Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Dirk Deferme aan de beurt.

Club Brugge won zondag met 1-0 van Anderlecht.

Dirk Deferme : “Ik vond het een goede topper, die de conclusie van de heenmatch bevestigde : het verschil tussen Anderlecht en Brugge is geen dertien of zestien punten maar hooguit één doelpunt. Brugge won verdiend. Trond Sollied maakte met 3-4-3 een hele goede keuze. Ik vond Gert Verheyen de absolute uitblinker, geweldig ook dat hij dat negentig minuten kon volhouden : bijna alle duels winnen, makkelijk zijn man voorbijgaan, met en zonder bal voor goede openingen zorgen, geregeld op links ook en daar voor een meerderheid zorgen. Hij zag het het best van allemaal en fungeerde eigenlijk als een soort spelmaker voorin. Verheyen, Simons en Clement vond ik heel overtuigend. Zij zijn echt wel de sterkhouders, het kloppend hart van Club Brugge : het verstand, de benen én de ervaring. In flitsen kon je zien dat Anderlecht een heel goede ploeg is, die heel goed voetbal brengt, maar tegelijkertijd dat het een ploeg is die het al te lang niet meer elke week moet laten zien. Dan is het heel moeilijk om echt de schouders eronder te krijgen.”

Donderdag speelde Club Brugge 0-0 in Debrecen, net voldoende voor de kwalificatie voor de achtste finales van de Uefabeker.

“Daar was echt niet veel aan, maar Club Brugge heeft dat wel heel rijp, heel slim, heel berekend zelfs gespeeld. De wedstrijd had helemaal overbodig kunnen zijn als de heenwedstrijd in normale omstandigheden gespeeld had kunnen worden. Trond Sollied heeft in al zijn analyses vooraf heel koel gezegd dat zijn ploeg zich niet in de tegenstander ongerust hoefde te maken. Heel juist, zo bleek, maar op het moment zelf werd dat ingeschat als getuigend van weinig respect en misschien ook net niet beleefd genoeg ten opzichte van een club die voor haar doen, haar stadion en haar entourage, eigenlijk al heel veel had bereikt. Misschien zei hij dat ook wel met de bedoeling dat Debrecen wat offensiever zou spelen en daardoor ook meer ruimte zou weggeven, maar dat bleek dan alleszins tevergeefs.”

Vrijdag lootte Club Brugge Bordeaux.

“Eigenlijk is dit een 50/50-verhaal, maar het Club Brugge van tegen Anderlecht zou ik 55 procent kans geven. Je ziet dat die ploeg op snee komt en weet dat maart haar maand moet worden. Ze zijn in februari dan wel weer op koers geraakt, maar dat gebeurde eigenlijk in allemaal haalbare wedstrijden. De moeilijke wedstrijden zitten in maart, met nu Westerlo, dan Bordeaux twee keer, Moeskroen voor de beker… Ze zijn er goed aan begonnen. Het is voor Brugge belangrijk dat ze de leepheid die ze hebben en die zich verpersoonlijkt in een aantal spelers, kunnen combineren met duelkracht en vechtlust. Dan kunnen ze veel ploegen van het veld blazen. Wellicht niet Barcelona, Valencia of Real Madrid, maar de goede Europese subtop kunnen ze toch wel aan û en daar reken ik ook Anderlecht bij.”

RC Genk verloor op Lokeren. Europees voetbal is veraf.

“Ik denk dat het antwoord op de vraag waarom het niet zo goed gaat met RC Genk, voor de hand ligt : dit is een nieuw elftal. Stel dat Club Brugge volgend seizoen moet beginnen zonder Simons, Clement en Verheyen, dat zou ook een lastig verhaal worden.”

Vincent Kompany blijft hot. Volgens een Britse krant zou Chelsea ruim 22 miljoen euro voor hem willen betalen. 22 miljoen euro !

“Mocht dit ooit gebeuren, dan zou het heel mooi zijn voor het Belgisch voetbal dat er ook eens zo’n bedrag wordt betaald voor een Belgische voetballer. Maar laten we toch maar vooral hopen dat zulke gasten lang genoeg in België blijven, zodat we er lang van kunnen genieten. Wat mij betreft, blijft hij best nog twee, drie jaar hier. Ik vind het bijvoorbeeld zonde dat we Thomas Buffel nooit in de Belgische competitie hebben kunnen zien.”

