Gevraagd naar de beste spits in de Belgische competitie, de topschutter straks na 34 speeldagen en hun favoriete aanvalspartner, ligt er één naam bestorven op de lippen van onze spitsen.

Wij legden achttien spitsen van achttien eersteklassers volgende vier vragen voor :

1. Hoe ziet uw tiercé eruit met de drie beste aanvallers in de Belgische competitie ?

2. Wie wordt topschutter ?

3. Wie is de meest onderschatte aanvaller in de eerste klasse ?

4. Met welke aanvaller in België zou u graag samenspelen en, wie weet, een fantastisch koppel vormen ?

Rune Lange (Brugge)

1. “Vind ik zeer moeilijk. Ik denk dat ik beter over verdedigers kan oordelen, daarom heb ik voor deze vragen overleg gepleegd met Marek Spilar. Het resultaat daarvan is : 1. Sonck, 2. Mendoza, 3. Seol. Sonck is de beste omdat hij het laatste anderhalf jaar meer dan wie ook scoort. Mendoza doet het met hoogtes en laagtes, maar hij scoort en geeft assists. Seol omdat hij een goeie actie heeft, een goeie techniek en met beide voeten goed op doel schiet.”

2. “Sonck. Huysegems wordt misschien wel zijn grootste concurrent.”

3. ” Ole-Martin Aarst misschien, ondanks het feit dat hij enkele jaren geleden topscorer was in de Belgische competitie.”

4. “Had Marc Degryse nog gespeeld, dan had ik hem gekozen. Nu ben ik gelukkig met de spelers waarmee ik nu speel.”

Nenad Jestrovic (Anderlecht)

1. ” Mornar op één, Sonck op twee en Seol op drie. Mornar heb ik altijd al een goeie gevonden, wegens zijn dribbels en omdat hij een bal kan bijhouden. Hij is een goede vriend die veel meer kwaliteiten heeft dan iedereen denkt. Sonck is van de drie de beste doelpuntenmaker, heel regelmatig ook. Misschien moeilijk voor zijn ploegmaats, maar ik ken hem niet privé, daarover oordeel ik dus niet. En Seol heeft veel vooruitgang geboekt, zowel centraal als aan de linkerkant.”

2. “Sonck. De afstand met de rest is te groot. Ik ben wat laat op gang kunnen komen, maar ik vrees dat hij niet meer bij te halen is.”

3. “Moeilijke keuze… help me even. Ali Lukunku dan maar. Legt ballen goed af met het hoofd, is stevig en krachtig, ik denk dat wij wel bij mekaar zouden passen.”

4. “( Denkt lang na) Hoe oud is Kevin Vandenbergh? Negentien? Een groot talent, vind ik, iemand waar Genk nog veel plezier aan zal beleven.”

Désiré Mbonabucya (Sint-Truiden)

1. ” Sonck, Jestrovic, Kpaka. Sonck is een goalgetter die altijd een oplossing vindt. Hij scoort en laat scoren. Een complete spits, hij heeft alles. Jestrovic kan het verschil maken in de zestien meter. Scoort o zo makkelijk. Kpaka ook.”

2. “Sonck, ook omdat hij met passeurs als Thys, Skoko en Koen Daerden achter zich zulke goeie ballen krijgt.”

3. ” Marcos Pereira. Maakt niet het meeste doelpunten, maar werk altijd hard, is sterk aan de bal en heeft vaak een oplossing.”

4. “Sonck. Net als ik scoort hij makkelijk, maar deelt hij ook assists uit.”

Stein Huysegems (Lierse)

1. ” Wesley Sonck voor de manier waarop hij zijn prestaties van vorig seizoen doortrok. Wesley is een heel complete voetballer, een spits die alles heeft. Een type waar elke aanvaller in België stiekem een beetje jaloers op is. Op twee Paul Kpaka, omdat hij erin slaagt zich in de kijker te spelen in een ploeg die niet goed draait. En op drie Mbonabucya.”

2. “Sonck. Wie nu al vier goals voor ligt op de tweede, kan alleen met een zware blessure die trofee nog verliezen.”

3. ” Seol van Anderlecht. Omdat hij na de terugkeer van Jestrovic wat naar de linkerflank is weggeduwd. Blijft hij diep in de spits staan bij Anderlecht, wordt hij zeker topschutter.”

