R onald Koeman mag terugkijken op een voortreffelijke eerste seizoenshelft. De PSV-trainer overtreft zelfs in punten de onvervangbaar geachte Guus Hiddink. Als zijn ploeg dit tempo kan aanhouden, dan is de club uit Eindhoven begin april al kampioen. Want zowel Ajax, AZ als Feyenoord kunnen niet volgen. Zelfs Koeman kijkt verbaasd achterom. “Ik had gezegd dat de competitie tot het eind spannend zou blijven”, verklaarde Koeman in VI. “Het grote verschil met de concurrentie is dat wij in onze mindere wedstrijden toch de punten halen, terwijl Ajax en AZ op een slechte dag ook meteen verliezen. Met dit driepuntensysteem heb je dan heel snel een gat. We toonden wederom aan dat we PSV op een hoog niveau konden houden. We groeiden zelfs. Dat had niemand vooraf voor mogelijk gehouden. AZ had misschien de verwachting dicht bij ons te geraken, zeker gezien onze onrustige voorbereiding, waarin Jan Vennegoor of Hesselink en André Ooijer nog vertrokken. Zelf had ik natuurlijk ook twijfels”, bevestigt de oud-international.

Over de kracht van zijn eigen ploeg moet Koeman niet al te lang nadenken. “We hebben veel spelers die scoren. En de standaardsituaties bespelen we goed, zowel voorin als achterin”, stelt hij vast. “Bij Feyenoord kregen we eigenlijk pas voor het eerst een doelpunt tegen uit een vrije trap. De kansen tegen ons zijn op één hand te tellen. Ik geloof dan ook niet dat dit elftal nog vier tot vijf wedstrijden verliest. De winst tegen Ajax beschouw ik als een cruciaal moment. Daarnaast gaven de prestaties in de Champions League de ploeg extra vertrouwen.”

Samen met manager Stan Valckx kijkt Koeman alweer verder dan de titel. Hij wil zo snel mogelijk het team renoveren. De tweede garnituur ( Michael Lamey, Arvid Smit, MichaelBall, onze landgenoot JelleDe Bock, LeeNguyen, Pepe Plá en Juan Carlos Carrizo) werd te licht bevonden en vormde een te zware salarispost. Het werd ondertussen duidelijk dat de selectie een nog Braziliaanser gezicht krijgt, met talent Jonathan Reis en Alcides. “Ik ken hem en hij mij, omdat hij vorig seizoen door Chelsea was verhuurd aan Benfica”, beweert Koeman over de laatste. “Hij is geen grootheid in de opbouw, maar wel een goede verdediger en de snelste speler die ik ooit zag. Een buitenkansje. Reis is een aankoop voor het nieuwe seizoen. Pas zeventien, maar goed gebouwd en sterk. Als ik kijk naar de manier waarop hij zich presenteert, belooft dat veel voor de toekomst.”

Feyenoord moet alsnog stevig bloeden voor de problemen in het UEFA Cupduel tegen AS Nancy. In beroep werden de Rotterdammers uitgesloten van Europees voetbal, samen met een geldboete van 62.000 euro. De klap kwam hard aan. Feyenoord overweegt een procedure voor het TAS.

Linkerverdediger Edson Braafheid (23) verlaat op het einde van het seizoen FC Utrecht voor FC Twente, waar hij voor drie jaar tekende. Youssouf Hersi (Vitesse) volgde zijn voorbeeld. Fred Rutten moet wel verder zonder de Russische middenvelder Dmitri Shoukov (31), die afhaakte door een opeenvolging van blessures. Ismail Aissati wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van PSV.

Willem II contracteerde de Braziliaanse aanvaller Cristiano (25, FC Basel, huur met koopoptie) en centrale verdediger Delano Hill (31, Austria Wenen, anderhalf seizoen).

Vitesse huurt van FC Nantes de Servische doelman Vladimir Stojkovic (23), een international die na de komst van Fabien Barthez op een zijspoor was gezet.

Roda JC nam per direct middenvelder Bas Sibum (24) over van FC Twente, waar hij nog nauwelijks in de basiself geraakte. Sibum tekende voor vierenhalf jaar.

NAC lichtte de optie in het contract van de Deense verdediger Patrick Mtiliga (25), die begin dit seizoen overkwam van Feyenoord. Hij blijft daardoor tot 2009 in Breda.

Onze landgenoot Tom Muyters (22), een doelman van Jong PSV, tekende een overeenkomst tot het einde van het seizoen bij VVV.

RKC huurt verdedigende middenvelder Hervé Kage (17) tot het einde van het seizoen van Anderlecht.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content