Twilight Zone-toestanden in de hoogste afdeling op speeldag acht. In Charleroi hoste het (nieuwe) bestuur voor de ogen van kirrende supporters over de pelouse. Uren voordien keerde in Brugge de supportersschare na de derbyzege de eigen spelers de rug toe. In een niet zo ver verleden beide ondenkbaar.

Vooral in Brugge is dat vreemd. Club beleeft met 20 op 24 zijn beste competitiestart in jaren. Het staat vier punten voor concurrent Anderlecht, verloor nog niet in de competitie, scoorde het meest en heeft een doelpuntensaldo van plus dertien. Knap. Toch vaart het schip al sinds de start van het seizoen in woelig water.

De aanstelling van Georges Leekens kwam onder een bewolkte hemel. De coach werden geen wittebroodsweken gegund. Roemloos onderuit tegen een weinig indrukwekkend Kopenhagen, een barslechte helft tegen Beerschot, enkele vreemde tactische kronkels en een wanvertoning in Bordeaux. Grimassen als resultaat van een moeizame en pijnlijke spreidstand.

Clubs laatste titel dateert van 2005, de laatste prijs van 2007. Elke nieuwe coach krijgt een zwaardere druk op de schouders. Club moet kampioen spelen. De tijd om te oogsten is nu. De fans lijden aan hongersnood. De verlosser krijgt in Brugge een mythische status.

Dat weet ook Georges Leekens, want hij is een opportunist. Leekens acht de kans op succes met Club allicht procentueel hoger – de negentigprocentmopjes mogen overigens stilaan stoppen – dan zich met de Duivels in een weinig eenvoudige kwalificatiegroep richting Brazilië te voetballen. Met bijkomende investeringen werd afgelopen zomer de succesratio nog verhoogd.

Toch zijn vanaf dag één de messen geslepen. Dat Leekens komt na Christoph Daum is geen zegen. Naast glasheldere communicatie zette de Duitser op enkele maanden een stevige organisatie neer en leidde Club naar de beste eindpositie in jaren. Leekens waant zich bovendien te veel kapitein van een cruiseschip. Modieus sjaaltje, blits streepjespak. Een kwinkslag hier, een knipoog daar. Leuk. Amusant. Vakantiegevoel.

Het verschil met de honger bij de fans is groot. Te groot. Club is immers niet op cruise. De fans willen niet aanmeren voor een citytrip Bordeaux en straks Newcastle en Funchal. Club moet ten oorlog. Ooit de kapitein van een vakantieboot gezien op een oorlogsschip? Vreemd zicht zou het zijn, niet?

Club kan kampioen worden met Georges Leekens aan het roer. Op papier is alles aanwezig voor een veertiende landstitel. Na acht speeldagen lijkt Anderlecht de enige externe concurrent, en ook daar is lang niet alles peis en vree.

Het is nu herfst. Straks komt de winter. Een modieuze high profile sjaal inruilen voor een gele volksvariant is dan geen overbodige luxe.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Sven Vantomme, Heestert

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content