Renaat Landuyt, Vlaams minister van Arbeid en Werkgelegenheid, liet een proces opmaken tegen Beveren en algemeen directeur Guillou. Hij verwijt hen dat ze zich niets aantrekken van de wet op arbeidsbemiddeling. Guilou zou dertig procent op een transfer incasseren, terwijl het maar zeven procent mag zijn. Beveren liet al weten dat de minister nonsens vertelt. Die dertig procent zou naar zijn Académie in Ivoorkust gaan.

“Ik heb niks tegen Beveren, ik denk dat we meer van Beveren genieten dan van veel andere ploegen in deze competitie, maar ik blijf erbij dat dit een uitstalraam in het Westen is voor een hoop Afrikanen. Hoe goed die spelers ook opgeleid zijn, het blijft een ouderwets kolonialisme dat je alleen nog in een arm werelddeel kunt beoefenen. Dit grenst aan uitbuiting. Dit is bijna 19e eeuw, vertaald naar 21e-eeuwse economische principes, verfijnder en veel beter gecamoufleerd. En hoe fantastisch die voetbalschool ook mag zijn, voor zover ik weet, mag Guillou Ivoorkust niet meer binnen. Misschien is dat wel omdat daar een clan zit die met hem wil afrekenen en nog meer procenten wil pakken, dat weten wij niet. We kunnen alleen hier vaststellen dat er mensen verhandeld worden en dat daar andere mensen minstens even goed van worden als die spelers zelf. En wat is hun verdienste ? Dat ze een jonge zwarte van straat plukken en hem heel goed leren voetballen ? Moet je daarom dertig procent op vele miljoenen krijgen ? Dan vraag ik mij af : hoeveel een leraar Nederlands niet moet krijgen om mensen te leren lezen en schrijven ?”

Michel Verschueren moet de kelk blijkbaar tot op de bodem ledigen : hij wordt geen voorzitter van de Profliga.

“De vraag is : waarom ? Misschien omdat… Om echt water en vuur met elkaar te verzoenen kan je weinig beginnen met mensen die bij het minste heel erg emotioneel worden. Zonder de waarde van Michel Verschueren te onderschatten uiteraard. Maar ja… ze hebben een bruggenbouwer nodig, hé.”

Roland Duchâtelet, die onlangs STVV overnam, overweegt te investeren in Germinal Beerschot.

“Die Duchâtelet is natuurlijk een gehaaide zakenman met ook nog originele politieke ideeën, maar ja… op dit moment is alle financiële hulp in het voetbal welkom. Er wordt dus niet zo nauw gekeken. Het zorgt allemaal voor een soort vervaging, de lijnen worden stippellijnen. Voor zo ver ik dat kan inschatten, moet alle heil eigenlijk toch van de profliga komen, om eens schoon schip te maken en een nieuwe start te nemen. In de Premier League is de hulp van buitenaf gekomen. Daar zijn op een gegeven moment onverdachte mensen boven de wet gesteld, zeg maar. Zij hebben het in elkaar getimmerd, de Premier League, en zo het Engelse voetbal gered. Maar het Belgisch voetbal is natuurlijk een andere oefening. Kleinschaligheid zou de basis van alles moeten zijn. Hier krijg je een Gouden Plaat als je 25.000 exemplaren verkoopt, in Engeland moet je er misschien 500.000 verkopen. Een competitie met achttien lijkt mij toch erg veel. Verstandige mensen zouden toch eens een studie op papier moeten krijgen, waaruit blijkt dat een inkrimping van het aantal ploegen een betere eerste klasse garandeert. Tot zolang zou ik ook heel erg hard beginnen lachen, mocht ik Herman Wijnants zijn, als mij iemand die tien plaatsen lager in de rangschikking staat, komt vertellen dat mijn club niet leefbaar is (lacht).”

door Christian Vandenabeele

Christian Vandenabeele

‘Simons, Clement en Verheyen zijn het kloppend hart van Club Brugge.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content