Sjachtar Donetsk, de tegenstander van Racing Genk in de derde voorronde van de Champions League, wil zijn plaats aan de top van het Oekraïense voetbal terugwinnen.

Na vier opeenvolgende titels werd de ploeg uit Donetsk vorig seizoen van de troon gestoten. Een tweede plaats in de Premjer Liga van 2020/21 voelde aan als falen. De mijnploeg eindigde op elf punten van aartsrivaal Dynamo Kiev. Daardoor moet Sjachtar nu eerst de voorrondes van de Champions League overleven om alsnog deel te nemen aan de poulefase. Om zich daarvoor te plaatsen, zal het eerst voorbij Racing Genk moeten.

Om dat doel te bereiken heeft Sjachtar de teugels van de ploeg in handen gegeven van Roberto De Zerbi, die op 25 mei overkwam van Sassuolo. Daar behaalde de Italiaanse trainer niet alleen goede resultaten, hij wist zich ook te onderscheiden met het voetbal dat zijn team speelde. De neroverdi legden veel driehoeken op de mat en staken korte versnellingen in hun spel. Het zorgde gegarandeerd voor spektakel waarna het Oekraïense bestuur voor De Zerbi koos.

De 42-jarige trainer kan rekenen op een kern die het niet aan kwaliteit zal ontbreken. Naast jonge talenten als Manor Solomon, Tetê en Dodô voegde Sjachtar nog wat extra Braziliaans bloed toe aan de selectie. Pedrinho (Benfica) en Marlon (Sassuolo) komen de rangen van de mijnploeg versterken. Dat is ook het geval voor Lassina Traoré, die de overstap maakte van Ajax voor ongeveer 10 miljoen euro.

Dinsdag staat Genk tegenover Sjachtar. John van den Brom en de zijnen zullen een talentvol team tegenover zich krijgen, gedreven door revanche. De Limburgers zijn gewaarschuwd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content