SIGNORE SVEN

© PHOTONEWS

In één maand tijd is Sven Kums het zwaartepunt geworden van een club die al jaren naar evenwicht zoekt. De Gouden Schoen moest in Udine wel leren leven zonder de bal. Hij is de veiligheidsgordel van de Dacia Arena.

In de lente van dit jaar, toen je van het voetbal van Udinese bijna depressief kon worden, werd in de catacomben van de vernieuwde Dacia Arena de naam van David Pizarro gefluisterd. Het is nochtans al elf jaar geleden dat de Chileen het Stadio Friuli verliet, maar voor zijn post als orkestmeester voor de defensie werd er nooit een waardige opvolger gevonden. Guilherme te onregelmatig, de elegante Francesco Lodi te traag… En dus werd over een terugkeer van Pizarro gesproken, ook al torst die het gewicht van 36 jaren.

Het is uiteindelijk Sven Kums die neerstrijkt in Udine. Zijn eerste woorden zijn raak: ‘Ik hoop dat ik de rol kan spelen die me het best ligt: voor de verdediging, om passes te versturen en het spel te verdelen.’

De komst van Kums valt in een moeilijke periode voor Udinese. De club lijkt ver verwijderd van de gloriejaren van Alexis Sánchez en Antonio Di Natale, die heel Italië deden beven. De ploeg eindigde vorig seizoen op een stresserende zeventiende plaats, met een zeer mager percentage aan balbezit (45,3 procent) en te onbezonnen voetbal (74,9 procent geslaagde passes) voor het nog altijd rigide Italië. ‘De komst van Kums is een antwoord op heel precieze noden’, benadrukt coach Giuseppe Iachini, die zondag als eerste trainer in de Serie A ontslagen werd na een nederlaag tegen Lazio. ‘Ons balbezit en de kwaliteit van ons spel moeten de hoogte in.’

Over Iachini, die nog maar net in Friuli was aangekomen, waren niet alle tifosi van de Bianconeri enthousiast. De Mister is vooral gekend voor zijn verwezenlijkingen in de Serie B, waar hij de bijnaam Mister Promozione kreeg omdat hij met vier verschillende clubs naar de Serie A wist te stijgen.

Kums, die ook zaterdag goeie kritieken kreeg, kwam dus in een mierennest terecht. ‘We hebben een speler aangetrokken met veel internationale ervaring’, bevestigt technisch directeur Nereo Bonato. ‘Dat is een sterk signaal voor onze jonge groep. Sven is een eenvoudige jongen. Hij heeft de kwaliteit om zijn ploegmaats op een ideale manier in stelling te brengen.’

ALS PIRLO IN DE KERSTBOOM

Met ongeveer 2000 zijn ze, de supporters die de verplaatsing gemaakt hebben om Sven Kums voor het eerst in het wit-zwarte shirt aan het werk te zien in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Olimpija Ljubljana. Met een mooie solo rond het halfuur krijgt hij de handen op elkaar. Ook Massimo Giacomini, de ex-coach van Udinese die de club in de jaren zeventig in twee jaar van de Serie C naar de elite bracht, zwaait met lof: ‘Kums is niet bang. Hij geeft het ritme aan, vraagt de bal en weet die snel in de voeten van een ploegmaat te spelen, zowel met een korte als met een lange pass. Hij zorgt ervoor dat zijn centrale verdedigers geen ongeïnspireerde lange ballen hoeven te geven.’

‘Kums beschrijven in drie zinnen? Hij speelt overzichtelijk voetbal, hij houdt tactisch zijn positie en hij is bereid om hard te werken’, zegt Iachini na die wedstrijd. Tijdens de eerste dagen op het trainingscentrum Dino Bruseschi praat de coach lang en veel met zijn nieuwe aanwinst, om diens kwaliteiten zo goed mogelijk te kunnen uitspelen. Hoewel hij zelf een apostel is van de 3-5-2 schakelt Iachini om naar een 4-3-2-1, het kerstboommodel van Carlo Ancelotti, met Kums in de rol van Andrea Pirlo.

De Italiaanse doop van onze Gouden Schoen vindt uitgerekend plaats in San Siro, tegenover de jongens in rood en zwart die de kerstboom adelbrieven hebben bezorgd. Vanuit de zetel van David Pizarro regisseert Kums meteen een ploeg die voordien niet krachtig en vloeiend genoeg speelde. Met 41 passes is hij in zijn eerste match meteen de meest bepalende speler van Udinese. Zijn timing bij balverlies (vier geslaagde tackles, geen enkele overtreding) doet de rest. ‘De landmeter van het elftal, altijd helder en precies’, looft de Corriere dello Sport. ‘Kums is nu al erg belangrijk, hij geeft de ploeg zekerheid’, bevestigt Molla Wagué, de jonge verdediger van de Bianconeri.

HET LEVEN ZONDER BAL

De passes van Kums vormen de veiligheidsgordel van een ploeg die met de ogen dicht over de linkerrijstrook van de snelweg raast. Met 91,3 procent geslaagde passes in zijn eerste maand Italië bevindt hij zich tussen de twintig spelers die de 90 procent overschrijden. Het probleem is dat onze landgenoot in een ploeg speelt die blijkbaar niet kan leven met een bal in de voeten. Udinese zit momenteel aan 39,1 procent balbezit en is op dat vlak veruit de slechtste leerling van de Serie A (nummer 19, FC Crotone, zit aan 44,2 procent). Dat is zeer pijnlijk voor een speler die bij de balverliefde Buffalo’s van Hein Vanhaezebrouck zowat honderd keer per match aan de bal kwam.

Udinese is solider geworden, maar creëert amper kansen. Kums speelt doorgaans te laag op het tactische schaakbord om daar wat aan te kunnen doen. De zes kansen die hij al wist te creëren volgden allemaal uit een stilstaande fase (vijf corners, één vrijschop) en zijn verantwoordelijke positie verhindert hem om risico’s te nemen. Kums verloor slechts acht keer de bal in vier matchen, maar voerde ook slechts twee dribbels uit. En dat terwijl hij zich dubbel moet plooien om bij balverlies de passlijnen voor zijn verdediging af te snijden. Met 3,3 tackles per match behoort hij zelfs tot de top vijftien in de Serie A. Op het spel in de voorste dertig meter van de wit-zwarten heeft hij zijn stempel nog niet kunnen drukken. Nochtans is dat de zone waarin zijn statistieken hem naar de top van het Belgische voetbal brachten.

Maar wordt dat in Udine wel van hem verwacht? Bij zijn komst zei voorzitter Giampaolo Pozzo: ‘De inspanning die we voor Kums deden, is er ook op gericht om voor Seko Fofana en Andrija Balic betere omstandigheden te creëren, zodat ze zonder druk kunnen groeien.’ Voor die twee jongeren ligt een grote toekomst in het verschiet, ze hebben een goeie gids nodig om hun spel te structureren en hen rugdekking te geven. Door hen beter te laten spelen kan Kums Udinese omhoog stuwen, een club die haar jonge talenten goed weet te verkopen. Dat is signore Kums tegenwoordig: een verkoper van luxeproducten, maar dan op noppen in plaats van in pak en das.

DOOR GUILLAUME GAUTIER – FOTO PHOTONEWS

Udinese zit momenteel aan 39,1 procent balbezit. Zeer pijnlijk voor een speler van de balverliefde Buffalo’s.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content