In 1950 zag Sefa Sport Herentals het licht en in datzelfde jaar sloot die club zich aan bij de Belgische voetbalbond. Een andere club in de Kempense stad, Sportkring Herentals, speelde in de liefhebbersafdeling voordat hij in 1975 naar de KBVB overstapte.

Beide ploegen kwamen financieel in de problemen en besloten te fusioneren : in 1998 schreef Sportkring Sefa Herentals in bij de voetbalbond en nam het oudste stamnummer over. Op die manier konden ze in 2000 met een barbecue en vaten bier hun vijftigjarig bestaan vieren, waardoor ze nu ook de titel van ‘Koninklijke’ bij hun naam mogen noteren. De ploeg startte in vierde provinciale en werd meteen kampioen. Na twee jaar in derde konden ze zelfs eventjes doorstoten naar tweede, maar ze kenden daar minder succes. Dit jaar voetballen ze opnieuw in derde provinciale.

Een gelijkaardig verhaal is dat van stadsgenoot VC Herentals. KFC Herentals ging failliet in tweede nationale. Het volledige bestuur werd vervangen en de spelers vertrokken naar Verbroedering Geel en andere omliggende ploegen. Alleen de rood-witte truitjes en de accommodatie bleven bestaan. VC Herentals promoveerde enkele jaren geleden gelijktijdig met SKS Herentals naar derde provinciale. De derby’s lokken er tot duizend supporters. Gemiddeld kan SKS rekenen op ongeveer 150 betalende toeschouwers. Belangrijke informatie kan steeds teruggevonden worden op de website : www. sksherentals.be.

Dat sport voor Herentals een belangrijke troef is, bewijzen de vele mogelijkheden om er sportief door het leven te gaan. De terreinen van SKS Herentals liggen aan het Blosocentrum en aan recreatiedomein het Netepark. Daar huurt het clubbestuur twee oefenterreinen om de elf jeugdploegen te laten spelen. Dat kost uiteraard geld, maar gelukkig kwam het stadsbestuur tussen. Na de fusie besliste het meer geld vrij te maken voor de club. Op die manier kon het oude jeugdcentrum omgebouwd worden tot een volwaardige accommodatie.

Herentals is gelegen in het centrum van de Kempen, langs de Kleine Nete en het Albertkanaal. De terreinen van SKS Herentals liggen aan de watertoren die deel uitmaakt van het waterbeleid van Pidpa, de provinciale en intercommunale drinkwatermaatschappij van de provincie Antwerpen. De omgeving is ideaal voor fiets- en wandeluitstappen. Tevens is het de geboortestad van Rik Van Looy.

Volgende week : Racing Mater.

Elke week gaat Sport/Voetbalmagazine op zoek naar een voetbalveld op een bijzondere locatie.

ANNELIES SIMOEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content