4. “Het moet iemand zijn die snel is. Kpaka bijvoorbeeld. Maar als ik echt mag kiezen, denk ik dat Sonck het meest complementair met me is.”

Sambegou Bangoura (Lokeren)

1. “De beste is zonder twijfel Wesley Sonck. Heel explosief, technisch goed, handig en ongelooflijk opportunistisch. Ik zie mezelf op de tweede plaats, omdat ik sterk ben met mijn lichaam, de bal goed kan afschermen en over een goede détente beschik. Alleen de afwerking moet nog beter. Patrick Goots is niet meer van de jongsten, maar ik apprecieer zijn ingesteldheid. Beschikt over een hard en gericht schot en een enorm versnelling.”

2. “Moeilijk te zeggen. Het wordt een open strijd. Sonck heeft het voordeel dat hij op kop vertrekt, maar Kaklamanos, Kpaka en Seol worden gevaarlijke outsiders.”

3. “Oei, oei ! Ik heb niet echt een klare kijk op de andere eersteklassers. Davy De Beule is wel geen echte aanvaller, maar toch onderschat. De appreciatie komt voornamelijk van ons, zijn eigen ploegmaten.”

4. ” Souleymane Youla, maar die zit nu jammer genoeg in Turkije. Doe dan maar Sonck : iemand die me perfect zou kunnen bedienen van op de flank. Moumou Dagano kon het wel, waarom zou het tussen ons dan niet lukken ?”

Wesley Sonck (Genk)

1. “Als iedereen mij zegt, dan ik op één zeker, hé ( lacht) ? Kpaka op twee omdat mijn gevoel zegt dat het een goeie is. En op drie Lukunku omdat die alles een beetje kan combineren : snelheid, kracht, kopbalsterkte en scoren.”

2. “Dat is moeilijk. Ik kan mijzelf toch niet als eerste zetten ? De beste spits is niet noodzakelijk ook topschutter, je moet meer kunnen als spits. Als ik dan toch namen moet noemen : Mbonabucya die met Sint-Truiden heel offensief voetbalt, of Goots, je weet nooit. Met mijzelf op de derde plaats, om het gemakkelijk te maken ( grijnst).”

3. “Als je goed bent, krijg je sowieso erkenning. Aruna bijvoorbeeld is geen echte diepe spits, maar kan enorm veel, alleen laat hij het niet altijd echt zien. Als ik dan toch echt een naam moet noemen, doe dan maar Kaklamanos.”

4. ” Lukunku omdat die alles heeft wat ik niet heb en zo iemand moet je zoeken.”

Cédric Roussel (Bergen)

1. ” Wesley Sonck, hij heeft alles. Hoewel hij niet groot is, is hij heel sterk met het hoofd. Hij is snel en beschikt over een goede traptechniek. Of er nu 5000 of 30.000 mensen op de tribune zitten, het maakt hem niet uit, hij speelt altijd op dezelfde manier. Andrés Mendoza scoort niet veel, maar met zijn snelheid en techniek blijft hij aartsgevaarlijk. Een derde spits die me behaagt, is Nenad Jestrovic. Onze spelstijlen lijken op elkaar. Hij is sterk en heeft een goed kopspel. Jestrovic is op zijn best in de grote rechthoek.”

2. “Sonck. Hij gaat opnieuw dicht bij dertig doelpunten uitkomen.”

3. ” Marcin Zewlakow. Hij staat bij Moeskroen alleen centraal in de spits, maar maakt toch geregeld zijn doelpuntje. Zewlakow zou zeker niet misstaan bij een Belgische topclub.”

4. “Ik speelde nog met Sonck samen bij de nationale beloften. Daar bleek al dat we complementair zijn. Ik ben kopbalsterk, terwijl Wesley intelligent is en op het gepaste moment in de vrije ruimte kan duiken. Met hem zou ik echt graag eens een heel seizoen samenspelen.”

Mbo Mpenza (Moeskroen)

1. ” Sonck, hé. En Jestrovic, en ik hou ook van Kpaka. Sonck omdat hij een goeie techniek heeft, een goeie dribbelaar is en een goeie afwerker. Kwaliteiten om een zeer goeie spits te zijn. Jestrovic is het goalgetterstype. Kpaka speelt in een iets minder sterke ploeg, maar is volgens mij even goed als Sonck, of kàn hij het zijn, of worden.”

