Bij deze wil ik reageren op een stukje in de rubriek ‘7 dagen’ (11 juni 2003, nr. 24) :

Uit een studie van de VUB blijkt Beveren een van de beste jeugdopleidingen van alle Belgische eerste- en tweedeklassers te hebben. “Uiteraard zijn we daar blij mee”, zegt de pr-man van de club, maar zo onverdeeld is zijn blijdschap niet. “Wat ben je met een onderscheiding als deze als andere clubs intussen wel de beste jeugdspelers gratis en voor niets kunnen aantrekken ? Frustrerend is dat.” Daar moet je uitgerekend Beveren, spelerswinkel bij uitstek, voor heten om zo een antwoord te verzinnen. Kom daar in Arika eens mee aanzetten !

Mag ik u erop wijzen dat volgende spelers allemaal hun jeugdopleiding bij KSK Beveren hebben genoten, en dat meer dan de helft ervan door andere clubs gratis is weggeplukt in de laatste vijf jaar !

Jimmy Smet (nu bij Lierse SK), Kristof Imschoot (Lierse SK), Stijn Vlaminck (Westerlo), Jan De Langhe(Westerlo), David Daman (Berchem Sport, werd indertijd bij Beveren weggeplukt door Heerenveen), Tristan Peersman (RSC Anderlecht), Kris De Wree (Germinal Beerschot), Bart Van den Eede (NAC Breda), Gill Swerts (Excelsior Rotterdam), Jelle Van Damme (Ajax Amsterdam), David Van Hoyweghen (AA Gent), Wim De Dekker (AA Gent), Davy Theunis (AA Gent), Johan Van Rumst (KV Oostende).

Tel daarbij de spelers die bij Beveren de jeugdreeksen doorliepen en vóór het arrest-Bosman door de club konden worden verkocht : Jean-Marie Pfaff, Filip De Wilde, Dirk Rosez, Yvan De Wilde, Geert De Vlieger, Erwin Lemmens, Tony Herreman, Stefan Van der Heyden en Hervé Van Overveldt, om er maar een paar te noemen, en je hebt onmiddellijk een lijstje met jeugdspelers waar je als club alleen maar trots op kan zijn. Zeggen dat ze in Beveren dus enkel maar spelers uit Afrika voortbrengen, getuigt dus ofwel van weinig respect voor mijn favoriete club, ofwel van een gebrek aan kennis van het Belgisch voetbal. Beide misstaan echter voor een blad dat zich profileert als de bijbel voor elke voetballiefhebber. Het feit dat de club op dit ogenblik uit noodzaak voornamelijk Ivoriaanse voetballers zich in de kijker laat spelen, doet nog altijd geen afbreuk aan de verdienste van de jeugdopleiding van Beveren. En die Ivoriaanse tovenaars zijn dan wel geen producten van onze jeugdopleiding, ze laten ons wel elke week opnieuw genieten van hun kunstjes in de Belgische eerste klasse. Iets wat ze in Aalst, Harelbeke, RWDM, KV Mechelen en Lommel niet langer kunnen zeggen. Want tot spijt van wie het benijdt : die ‘boerkes’ van Beveren spelen nog steeds in de hoogste klasse en behaalden zonder problemen hun licentie ! Ze hebben bovendien één van de beste jeugdopleidingen van België en een ploeg met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar, die zelfs het grote Anderlecht tot wanhoop kan drijven. Want zonder bestorming van het veld was het eveneens 5-0 geworden op de laatste speeldag !

Andy Vertonghen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content