Zondagavond staat in het Sánchez Pizjuán de derby tussen Sevilla FC en Real Betis op het programma. Dat staat garant voor spektakel.

Los del Río , bekend van de Macarena, brachten in 2001 het aanstekelijke Sevilla tiene un color especial uit (Sevilla heeft een speciale kleur). Zondag wordt uitgevochten of die kleur voor minstens een halfjaar rood of groen is. Dan nemen Sevilla FC en Real Betis het tegen elkaar op in een van de meest vurige derby’s van Spanje.

Jesús Navas (34) en Joaquín (38) beginnen al aan hun 20e en 23e Gran Derbi. De twee kennen als geen ander de belangen van de burenstrijd, die in de loop der jaren soms hallucinante taferelen opleverde. Op het einde van het seizoen 1996/97 bijvoorbeeld, toen de fans van Betis tegen Gijón uit volle borst supporterden voor de tegenstander, die met 0-1 won, zich zo van het behoud verzekerde en FC naar de tweede klasse verwees.

In 1999/2000 gaven de rood-witten hun buren van hetzelfde laken een broek. Sevilla, dat al zeker was van de degradatie, kreeg Oviedo op bezoek. Dat won met 2-3 van een wel erg makke thuisploeg en zou zich twee speeldagen later redden. Sevilla, Atlético en Betis zakten zo naar tweede. Doelman Frode Olsen gaf later toe dat ze Oviedo hadden laten winnen.

De wedstrijden tussen de buren staan altijd bol van de spanning en zorgen dan ook geregeld voor opstootjes. Het meest recente dieptepunt vond in 2007 plaats, in een bekerwedstrijd. Een fan van Betis gooide met een glazen fles naar het hoofd van Juande Ramos, waarna de coach per brancard moest worden afgevoerd. Enkele maanden later, na het overlijden van Sevillaspeler Antonio Puerta (22), zou de rivaliteit even bekoelen. Heel wat Betisspelers waren aanwezig op de begrafenis.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content