2. “Sonck. Als hij zo voortdoet, zal hij zeer moeilijk bij te halen zijn.”

3. ” Claude Bakadal, ook omdat hij al zo vaak geblesseerd was.”

4. “Ik zou zeggen Emile, maar die speelt niet in de Belgische competitie, hé. Ik denk dat ik ook zeer goed complementair zou kunnen zijn met Wesley Sonck, omdat hij net als ik een spits is die diep kan spelen en kan afhaken, en dat net als ik ook afwisselend doet.”

Alexandros Kaklamanos (Gent)

1. ” Wesley Sonck : heel scherp voor doel, vinnig en aartsgevaarlijk in the small box. Hij ruikt het gewoon. Ook die jonge spits van Lierse, hoe heet hij nu ook weer ? Stein Huysegems. Is razendsnel, technisch sterk, maar moet nog krachtiger worden in de duels. Wordt binnen een paar jaar een topper ! Cédric Roussel is een killer met het hoofd, hé. Duidelijk geleerd in de Premier League. A strong bear, heel moeilijk van de bal te zetten.”

2. “Sonck, want hij heeft alle troeven in handen. RC Genk speelde een mindere heenronde, terwijl ook Moumou Dagano nog niet zijn beste niveau haalde. Wanneer die twee elkaar weer vinden, zal hij weer gemakkelijk dertig doelpunten maken. Hij zit al aan de helft.”

3. ” Nenad Jestrovic. Volgens mij de meest koelbloedige spits die er in België rondloopt. Was lange tijd geblesseerd, maar komt stilaan terug. Gaat in de terugronde enorm veel scoren.”

4. “Aan de zijde van Ali Lukunku lijkt me wel wat. Twee krachtige personen, goed met het hoofd en gemakkelijk scorend. The Twin Towers. Als we voor een kleinere versie gaan, dan liefst Wesley Sonck.”

Ole-Martin Aarst (Standard)

1.” Wesley Sonck. Hij scoort altijd en bewijst op elk moment hoe goed hij wel is. Paul Kpaka vind ik een hele goeie spits, scoort ook altijd. In vergelijking met hem heeft Sonck meer het gezonde egoïsme van een spits. Hij toont meer dat hij wil scoren. Hij oogt meer vastberaden. Ook Nenad Jestrovic bekoort me zoals hij zich de laatste weken van de heenronde presenteerde.”

2.”Wesley Sonck. Hij heeft nu al 14 goals en gaat er minimaal nog tien maken als hij niet geblesseerd raakt.”

3.”Ik had graag eens met Marc Degryse samengespeeld, maar hou het bij Rune Lange. In Noorwegen speelden we maar een half jaar samen, maar dat liep erg goed, dat was een stevige punt van de 4-4-2 die we hanteerden.”

4.”Rune Lange. Hij scoort niet alleen, maar verzet ook heel veel werk voor de ploeg. Rune is een echte teamspeler en krijgt meer negatieve kritiek dan hij verdient.”

Patrick Goots (Antwerp)

1. ” Wesley Sonck op één, Nenad Jestrovic op twee en Désiré Mbonabucya op drie. Of neen, Stein Huysegems op drie. Sonck scoort de laatste jaren toch geregeld zijn doelpunt, zit ongeveer aan één goal per wedstrijd. Dat betekent toch iets. Jestrovic zet ik op twee op basis van zijn prestaties bij Moeskroen, in Anderlecht heeft hij al veel pech gekend, maar tegen Bordeaux zag je toch dat de oude stilaan terug is. En Stein heeft toch al elf goals dit seizoen, dat is een aankomende belofte.”

2. “Sonck, denk ik. Die zes goals in de wedstrijd tegen KV Mechelen gaan het verschil maken. Dit maken we, vrees ik, niet meer goed.”

3. “Mbonabucya, fluistert Stefan Leleu me in. Daar kan ik mee akkoord gaan. Hij scoort ook regelmatig, maar krijgt toch minder aandacht dan hij verdient.”

4. “Dat is een moeilijke. Ik heb altijd graag gespeeld met mensen die een bal goed bijhielden en dan zuiver doorspeelden. Genre Hendrie Krüzen bij Kortrijk. Sonck haakt onvoldoende af, denk ik. Doe maar Dagano.”

