germinal Beerschot kwam, kreeg je meteen de beruchte term box-to-boxspeler opgekleefd. Had je daar in Brazilië al van gehoord?

Ederson Tormena: “Wel al van de Braziliaanse variant area-par-area. De box-to-box verschijnt daar minder in de zestien van de tegenstander. De term bevalt mij wel. Ik kan mij er zeker in vinden.”

Anderlecht haalde met veel bombarie Jan Polák binnen als dé box-to-box. Ben jij eigenlijk niet die veelgezochte speler?

( denkt na) “Goh, moeilijk te zeggen. Misschien wel. Maar ik vind dat Polák eerder de controleur is op het middenveld, terwijl ik vaker in de zestien kom.”

Vier longen

Vorig seizoen bij Germinal Beerschot liep je samen met Justice Wamfor alle gaten dicht voor raspaardjes Hernán Losada, Gustavo Colman en Daniel Cruz. Van iemand die dan nog zo veel voor doel verschijnt, zeggen wij in België dat hij vier longen heeft.

“Pulmãos? ( lacht) Germinal Beerschot opteerde voor een 4-2-3-1 met Justice Wamfor als buffer voor de verdediging en ik iets offensiever. Met Colman op rechts, Losada op links en Cruz centraal voor ons konden wij bij balrecuperatie heel snel inspelen bij de drie spelmakers voor ons. We hadden altijd drie of vier opties. Een echte luxesituatie.”

Cruz en jij misten het desastreuze seizoensbegin van Germinal Beerschot door blessures. Het was wachten tot begin december met een 3-0-thuiszege tegen Moeskroen toen het tij keerde.

“Daniel en ik waren er niet bij en Germinal Beerschot verkocht Losada aan Anderlecht en Colman aan het Turkse Trabzonspor. De club deed financieel een heel goede zaak, maar de karrenvracht nieuwe spelers – met gevestigde namen zoals Bart Goor, Kevin Vandenbergh, Faris Haroun en Mark De Man – bracht niet het verhoopte evenwicht in de ploeg. Khalilou Fadiga is een linkspoot, maar vond zijn draai niet.”

Harm van Veldhoven gooide de handdoek na de 1-4-bekerblamage tegen Racing Mechelen. Hoe reageerde je daarop?

“Als je in de beker van België uitschuift tegen een derdeklasser, dan weet je dat de trainer het niet lang meer zal uitzingen. Ik had Harm graag. Misschien zelfs iets te graag. Hij was mijn eerste trainer in Europa en hij gaf mij de kans en het vertrouwen om hier te slagen.”

Wat maakte je relatie met Van Veldhoven zo bijzonder?

“Hij was altijd oprecht en eerlijk. Tijdens de rampzalige competitiestart is hij een tijdje niet meer in de kleedkamer gekomen. Hij was niet beschaamd, maar zo kwaad dat hij eerst wou afkoelen zodat hij zich op niemand zou afreageren. Hij wou niet uitvliegen in een zo al lastige periode. Ik vond dat een heel slimme zet.”

Gewoon voetballen

Aimé Anthuenis, tot eind vorig seizoen technisch directeur, nam het roer over. Hij is de oudste trainer (65) in de Jupiler Pro League. Kwam er een stijlbreuk met de jongere Van Veldhoven?

“Ik durf wel te zeggen dat Harm voor mij een betere coach was. Hij behoort tot een nieuwe en jongere generatie trainers. Ik heb niets tegen de persoon Antheunis. Hij houdt er gewoon een andere trainingsmethode en werkwijze op na.”

Wij kregen te horen dat Ederson niet van tactische richtlijnen houdt?

( grijnst) “Ik loop er niet warm voor. Soms moet je wel tactisch het wedstrijdverloop bepalen, maar ik wil gewoon voetballen. Nu heb je toch een typisch Braziliaanse karaktertrek ontdekt.” ( lacht)

Van sleutelspeler vorig seizoen tot ziekenboeg en bankzitter dit seizoen. Hoe is het zover kunnen komen?

“Faris Haroun werd aangetrokken voor dezelfde positie. Met een bijkomende Belgische concurrent en een zware blessure besefte ik dat ik wel eens op de bank zou kunnen belanden. Ik was lange tijd nooit volledig fit en maakte geregeld de training niet af. Dan begrijp ik de trainer wel dat hij mij op de bank zette.”

Zou je gestart zijn zonder de komst van Haroun of indien je volledig fit was?

“Dat denk ik wel. Stel dat Anthuenis nu RC Genk onder zijn hoede had, dan zou ik hier misschien wel in zijn ploeg staan. Voetbal is onvoorspelbaar.”

Tegen Westerlo (2-1) posteerde An- thuenis jou op de rechtsachter. Uit noodzaak?

