Paul Philipp is niet de enige bondscoach in Europa die nieuwjaar niet haalt. De herfst van 2001 maakte nog slachtoffers.

LOUIS VAN GAAL (juli 2000-november 2001) had na clubsuccessen met Ajax en Barcelona nog één grote droom : Nederlands bondscoach worden en wereldkampioen worden. Helaas, Nederland ging in de WK-voorronde roemloos ten onder en màg niet eens naar Japan en Zuid-Korea. Oranje moest Portugal en Ierland laten voorgaan. Van veertien interlands onder Van Gaal (50) werden er acht gewonnen, twee verloren en vier gedrawd. Van Gaal had een contract tot 2006.

GHEORGHE HAGI (juni-november 2001) zette zijn reconversie in mineur in. De Maradona van de Karpaten slaagde er niet in Roemenië voorbij Slovenië naar het WK te loodsen. Hagi (36) was pas op 26 juni Laszlo Bölöni opgevolgd. “Ik neem een risico, maar ben niet bang. Ik hou van de uitdaging : Roemenië moet naar het WK”, verklaarde hij bij zijn aanstelling, kort na zijn afscheid als speler bij Galatasaray. Onder zijn leiding speelde Roemenië één keer vriendschappelijk gelijk en behaalde het in de WK-voorronde een overwinning en een gelijkspel. Het eindigde achter Italië als tweede in de poule. Hagi had een contract tot december 2003.

JOSEF CHOVANEC (januari 1998-november 2001) had voor de barrageduels tegen België gezegd dat als Tsjechië het niet haalde, hij zou opstappen. Hij hield woord. Chovanec (41) was bondscoach sinds januari 1998. Hij volgde Dusan Uhrin op, die Tsjechië niet voor het WK in Frankrijk had weten te plaatsen na het succesvolle EK ’96, waar het de finale had bereikt. Chovanec slaagde erin Tsjechië met uitsluitend winstpartijen naar het Euro 2000 te brengen. Daar sneuvelde het in de eerste ronde. In zijn WK-poule eindigde het als tweede achter Denemarken, maar voor Bulgarije.

CRAIG BROWN (november 1993-november 2001) verloor met Schotland met 2-0 in Brussel, waarna de 2-1-zege tegen Litouwen er niet meer toe deed. “Ik had lang geleden al uitgemaakt dat dit mijn laatste campagne zou worden”, verklaarde Brown. “Toen we de barrage tegen Engeland voor Euro 2000 verloren, bedacht ik al dat het beter zou zijn, kwalificatie of niet, om alleszins na het WK een stap terug te zetten.” Brown plaatste zijn land voor de eindrondes van het EK ’96 en het WK ’98. Van zeventig interlands onder Brown won Schotland er 32, drawde het er achttien en verloor er twintig.

OTTO BARIC (april 1999-november 2001) faalde in zijn opdracht Oostenrijk voor het WK te plaatsen. In zijn groep werd het tweede achter Spanje. Vervolgens was in twee barrageduels Turkije veel te sterk : 5-0 en 1-0. De Kroaat Baric (69) was Herbert Prohaska opgevolgd, die opstapte na een 9-0 tegen Spanje voor Euro 2000. Onder Baric won Oostenrijk zeven keer, verloor negen keer en speelde zeven keer gelijk.

BERTALAN BICSKEI (maart 1998-september 2001) werd stante pede ontslagen na de 3-1-nederlaag van Hongarije tegen Georgië. Daarmee verloor Hongarije vroegtijdig alle hoop op WK-deelname. Het eindigde achter Italië, Roemenië en Georgië. “De voorbije achttien maanden heb ik bij elke wedstrijd gedacht dat het mijn laatste kon zijn”, was Bicskei’s laconieke reactie. Het was zijn tweede ontslag als Hongaars bondscoach. Eerder overkwam het hem in 1989, toen hij het WK ’90 misliep.

STOICHO MLADENOV (januari 2000-november 2001) moest opstappen na de 6-0-nederlaag van Bulgarije op de laatste speeldag van de WK-voorronde tegen Tsjechië. Zijn contract liep sowieso op 31 december af.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content