Frédéric Tilmant (La Louvière)

1. ” Wesley Sonck is momenteel zonder twijfel de beste spits in België. Hij straalt vertrouwen uit, kan een bal bijhouden, kan wat teruggetrokken spelen, beschikt over techniek en snelheid, heeft een goede détente, kortom : Sonck is een complete speler. Patrick Goots blijft me nog steeds verbazen. Hij is een echte goalgetter, die al jaren bewijst dat hij een neus heeft voor doelpunten. Ik denk ook aan Andrés Mendoza : snel, vinnig, technisch sterk en altijd gevaarlijk voor doel.”

2. “Wesley Sonck.”

3. ” Eduardo vind ik een sterk onderschatte speler. Toen hij in Charleroi aankwam, zei iedereen : c’est le seul Brésilien avec les pieds carrés. Maar ondertussen toont hij in moeilijke omstandigheden toch dat hij een goede spits is.”

4. “Met Nenad Jestrovic naast me zou ik me in mijn sas voelen. Ik ben iemand die graag beweegt, veel loopt. Jestrovic blijft dan weer graag centraal staan en maakt gemakkelijk een goal.”

Paul Kpaka (Beerschot)

1.Wesley Sonck. Omdat hij bijna twee jaar al een heel hoog niveau aanhoudt en dat nog eens bevestigde met de nationale ploeg. Hij schiet met links en rechts, weet ook op gepaste momenten een één-twee op te zetten, heeft een goeie sprongkracht en is kopbalsterk. Kortom, hij is heel belangrijk voor het team waarin hij speelt. Ook Nenad Jestrovic en Stein Huysegems vind ik top.”

2. “Wesley Sonck.”

3. ” Nenad Jestrovic. Zeer gevaarlijke spits, als hij tenminste voluit zijn niveau haalt na zijn blessure.”

4. “Met Sonck zou leuk zijn, maar ik denk dat ik met mijn kwaliteiten meer complimentair zou zijn met Dagano. Hij is balvast, groot en stevig, sterk in kopbalduels. In de Afrikaanse landenbeker ben ik ook behoorlijk onder de indruk geweest van zijn prestaties. Met mijn snelheid en diepgang zouden we een behoorlijk duo vormen.”

Steven Wostijn (Beveren)

1. ” Jestrovic op één, Sonck op twee, Kaklamanos op drie. Jestrovic vind ik de beste omdat hij sterk op zijn poten staat, en Anderlecht zowel in de competitie als Europees een meerwaarde gaf. Sonck is heel regelmatig in België, maar heeft het Europees nog iets moeilijker, vandaar dat ik hem maar op twee zet. Kaklamanos is een goeie derde. Zelfde type als Jestrovic, maar iets minder qua niveau. Meerwaarde voor Gent en iemand die gerust hogerop zou kunnen spelen.”

2. “Wesley Sonck. Heeft al vijftien goals en een voorsprong op de anderen die hij door zijn regelmaat wel zal behouden.”

3. ” Mbonabucya. Hij scoort veel en regelmatig, maar komt toch niet in de picture doordat Boffin alle aandacht naar zich toe zuigt. Misschien speelt hij voor velen máár in een klein ploegske.”

4. “Ik ben zelf nogal klein, doe mij dus maar een grote. Jestrovic, bijvoorbeeld. Ik zal dan wel het werk voor hem opknappen.”

Toni Brogno (Westerlo)

1. “Op één zeker Wesley Sonck, die staat er nog altijd. Op twee Cédric Roussel. Vind ik heel sterk bezig in de punt van de aanval, profiteert heel goed van de ballen vanop de flanken. En op drie Désiré Mbonabucya, die goed geholpen wordt door het aanvallend concept van Sint-Truiden, Boffin en Pereira, maar er zelf wel staat, natuurlijk.”

2. “Sonck, die misschien alleen bedreigd zal worden door Mbonabucya als Sint-Truiden zo voortdoet.”

3. ” Euh, die Braziliaan van Genk, De Camargo. Hij heeft toch al een paar goeie wedstrijden gespeeld, brengt snelheid en kracht voorin, maar moet opboksen tegen Sonck en Dagano. Hij kan eigenlijk alleen maar spelen als er iemand van hen geblesseerd of geschorst raakt.”

