Snelheidstrein met een uitstekende voorzet

© FOTO BELGAIMAGE

Tegen Union en Cercle Brugge was hij nog niet geselecteerd en voor de duels met Zulte Waregem mocht hij twee minuten invallen. Maar tegen Beerschot was het zover: in een vol Jan Breydel stond Tibo Persyn voor het eerst aan de aftrap bij Club Brugge. Wie is de 19-jarige huurling van Inter?

Tibo Persyn verliet de jeugdopleiding van Club Brugge drie jaar geleden voor die van Inter. Nu is de flankspeler terug in het land. Na drie jaar rijpen in Italië is hij klaar om door te breken in een eerste elftal; de landskampioen huurt hem voor één jaar, met aankoopoptie.

Zijn eerste stappen in het voetbal zet Persyn bij WS Lauwe. Daar speelt hij voor de U7 en U8, maar al snel staan de eliteclubs aan te schuiven om het talent in te lijven. ‘We kozen voor Zulte Waregem omdat we dat voor Tibo een interessante ploeg vonden’, zegt vader Frank in de Krant van West-Vlaanderen.

Bij Zulte Waregem wordt duidelijk dat verdedigen niets voor hem is. ‘Als ze hem achteraan zetten, liep hij toch naar voren’, gaat moeder Ann verder. Dat heen en weer crossen op het veld zit er nu nog steeds in want Persyn staat bekend om zijn snelheid en uitstekende uithouding. Een noodzakelijke eigenschap als je heel de flank voor je rekening wilt nemen in een wedstrijd. Wáár op de flank dat juist is, maakt op zich niet zoveel uit. ‘Zolang hij zijn snelheid maar kan uitbuiten. Hij kan zijn tegenstander uitputten door constant heel die flank af te lopen’, zegt zijn makelaar Gunter Thiebaut.

Hij moet vooral genieten. Als hij zijn werk doet en met zijn voeten op de grond blijft, zal de rest vanzelf volgen.’ Makelaar Gunter Thiebaut

We zouden de speler te kort doen als we stellen dat dat zijn enige pluspunt is. Thiebaut: ‘Hij heeft ook een heel goeie voorzet. Dat gaat er nog meer uitkomen naarmate hij meer vertrouwen gaat krijgen. Tactisch is hij ook heel sterk. Hij duikt geregeld op in het strafschopgebied en weet ook hoe hij een goal moet maken.’

Italiaans avontuur

Het is een fenomeen dat zich steeds vaker voordoet: jonge talenten die vroeg naar het buitenland vertrekken, meestal nog voor ze alle jeugdreeksen hebben doorlopen of zijn doorgestroomd naar de A-kern ( zie ook kader). Hoe verliep de route van de flankspeler?

Na Zulte Waregem komt de 10-jarige Persyn in 2012 in jeugdopleiding van Club Brugge terecht. ‘Met Zulte Waregem won hij met 4-3 van Club. Tibo scoorde drie doelpunten’, weet zijn vader te vertellen in KW. Bij Club stroomt hij door tot de U17 en het ziet ernaar uit dat blauw-zwart een talent in de rangen heeft dat de A-kern zal halen. Maar dan komt Inter aankloppen.

Zijn moeder kan er niet mee lachen. ‘Maar als je zot bent van voetbal en je krijgt de kans om je opleiding voort te zetten bij Inter, hoeveel zouden er neen zeggen?’, zegt pa Persyn. Ook Thiebaut begrijpt de keuze: ‘Als je op die leeftijd de kans krijgt om je opleiding verder te zetten in een hogere competitie bij een topclub die een sportief plan voor je klaar heeft. Waarom niet?’ Normaal gezien is de U17 van Inter de bestemming, maar al snel stroomt hij door naar de beloften van de Nerazzuri.

Na drie jaar in Italië komt Persyn uiteindelijk dan toch bij de A-kern van Club terecht. Iets wat volgens Pascal De Maesschalck, ex-verantwoordelijke van de Brugse academie, nog vroeger het gekund. ‘Hij had misschien al vroeger kunnen proeven van dit niveau als hij toen gebleven was’, aldus De Maesschalck. ‘Ik ben blij dat hij alsnog zijn kans grijpt bij Club Brugge.’

Natuurlijk zijn die drie jaar in Italië geen verloren jaren geweest. ‘Naast het tactische aspect heeft hij ook op fysiek vlak enorme stappen gezet bij Inter’, zegt Thiebaut. Wat er was gebeurd als hij bij Brugge was gebleven zullen we nooit weten, maar die periode in Italië hebben hem zeker niet slechter gemaakt. ‘Elke speler moet dat voor zichzelf uitmaken en goed nadenken of hij daar klaar voor is. Als hij er geen vooruitgang had gemaakt, pas dan was het geen goede stap geweest’, vervolgt zijn makelaar.

Trillende netten én Persyn

‘Tibo is sociaal, maar ook een jongen met een willetje’, zegt zijn moeder. Toch kregen de zenuwen even de bovenhand toen hij voor het eerst aan de aftrap mocht verschijnen in de wedstrijd tegen Beerschot. ‘Iedereen kijkt naar jou als je op het veld stapt. Je voelt je geïntimideerd en je voelt de druk en wat stress’, zei Persyn na dat duel. Zijn eerste basisplaats viel dan ook op een uniek moment. Voor het eerst sinds meer dan een jaar mocht het Jan Breydelstadion weer zoals vanouds gevuld zijn.

