Hij is, weet Darko Anic zelf, niet veranderd. Patrick Remy, de trainer van AA Gent, is dan ook bereid op het veld concessies te doen om zijn spelmaker te laten renderen.

Omdat Gent en Lokeren allebei het vorige seizoen afsloten als vierde met 57 punten uit 16 overwinningen, 9 nederlagen en evenveel gelijke spelen werd door lottrekking bepaald wie het vroegste aan de slag moest in de Intertoto. Een opgave waar geen van beide ploegen echt warm voor liep. AA Genttrainer Patrick Remy was er dan ook niet rouwig om dat de eer Lokeren te beurt viel.

Patrick Remy : “Het seizoen is lang en vermoeiend geweest en niemand had er echt zin in om er nog wat bovenop te moeten doen. Ik ben dus blij dat we die lottrekking verloren. Maar in de toekomst wil ik toch niet meer afhangen van een lottrekking, want de invloed ervan op de gang van zaken is veel te groot. Stel dat ik de spelers al op 10 juni had moeten oproepen, dan hadden ze maar drie weken vakantie gehad. Dat is te weinig. Om zowel fysiek als mentaal op een goede basis weer aan de voorbereiding te kunnen beginnen, heb je, vind ik, een maand rust nodig. Dus als we als eerste in de Intertoto hadden moeten aantreden, had ik gewoon de B-kern opgeroepen, dat zou tegen een ploeg als Toftir de kwalificatie niet in het gedrang hebben gebracht. Maar dan moet je dus in de volgende ronde of diezelfde spelers opstellen tegen een veel betere ploeg, of de A-kern, die op dat moment nog maar pas aan het trainen is. Ik denk er liever niet aan.”

Hoezeer de Intertoto ook het oefenprogramma overhoop mag gooien, voor de Franse trainer van Gent valt het eigenlijk best te rijmen met zijn voorbereidingsschema. Patrick Remy : “Sinds ik trainer ben, heb ik de gewoonte om de eerste voorbereidingswedstrijden al begin juli te spelen. Misschien een beetje ongewoon in België, maar in Frankrijk was het altijd zo dat men er vroeger aan begon door het groter aantal ploegen in de competitie en de langere winterstop. Ik wou dat hier bij Gent aanhouden. Waarom oefenen tegen onbekende ploegen als je de kans krijgt om tegen ploegen met allure te oefenen ? Dergelijke wedstrijden als die voor de Intertoto blijven volgens mij de beste manier om er in te komen. Want door te sparren tegen ploegen van niveau krijg je als trainer sneller zicht op de mankementen van je ploeg. Dat kan je van een partijtje tegen een provincialer niet zeggen. Daarom ben ik dus voorstander van de Intertoto, op voorwaarde dat het echt serieus als voorbereiding wordt opgevat. En zo pakken we het in Gent ook aan. Dat betekent ook dat we geen te grote ambities moeten koesteren en niet ontgoocheld moeten zijn als we eruit liggen.”

Maar eruit ligt Gent vooralsnog niet. Aan de 2-3-overwinning uit de heenwedstrijd in Bremen knoopte AA Gent zaterdag tegen Werder een 0-1-nederlaag in de terugwedstrijd, waardoor de Gentenaars zich door hun groter doelpuntenaantal op verplaatsing kwalificeerden voor de volgende ronde van de Intertoto. Veel had de heenwedstrijd niet om het lijf, met weinig doelrijpe kansen aan Gentse kant, een tegendoelpunt op penalty na handspel van Cipi en een Anic die niet het niveau haalde van de heenwedstrijd en na zesenzestig minuten werd gewisseld voor John Machethe. Maar verwonderlijk hoeft dat niet te zijn, zegt Anic. “Ik had het er op oefenkamp in Nederland in bad nog over met Vital Borkelmans : iedereen zit dood. Het is zwaar geweest, met elke dag twee trainingen. We wisten dat we heel gegroepeerd zouden moeten spelen.”

In hat kader van de Intertoto wordt vandaag tegen het Franse PSG gespeeld. Een confrontatie die zich evenzeer als moeilijk aankondigt, want net als Bremen begint ook PSG komend weekend al aan de competitie. Patrick Remy : “Er zullen tegen PSG dan ook pas mal de changements in de ploeg te zien zijn, want we gaan ons nu ook niet opbranden en een goede competitiestart in het gedrang brengen.”

Met een assist en een doelpunt had Darko Anic een grote voet in de Gentse Intertoto-overwinning in Bremen. Hij ontpopte er zich tot smaakmaker van de ploeg en lieveling van het publiek. AA Gent viste Anic op bij het Turkse Siirt Jetspa, waar hij zijn competitieritme onderhield in afwachting van een nieuwe club.

Darko Anic : ” You know, al die supporters die voor en na de wedstrijd mijn naam scanderen, daar doe ik het voor. Misschien zal ik hier soms ook niet goed spelen, misschien krijgen we dan in Gent hetzelfde verhaal als in Brugge. Als het slecht gaat, zoekt men in de ploeg altijd some losers, spelers die moeilijk doen voor de anderen, you know. Ik hoop dat het in Gent niet zo gaat gebeuren zoals in Brugge. Want het is natuurlijk gemakkelijk om alles op Darko te steken. Geen Europees voetbal gehaald, geen titel gepakt, geen beker ? Alles is de schuld van Darko. Ik was altijd of de bad boy of very good. Maar ik blijf dezelfde. Darko is dezelfde van vroeger, niks is veranderd. Alleen : de slechte kant ben ik vergeten, ik denk alleen aan de nice side.”

