SKV Oostakker

© BELGAIMAGE - KRISTOF VAN ACCOM

In Vlaanderen heeft zowat elke gemeente wel een voetbalclub. Sport/Voetbalmagazine trekt op ontdekkingstocht en houdt ergens halt.

Vlak bij de Gentse haven baadt Oostakker in een oase van rust. Geen overvolle terrasjes, geen gezellig dorpsplein. Daarvoor trekken de Oostakkenaren naar de Gentse binnenstad, amper tien kilometer verderop. Alleen de basiliek van Oostakker-Lourdes en de lokale Lourdesgrot lokken jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers , maar die komen net de rust opzoeken.

Ook bij de lokale voetbalclub SKV Oostakker (SKVO) is het rustig. Dat komt niet doordat de terreinen van de club op amper twee minuten van de Basiliek liggen. Wel omdat de vierdeprovincialer vooral lijdt onder de moordende concurrentie van de andere Gentse clubs. SKVO bevindt zich op een kwartier van de Ghelamco Arena van KAA Gent. Met KRC Gent (tweede amateursklasse) ligt er zelfs een voetbalploeg op kijkafstand. En ook de EDUGO Arena, waar de volleyballers thuis zijn, zorgt ervoor dat de terreinen van SKVO in de schaduw komen te liggen.

Behalve die onderlinge concurrentie laat ook het negende seizoen op een rij in vierde provinciale zijn sporen na. Voor 2010 deed stamnummer 8713 het nochtans niet slecht. Dankzij enkele opflakkeringen schopte de club het zelfs – even – tot eerste provinciale. Tijdens die opleving kende ook Elimane Coulibaly een korte doortocht bij SKVO, maar hij verkaste snel. Coulibaly voetbalde daarna onder meer bij KV Kortrijk, KV Oostende en KAA Gent.

Na negen jaar in de laagste afdeling van het Belgische voetbal sturen steeds meer supporters hun kat. Oostakker telt bijna 14.000 inwoners, maar op verplaatsing zijn er nog geen tien fans die SKVO komen steunen. In de thuiskantine – of beter: een containertje dat dient als kantine – past niet meer dan dertig man.

‘De club speelt sinds dit seizoen altijd op zaterdagavond. Verder heeft ze sinds augustus in de Sint-Jozefstraat twee nieuwe kunstgraspleinen, betaald door de stad Gent’, vertelt ondervoorzitter Kathleen De Decker. De stad krijgt die terreinen tot 2042 in erfpacht van de Congregatie van de Broeders van Onze- Lieve-Vrouw van Lourdes. De eerste ploeg van SKVO week eerder al uit naar de pleinen van Racing Gent in de Wolfputstraat. Maar KAA Gent palmde dat terrein inmiddels grotendeels in als oefenveld. Daarna speelde de A-kern op een aanpalend terrein. Dat was een eind van de kantine, er was geen afdak en de jeugdspelers speelden niet op dezelfde velden, wat de sfeer niet ten goede kwam.

Het Oost-Vlaamse Oostakker is bekend om zijn basiliek, maar op een boogscheut van de basiliek wordt ook gevoetbald door vierdeprovincialer SKV Oostakker.
Het Oost-Vlaamse Oostakker is bekend om zijn basiliek, maar op een boogscheut van de basiliek wordt ook gevoetbald door vierdeprovincialer SKV Oostakker.© BELGAIMAGE – KRISTOF VAN ACCOM

De nieuwe kunstgrasvelden en de matchen op zaterdagavond moeten voor meer supporters zorgen. Al is daar voorlopig niets van te merken. Dit seizoen stonden er tijdens de derby thuis tegen Destelbergen amper dertig toeschouwers langs de lijn. Vroeger had Oostakker nog een supportersclub: Met SKVO Hogerop. Die is intussen opgedoekt en stelde eigenlijk nooit veel voor.

De jeugdwerking van SKVO is dan weer wel populair. Op dit moment heeft de club in totaal zo’n 450 leden. ‘Maar door een tekort aan accommodatie kunnen we niet alle spelers aanvaarden. De kunstgrasterreinen brachten wel al wat soelaas omdat het nu mogelijk is om de velden intensief te bespelen, maar het volstaat niet’, zucht De Decker.

De club wil zo veel mogelijk jeugdspelers laten doorgroeien tot de eerste ploeg. ‘Dat lukt vrij goed. De A-kern bestaat daardoor voornamelijk uit lokale spelers’, aldus de ondervoorzitster. Maar het bestuur van SKVO kan een samenwerking met KRC Gent niet tegenhouden. ‘KRC plukt elk jaar de beste jeugdspelers weg. Daartegenin gaan heeft geen zin.’

Alles lijkt er dus op dat de eigen jeugd de club in de toekomst niet uit het slop zal halen. De Decker zegt het zelf: ‘Al de spelers uit de A-kern zijn geen toppers, want de talenten zijn al lang weggeplukt.’ Op dit moment heeft SKVO dan ook niet echt een doel. ‘Promoveren zou leuk zijn, maar het is geen must. De linkerkolom is al fantastisch.’

Het Oost-Vlaamse Oostakker is bekend om zijn Lourdesgrot.
Het Oost-Vlaamse Oostakker is bekend om zijn Lourdesgrot.© BELGAIMAGE – KRISTOF VAN ACCOM
SKV Oostakker
© BELGAIMAGE – KRISTOF VAN ACCOM
SKV Oostakker
© BELGAIMAGE – KRISTOF VAN ACCOM
SKV Oostakker
© BELGAIMAGE – KRISTOF VAN ACCOM
SKV Oostakker
© BELGAIMAGE – KRISTOF VAN ACCOM
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content