Slimme Juklerød

© BELGAIMAGE

Veel geheimen heeft het voetbal niet meer voor László Bölöni. De Roemeen wandelt langs de zijlijn zoals hij door de rekken van de supermarkt stapt, hij kent alle producten van buiten. Hij weet zelfs wat hun beste plaats is. Na hem tijdens een eerste seizoen, waarin de kern beperkt was en de keuzemogelijkheden niet breed, in de vitrine gezet te hebben, plaatste de oud-coach van de Great Old Simen Juklerød terug achteraan in het rek en haalde hij Ritchie De Laet naar voren op de positie van linksachter in zijn viermansverdediging.

In de schaduw van Refaelov is Juklerod een van de grootste offensieve wapens van Antwerp geworden.

Nochtans heeft de Noor in zijn eerste seizoen bij Antwerp zes assists gegeven. Maar het is vooral dicht bij het eigen doel dat de problemen beginnen voor Juklerød. Hij kan ravages aanrichten op de helft van de tegenstander, maar zijn beperkte verdedigende capaciteiten maakten dat men bij stamnummer 1 aan hem twijfelde. En dan zeker Bölöni, die ervoor koos om vooral langs de rechterkant te voetballen, waar de bal bijna systematisch werd toevertrouwd aan Aurélio Buta.

Maar in het systeem van Ivan Leko heeft Juklerød zijn plaats gevonden. In zijn rug wordt hij afgeschermd door de defensieve kwaliteiten van De Laet en voor hem trekt Lior Refaelov de flank open voor hem door zich vaak naar de as van het veld te begeven. En doordat hij dichter bij de vijandige rechthoek opereert, kan de Noor ook een kwaliteit aanwenden die we nog niet van hem hadden gezien. Juklerød scoorde dit seizoen al drie keer; dat is méér dan in zijn twee vorige seizoenen bij Antwerp samen.

Hij infiltreert gemakkelijk in de zone van de waarheid om een center van rechts in ontvangst te nemen of hij zet een combinatie met Refaelov op om zijn zware linkervoet in stelling te brengen. In de schaduw van de Israëliër is Juklerød een van de grootste offensieve wapens van Antwerp geworden.

De Scandinaviër behoort ook tot die categorie spelers die gevaarlijker worden naarmate ze een langer traject moeten afleggen. Net zoals Aurélio Buta op rechts moet Juklerød van ver kunnen komen om de verdediging van de tegenstander pijn te doen. In het systeem van Ivan Leko begint de Noor zijn offensieve raids vanuit een defensieve positie, zonder dat hij daarom echt een verdediger is. Een slim evenwicht dat zijn troeven in de verf zet en zijn gebreken discreet onder de mat veegt.

Cijfers

1,64

Simen Juklerod probeert 3,21 dribbels per match, met een interessante succesratio: 1,64, hetzij iets meer dan de helft.

3

Met drie goals sinds begin dit seizoen is hij de meest doeltreffende verdediger van de Jupiler Pro League. Alleen Anderlechtspeler Amir Murillo heeft ook meer dan één keer gescoord (2 goals).

6

Het gevoel voor ruimte van Pieter Gerkens geeft Juklerod vaak een oplossing. Zes van zijn achttien voorzetten dit seizoen waren aan de ex-Anderlechtspeler gericht.

7,2

De Noor vecht iets meer dan zeven offensieve duels per match uit. Daar staan 5,5 defensieve duels tegenover.

16,7%

Van de zes luchtduels die hij aanging in zijn eigen doelgebied won de linkspoot van de Bosuil er maar één. Defensief heeft Juklerod dus zijn gebreken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content