De eerste helft vond Persyn zichzelf minder goed spelen, zo gaf hij aan na de wedstrijd. Tijdens de rust kreeg hij hulp van zijn ploegmaats en dat loonde. Ongeveer 26 000 supporters zagen Persyn in de tweede helft de derde Brugse goal maken; een staalharde knal van net buiten het strafschopgebied. ‘Dat gaf me een ongelooflijk gevoel. Ik was helemaal aan het trillen. De bal kwam perfect voor mijn voet. Ik had een goede aanname en ik dacht: niet nadenken, gewoon trappen’, aldus de 19-jarige West-Vlaming na afloop.

Zonder zijn blessures was de kans groot dat Persyn zijn debuut op het hoogste niveau al zou hebben gemaakt in Stadio Giuseppe Meazza. Dat ging niet door, maar een vol Jan Breydel doet ook iets met een mens. ‘Eigenlijk is Tibo iemand die daar niet zo mee bezig is’, zegt Thiebaut. ‘Het is natuurlijk normaal om wat zenuwen te voelen bij je debuut in een vol stadion; hij voelde een gezonde spanning. Het zou erger zijn als dat niet zo was. Als hij zijn debuut al eerder had gemaakt in Giuseppe Meazza dan zou het misschien anders zijn geweest’, aldus Thiebaut.

Man van het huis

Vader Frank zegt tegen KW dat zijn zoon blij is om weer thuis te zijn. Toch was een terugkeer naar Brugge niet meteen iets dat er zat aan te komen. Dat gaf Persyn zelf toe in zijn aankondigingsfilmpje op de sociale mediakanalen van Club Brugge. Het was ook niet de speler zelf die bij Inter aanstuurde op een vertrek. ‘Begin juli was het nog niet aan de orde om te vertrekken, maar kort daarna heeft Inter een signaal gegeven dat het met de komst van Simone Inzaghi beter was om elders speelminuten op te doen’, legt zijn makelaar uit. ‘Op dat moment hebben vrij veel ploegen zich meteen gemeld, onder meer Brugge. Tibo kent het huis natuurlijk en zag het zeker zitten om terug te keren.’

Een jonge Belg die terugkeert uit Italië… hij zal hoe dan ook met argusogen gevolgd worden. Toch mogen we geen te hoge druk op de schouders van de West-Vlaming leggen. Thiebaut: ‘Het is niet nodig om extra druk te leggen. Hij moet vooral genieten. Als hij zijn werk doet en met zijn voeten op de grond blijft, zal de rest vanzelf volgen.’

Wie vertrokken er nog op jonge leeftijd?

Een volgende stap in de ontwikkeling van een speler? Of toch de verkeerde keuze gemaakt om zo vroeg het ouderlijke nest te verlaten? Het zijn vragen die men kan stellen wanneer een tiener beslist om naar het buitenland te trekken nog voor hij een minuut in het A-elftal van een Belgische club heeft gespeeld. Er zijn voorbeelden in overvloed. Soms keren die talenten ook terug. Denk maar aan Zinho Vanheusden. Of aan Daouda Peeters die deze zomer neerstreek in België.

In de zomer van 2015 verliet Vanheusden de jeugdopleiding van Standard. Zijn volgende bestemming was, net als bij Tibo Persyn, de jeugdopleiding van Inter. Hoe zijn carrière er had uitgezien als hij gewoon bij Standard was gebleven, zullen we nooit weten. Maar als men ziet wat voor een volwassen voetballer er na 3,5 jaar terugkeerde naar Standard, kan men alleen maar concludeerde dat zijn periode bij Inter een succes was. Ondertussen speelt de Limburger bij Genoa. De logische volgende stap in zijn carrière? We zullen het zien.

Dan Daouda Peeters. Met de middenvelder haalde Standard opnieuw een speler terug die vroegtijdig richting de Serie A was getrokken, naar Juventus. Geen voormalig jeugdproduct van de Luikenaars, zoals dat bij Vanheusden wel het geval was: Peeters speelde bij meerdere clubs in ons land, waaronder Lierse en Club Brugge.

Van Brugge ging het ook niet meteen richting Turijn voor Peeters. Eerst was er nog een tussenstop in de jeugdopleiding van Sampdoria. Na een half jaar werd hij er al weggeplukt door de Oude Dame dat hem nog een half jaar verhuurde aan zijn vorige club. Nu komt de in Guinee geboren Belg voor één jaar de kern van Mbaye Leye versterken.

Charly Musonda Jr. is misschien wel het beste voorbeeld van een speler die achteraf bezien te vroeg is vertrokken. Het klopt dat hij enkele lastige blessures heeft gehad, maar hoe dan ook is hij er na zijn vroegtijdige vertrek bij Anderlecht nooit echt in geslaagd om zich ergens echt door te zetten.

Tibo Persyn kan met zijn snelheid het verschil maken.
Tibo Persyn kan met zijn snelheid het verschil maken.© GETTY IMAGES
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content