FSV Mainz 05 dankt veel aan Tuchel en Schürrle.

Peter Van der Heyden zal het misschien niet graag lezen, omdat de linkerflankspeler van Club Brugge niet al te hoog oploopt met de kwaliteiten van Thomas Tuchel, maar de trainer loodste FSV Mainz 05 na vier speeldagen wel naar de kop van het Bundesligaklassement. Afgelopen weekend was er de verrassende 0-2-zege bij Werder Bremen, na eerdere overwinningen tegen VfB Stuttgart (2-0), VfL Wolfsburg (3-4) en FC Kaiserslautern (2-1).

De amper 36-jarige coach staat nu dus in de belangstelling. Een hoogvlieger als voetballer was Tuchel niet. Hij raakte als verdediger niet verder dan acht duels in de tweede Bundesliga met Stuttgarter Kickers, maar speelde onder de hoede van Hoffenheimtrainer Ralf Rangnick wel in de Regionalliga bij Ulm. Daar leerde hij naar eigen zeggen hoe belangrijk het is om spelers te laten participeren bij het zoeken naar het juiste tactische concept. Om die visie in stand te houden, organiseert Tuchel daarom wekelijks met zijn belangrijkste spelers een vergadering. “Op die manier bouw je een zekere vertrouwensband op en zit je volledig op dezelfde golflengte”, stelde hij in Kicker.

Ook wederzijds respect blijkt heel belangrijk. “Niemand wordt met de achternaam aangesproken, we kijken elkaar bij het begroeten recht in de ogen. Revanchefouten op training worden meteen bestraft en beledigingen zijn uit den boze. Heel duidelijke regels, voor mij een vorm van consequent beleid.”

De andere persoon die in de kijker loopt, is toptalent André Schürrle. Amper 19, in drie duels goed voor drie goals, en sinds vorige week zeker dat hij vanaf volgend seizoen uitkomt voor Bayer Leverkusen, dat hem wegkaapte voor de neus van Hoffenheim. De aanvaller tekende een lucratief vijfjarig contract en zal 1,2 miljoen euro incasseren, terwijl hij nu slechts 250.000 euro verdient. Rudi Völler, de sportief directeur van Leverkusen, voorspelt hem een grote toekomst en verklaarde al dat hij zijn transfersom van 11 miljoen euro meer dan waard is.

Routinier Frank Rost, de 37-jarige doelman van de Hamburger SV, speelde afgelopen weekend in de stadsderby tegen St Pauli zijn vierhonderdste Bundesligaduel.

FC Nürnberg kan zeker een half jaar geen beroep doen op de Zwitserse aanvaller Albert Bunjaku (26), die felle pijn ondervond aan de meniscus en werd geopereerd. Vorig seizoen was de international bij de werkgever van Timmy Simons nog goed voor twaalf treffers.

FC Kölnverdediger Kevin McKenna (30) onderging een operatie aan de linkerknie en zal minstens zes maanden niet inzetbaar zijn.

Matthieu Delpierre (29), de Franse centrale verdediger én aanvoerder van VfB Stuttgart, vierde vier maanden na de operatie aan zijn rechterknie zijn rentree in het Europa Leagueduel tegen Young Boys Bern.

Oud-spits Giovane Elber is niet langer scout en raadgever voor Zuid-Amerika van Bayern München. Na het WK kreeg hij te horen dat er voorlopig niet meer wordt gezocht naar Brazilianen of Argentijnen.

Gladbach ontbond de overeenkomst (tot 2012) van de Israëlische middenvelder Gal Alberman (27), waardoor hij transfervrij naar Maccabi Tel Aviv kon verhuizen.

Ex-international Jens Lehmann, tegenwoordig analist, haalde na het CL-duel van Werder Bremen tegen Tottenham uit naar doelman Tim Wiese (28), die volgens hem in de fout ging. Maar de drievoudige international was echter niet gediend met de kritiek. Volgens Wiese hoort Lehmann thuis in de Muppet Show.

Aanvoerder Sebastian Kehl treft het alweer niet. De blessuregevoelige middenvelder van Borussia Dortmund is minstens twee maanden out met een heupletsel.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content