DOOR JENS D’HONDT

Na een mislukte start liet STVV, voor velen titelfavoriet nummer een in tweede klasse, al veel van zijn pluimen. De Kanaries staan met een 11 op 27 dichter bij de degradatiezone dan bij een ticket naar eerste. “Om het in goed Frans te stellen: de mayonaise pakt voorlopig niet”, beaamt Bart Lammens, sinds begin dit jaar voorzitter van STVV.

Weinig bevorderlijk was de soap rond Reza, die lang weg wilde en uiteindelijk pas na Nieuwjaar naar Standard trekt. Geen ideale situatie, bevestigt Lammens. “We waren gebonden aan een akkoord tussen Reza en het voormalige bestuur. Ik kan wel zeggen dat Reza op en top gemotiveerd is voor zijn laatste maanden hier, alleen moeten we hem vaak missen omdat hij Iraans international is.”

Nieuwe spelers worden er in januari niet aangetrokken. Nochtans lijkt van de ervaren nieuwkomers als Schollen, Rossen, Annys, Dufour en Dequevy voorlopig niemand te ontsnappen aan de malaise. Veel hoop rust nu op Donny de Groot, een Nederlandse targetspits van 33, die oorlog moet maken in de zestien. Lammens: “De kwaliteit is er, daar twijfel ik niet aan. Wel is het vertrouwen zoekgeraakt. We zijn op zoek naar manieren om de winnaarsmentaliteit van de spelers opnieuw aan te wakkeren. Vorig jaar hebben we gewerkt met een mental coach, Stijn Quanten, inmiddels bij KRC Genk. We zijn er nog niet uit of zoiets nu heilzaam zou kunnen zijn.”

Ook het vertrouwen tussen Guido Brepoels en zijn groep leek ver weg. De coach nam zijn spelersgroep wekenlang in bescherming, maar na de 0-0 thuis tegen Heist wees hij ze duidelijk met de vinger: “Sommige spelers jagen de supporters weg.” Lammens: “Dat is het psychologische spel van een trainer die alle mogelijke manieren aangrijpt om iets los te maken bij zijn spelers. De excuses zijn op, was de boodschap. Het is nu aan hen om op te staan en toch nog de eindronde te halen. Het leek misschien hard in de media, maar de groep is er goed mee omgesprongen.” Met de 2-0 tegen Wezet werd afgelopen weekend een eerste stap op weg naar de relance gezet.

DOOR JENS D’HONDT

“We zijn op zoek naar manieren om de winnaarsmentaliteit van de spelers opnieuw aan te wakkeren.” BART LAMMENS, VOORZITTER STVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content