“Inderdaad. De alternatieven waren geblesseerd of geschorst. Aimé zei dat hij enkel mij overhield voor die positie. Daar had ik geen probleem mee.”

Op een bevroren veld en op een voor jou ongewone positie. Na een uur wedstrijd werd je al naar de kant gehaald. Kon het nog ongelukkiger?

“Het was wel heel moeilijk spelen omdat ik op het harde veld geregeld uitgleed. Mijn rechtstreekse opponent was dan nog eens seizoensrevelatie Jaime Ruiz. Ik vond van mijzelf dat ik het er goed afbracht, gezien de omstandigheden. Die vervanging schoot bij mij in het verkeerde keelgat. Ik was toch de enige optie op de rechtsback? Toen ik van het veld ging, zei Anthuenis dat ik goed gespeeld had. Ik negeerde hem, gooide mijn trainingsvest in de dug-out, ging recht naar de kleedkamer en vertrok daarna naar huis. Ik heb niet eens gewacht op zijn reactie.”

Was het voor jou een signaal dat Aimé Anthuenis en Germinal Beerschot niet meer voor de volle honderd procent op jou rekenden?

“Wellicht wel. Ik moest vaak een volledige wedstrijdhelft opwarmen om dan toch niet in te vallen. Waar slaat dat op? In de winterstop haalde het bestuur ook nog Ivan Leko bij Club Brugge. Toen wist ik genoeg.”

Nieuwe start

Dan kwam RC Genk aankloppen. Voormalig trainer Ronny Van Geneugden had jou in zijn schaduwelftal. Wanneer was je op de hoogte van de Limburgse interesse?

“Tijdens de winterstop wist ik al dat Charleroi bij Germinal Beerschot had gepolst en eind vorig seizoen toonde Genk al belangstelling, maar de vraagprijs schrikte hen af. Dit seizoen kreeg ik pas lucht van de interesse op de laatste dag van de transferperiode, nota bene voor de wedstrijd tegen Westerlo. Daniel Cruz en Kris De Wree stapten op mij af en vroegen of het waar was dat ik naar Genk zou vertrekken. Ik viel uit de lucht. Hoe konden zij dat nu eerder weten dan ik? Na de ontgoochelende vervanging tegen Westerlo belde ik naar mijn manager, die de interesse bevestigde en meedeelde dat ik maandag mijn contract in Genk mocht ondertekenen.”

Je arriveerde in Genk zonder veel wedstrijden in de benen en na een zware blessure. Heb je niet getwijfeld of je zou slagen?

“Neen, ik twijfelde niet. Ik heb veel zelfvertrouwen. Sinds mijn debuut bij Juventude bleef ik daar in de ploeg. In mijn eerste seizoen bij Germinal Beerschot stond ik op twee competitiewedstrijden na altijd in de basis. Harm van Veldhoven stuurde een sms’je waarin stond dat hij er vertrouwen in had, dat ik het verdiende en dat hij blij was voor mij. Zijn steun was heel belangrijk. Hier kan ik van nul af aan beginnen en ik vind het belangrijk om mijzelf opnieuw te bewijzen.”

De vierde plaats is buiten bereik, dus de bekerfinale wordt nu wel heel belangrijk. Je was er vorig jaar dicht bij met Germinal Beerschot. Zal je in de basis staan in de bekerfinale?

“Ik hoop het alleszins, ondanks de mindere resultaten in de competitie. Bekerwinst is voor mij ook een must omdat ik met Juventude al twee bekerfinales verloor. Maar KV Mechelen wordt een lastige opgave in een finale waar alles mogelijk is.”

Onlangs zat Hein Vanhaezebrouck op de bezoekende bank, volgend seizoen T1 bij RC Genk. Hoe was het om tegen je toekomstige trainer te voetballen en dan nog te verliezen ook?

“Dat doet raar. Waar let hij op bij zijn toekomstige spelers? Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Een wedstrijd als die tegen KV Kortrijk (0-1) verliezen we normaal gezien niet. Ik hoop dat we eind mei de bekerfinale winnen zodat ik de nieuwe trainer kan overtuigen om volgend seizoen van mij een basisspeler te maken. Als ik fit blijf, kan hij toch moeilijk een bekerwinnaar uit de ploeg laten.” ( grijnst)

Sef Vergoossen wordt al zeker tot 31 augustus de nieuwe technisch directeur van RC Genk. Wat weet je over hem?

“Wie?”

Sef Vergoossen. Bezorgde RC Genk de landstitel in 2002 en schreef een rapport over het functioneren van de club. Jouw nieuwe sportief verantwoordelijke?

( peinst) “Nee, sorry. Die ken ik niet.” S

door francesco van trappen – beelden: belga

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content