Alles is goed. Maar alles, zo illustreerde hij in Brugge, kan verkeren. Darko kan heel lief zijn, maar Darko kan ook heel nukkig zijn. Patrick Remy : “In een spelersgroep is het net zoals in een relatie : het is niet goed als het eentonig is. Soms heb je wrijvingen en spanningen nódig. Daarom was ik niet tegen de komst van Darko Anic. Ik moet toegeven : ik kende hem voordien niet. De voorzitter en de manager wilden hem erbij en voor mij is iedereen die een surplus brengt welkom. Dan ben ik zelfs bereid concessies te doen. Nu ik er een tijdje mee heb samengewerkt, denk ik effectief dat ik het anders zal moeten aanpakken dan vorig seizoen. Persoonlijk had ik graag in een 4-2-4 gespeeld dit jaar, met twee nummers 8, scharnierspelers op het middenveld, twee flanken en twee nummers 9 centraal in de aanval. Maar met Anic beschik ik nu over een nummer 10 en in hetzelfde compartiment beschik ik met Mathieu Verschuere en Nenad Vanic over twee nummers 6, verdedigende middenvelders. Heel mijn approche du jeu zal dus moeten veranderen. Maar ik klaag daar niet over, in tegendeel.”

Thuis tegen Bremen liet Remy zijn ploeg spelen met een vertrouwde verdedigingslijn met, van rechts naar links, Peeters, Cipi, Vasov en Borkelmans. Verschuere en Kraouche waren de verdedigende middenvelders in een driehoekje met Anic als punt naar voren en Oyawolé als diepste spits. Wiart en Gajser stonden respectievelijk links en rechts op de flank.

Hoe ervoer Darko Anic het ? “Voor mij is het alsof ik voor het eerst in België speel, maar iedereen kent mij hier natuurlijk. I’m back en iedereen speelt honderd procent voor mij. In mijn geest ben ik niet uit op revanche. Waar het voor mij in de eerste plaats op aankomt, is vertrouwen op te doen. Ik hoop nu dat het something nice wordt, want Gent is een goed voetballende ploeg. De trainer praatte met mij voor de wedstrijd en zei me dat hij me wat in de spits wou uitproberen, maar een spits ben ik niet. Ik stond in deze wedstrijd te ver naar voren. Ik ben naar hier gekomen om op mijn normale positie te spelen. Het middenveld ligt mij beter, daar rendeer ik honderd vijftig procent en kan ik openingen proberen te creëren door het spel naar links en rechts te verleggen.

“Met Djima ( Oyawolé, nvdr) alleen voor mij een van de twee flankspelers die telkens tweede spits wordt in balbezit liep het eigenlijk goed. Ik speel op die manier graag van achteren uit, you know. Maar de trainer kan een heel jaar spelen zoals hij wil, voor mij is het geen probleem, hoor. Alleen ging het wel beter in de wedstrijden met Vanic achter mij. Die is groter en defensiever dan Kraouche, die toch meer iemand is om met de bal aan de voet te spelen. In Bremen deed Vanic mee, maar hier thuis heb ik zeker vijf keer na de bal gesprongen voor een kopduel, maar iedere keer was het de tegenstander die won. Vandaar.”

Naar alle waarschijnlijkheid kiest de Gentse coach straks voor een systeem met één diepe spits en twee offensieve dubbele flanken. Al ziet hij nog wel een paar hiaten in de bezetting. Patrick Remy : “Vorig seizoen ontbraken ons de financiële middelen om tot een beter evenwicht te komen op het middenveld. Op een gegeven moment helde de ploeg nogal naar links. Voor die kant had ik Vital Borkelmans, Gunther Schepens en zelfs Ahmed Hossam, terwijl we op de andere kant eigenlijk nooit de oplossing vonden. Hoewel ik het wel uitvoerig geprobeerd heb met Sasö Gajser, Aldo Olcese, Gaby Mudingayi en Daniël Brocard. Maar geen enkele keer kreeg ik hetzelfde effect als op links. Ik zou er daarom graag bijvoorbeeld een Goossens van Standard bij gehad hebben toen die daar invaller was. Zelfs de andere bankzitters als Ciobotariu en Vlcek had ik wel gewild. Daarom dat ik het geen schande vind dat we vorig seizoen Standard uiteindelijk moesten laten voorgaan. Twee plaatsen blijven bij ons nog open : een rechterflankspeler en een vervanger voor Hossam. Het is nu al het tweede seizoen op rij dat we onze beste schutter moeten laten gaan. Vorige keer vonden we met Hossam een gepaste vervanger, maar om daarin elk jaar te slagen, dat zal wel een utopie blijven.”

Voor wie nieuwsgierig is naar de basiself waarmee AA Gent straks in de competitie zal aantreden, dit is een van de mogelijkheden : Herpoel; Peeters, Cipi, Vasov, Fayé; Gajser, Verschuere, Anic, Vanic, Schepens; Oyawolé.

door Raoul De Groote en Bruno Govers

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content