4. “Naast iemand als Roussel zie ik mij wel goed uit de verf komen, iemand met complementaire kwaliteiten rond wie ik kan draaien. Groot, sterk, kan een bal bijhouden. Met Pelic lukte dat vorig jaar bij Westerlo ook, maar nu niet meer omdat de bevoorrading niet meer dezelfde is.”

Dieter Dekelver (Lommel)

1. ” Désiré Mbonabucya. Hij is de meeste opvallende in de Truiense aanvalsmachine, scoort heel gemakkelijk, is balvast en heeft een neus voor doelpunten. Wesley Sonck is ook een zekerheid. Ki-Hyeon Seol vind ik ook wel sterk. Onderging na het WK een metamorfose. Goede trap en heel opportunistisch.”

2. ” Wesley Sonck, zeker ? Hij kan toeslaan op de juiste momenten, teert op een ongelooflijke intuïtie in de zestien meter. Hij heeft er toch al vijftien binnengestampt. Hij verstaat de kunst om minder in de wedstrijd te zitten en toch te scoren. Ook in de terugronde zal hij met de ogen dicht scoren.”

3. ” (Na twee minuten bedenktijd)Marcos Pereira. Werkt enorm hard, is technisch sterk, moeilijk van de bal af te zetten, zorgt voor assists, maar staat minder in de schijnwerpers omdat hij niet zo veel scoort.”

4. “Een targetman, rond wie ik kan spelen. Alexandros Kaklamanos, hij kan een lange bal doorkoppen of hem eventjes bevriezen. Mocht hij het volle gewicht van de aanval dragen, dan kan ik als zwerver profiteren van de ruimte en zijn loopacties.”

Marco Nijs (Mechelen)

1. ” Wesley Sonck. En dan Stein Huysegems en Paul Kpaka. Ik moet het zelf ook van mijn snelheid hebben, dus dat zijn de spitsen die mij het meest aanspreken.”

2. “Ik denk dat Sonck niet bedreigd kan worden als topschutter. Mbonabucya doet het goed bij Sint-Truiden, maar die ploeg zal na de winterstop ook wel minderen.”

3. ” Gert Verheyen. Lijkt wat loom en je hoort er al eens minder positief over spreken, maar hij kan toch vlot scoren. Toch een sterke speler.”

4. “Een grote sterke speler zoals Koller bijvoorbeeld. Dus Rune Lange zie ik wel zitten : iemand die een afspeelpunt is, een bal kan doorkoppen en mij van mijn snelheid kan laten profiteren. Ik had gehoop dat Van Galen bij ons in Mechelen zou blijven, omdat ik met hem goed kan combineren, maar helaas is dat niet zo.”

Eduardo Adelino (Charleroi)

1. “In de eerste plaats denk ik toch aan Wesley Sonck. Naast hem vind ik ook Ki-Hyeon Seol heel goed. Ze spelen allebei in een goede ploeg, waardoor ze natuurlijk de mogelijkheid krijgen om hun klasse te etaleren. Je moet er natuurlijk de kwaliteiten voor hebben, maar bij hen vormt dat geen probleem. Beiden weten ze ook verduiveld goed waar het doel van de tegenstander staat. Sonck bewees vorig seizoen al dat hij een heel goede spits is en bevestigt dat dit seizoen alleen maar. Die jonge kerel van Lierse bevalt me ook. Huysegems, ja die. Hij scoort vlot en dat blijft voor een aanvaller toch het belangrijkste.”

2. “Ik hoop dat ik topscorer word ( lacht), maar ik vrees dat het opnieuw Wesley Sonck wordt.”

3. ” Ibrahima Yattara van Antwerp krijgt niet altijd de erkenning die hij verdient. Hij is technisch heel sterk, een vat vol schijnbewegingen.”

4. “Met Nenad Jestrovic zou ik wel goed kunnen samenspelen, denk ik. Ja, dat zou spetters geven ( lacht).”

‘Met Dagano zou ik een behoorlijk duo vormen.’ (Kpaka)

‘Lukunku heeft alles wat ik niet heb.’ (Sonck)

‘Mbonabucya krijgt niet de aandacht die hij verdient.’ (Goots)

‘Lukunku en ik, de Twin Towers, dat lijkt me wel wat.’ (Kaklamanos)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content