Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Dirk Deferme terug op de voorbije week.

Anderlecht presenteerde zijn nieuwe shirt, “iets van de jaren zestig met een kraagje”. Hou je ervan ?

Dirk Deferme : Niet dat ik het zo ongelooflijk mooi vind, maar ik hou nogal van shirts die teruggrijpen naar de traditie, die zoals dit replica van het shirt waarmee Anderlecht zijn eerste Europacupwedstrijd speelde, wortels hebben in een ver en luisterrijk verleden.

Ter gelegenheid van zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen La Louvière huldigde Anderlecht Zvonko Milojevic, Bertrand Crasson en Filip De Wilde, drie eindecontractspelers die aan hun laatste weken in het Constant Vanden Stockstadion bezig zijn.

Voor Bertrand Crasson, die mocht invallen en achteraf op de schouders ging, was het een prachtig moment. Hij was heel diep geraakt door het feit dat de mensen zo uitbundig, warm en hartelijk waren voor hem. Blijkbaar had hij het niet verwacht. In vergelijking met Crasson was het voor Filip De Wilde een afscheid in mineur, maar misschien hoeft dat voor hem ook allemaal niet. Hoewel ik wel vind dat hij best wat speelminuten mag krijgen volgende week, ook omdat het net op Beveren is.

Vrijdag won Aruna Dindane de Ebbenhouten Schoen.

Op basis van zijn intrinsieke talent is dat natuurlijk absoluut verdiend. Maar net als bij de Profvoetballer van het Jaar, waar hij en Jestrovic genomineerd waren, heb ik iets van : Aruna heeft, net als Jestrovic, maar in een stuk van het seizoen iets laten zien. Als het dan toch over intrinsieke klasse gaat, dan vind ik dat er een aantal namen ontbreekt. Zoals met name Sonck bijvoorbeeld.

Die in verband wordt gebracht met Glasgow Rangers en – warempel – Bayern München.

Volgens zijn makelaar laait de belangstelling weer op. Sonck zal hoe dan ook zijn weg wel vinden. Als het dit seizoen niet is, dan volgend seizoen als hij transfervrij is. Ik ben ervan overtuigd dat ook als hij ergens zal moeten duelleren met de wereldtop voor een plaats in de basis, hij er dan van de eerste tot de laatste minuut voor zal gaan. Hij heeft er de beroepsernst en zeker het fysieke vermogen voor.

Hij kan ook nog topschutter worden.

Ja, maar ik denk echt niet dat hij daar wakker van ligt. Tegen Sint-Truiden heeft hij heel onbaatzuchtig gespeeld. Hij gaat altijd tot aan het gaatje, om het in de grammofoonplatenterminologie te zeggen, maar zaterdagavond is hij bijna in het gaatje gevállen. Helemaal leeg was hij. Het ging over werkkracht, over ballen afpakken, over jagen op verdedigers, over assists geven, over pogingen op doel, over twee doelpunten ook. Echt een hele sterke wedstrijd van hem. Hij staat absoluut nog recht op het einde van zo’n slopend seizoen, wat niet wegneemt dat een maandje rust zeer welkom zou zijn.

Lokeren verwierf zekerheid over de derde plaats en dus ook over deelname aan de Uefacup volgend seizoen. Zal het een voor ons land waardige vertegenwoordiger in Europa zijn ?

Op basis van de afgelopen competitie zeker wel. Ik denk ook dat ze nog wel iets zullen doen op de transfermarkt. Daar heb ik wel vertrouwen in, omdat Lokeren de laatste jaren spelers die er op korte termijn staan uit kieren en gaatjes wist te vissen. Wat niet wil zeggen dat Lokeren als een TGV door de Uefacup zal razen.

Tweede Belgische vertegenwoordiger in de Uefacup wordt La Louvière of Sint-Truiden, een andere club die niet aan de top verwacht werd.

Neen, absoluut niet. Zeker Sint-Truiden speelt een zeer sterk seizoen. Ook op Genk kon het mij bekoren, met goed voetbal. Daar zit een concept in. Bijwijlen kunnen die de bal zelfs bevriezen, van voet tot voet laten gaan. Met groot gemak zullen zij voor de bekerfinale boven de 20.000 toeschouwers in het Koning Boudewijnstadion mobiliseren, denk ik. In schrik contrast met La Louvière, waar ze al 1700 kaarten verkocht hebben. Maar het feit dat de club na de bekerfinale misschien ophoudt te bestaan, is natuurlijk niet direct ideaal om een massale volksverhuizing naar Brussel te organiseren.

Ondertussen is nog altijd niet duidelijk met hoeveel ploegen de competitie in eerste klasse volgend seizoen zal starten – laat staan eindigen.

Neen. Het kunnen er 18 zijn, het kunnen er 17 zijn, misschien zelfs 16. Door de invoering van het licentiesysteem zitten we in een overgangsperiode. We moeten die zure brok gewoon doorslikken en hopen dat er dan iets komt te staan dat er beter uitziet en stabieler is.

Edwin Ouon, Franse verdediger van Antwerp die werd betrapt op het gebruik van anabolica, werd door de Disciplinaire Commissie van de Vlaamse Gemeenschap voor 18 maanden geschorst waarvan 6 effectief. Welke bedenkingen maak je bij die zaak ?

Waar ik niet van hou, is dat mensen zich verstoppen voor de verantwoordelijkheid die ze hebben. Iémand moet toch geweten hebben welk middel genomen werd, dat het op de lijst van verboden producten stond en wat de gevolgen daarvan waren. Normaal gezien moet die dokter dat weten, maar in tweede instantie ook Ouon zelf. Zoals iedereen is hij iemand met een vrije wil en draagt hij verantwoordelijkheid voor zijn lichaam. Je moet, vind ik, echt al doodziek zijn voor je je geen vragen meer stelt bij wat dokters proberen.

In de halve finales van de Champions League wipte Juventus Turijn Real Madrid.

Ja. Ten eerste kwam Juventus natuurlijk heel sterk en heel slim voor de dag, fysiek ongelooflijk paraat ook. Ten tweede speelde Real Madrid niet te vergeten met een pak spelers die niet fit waren. Raul haalde misschien twintig, dertig procent van wat hij normaal kan. Ronaldo komt erin en vijf minuten later is hij al opnieuw gebroken. Zidane was geen honderd procent, Figo was geen honderd procent, Makelele was er niet bij. Tja, élke ploeg is kwetsbaar natuurlijk. Als je dan tegen een ploeg op volle kracht staat, kan het gebeuren. Het ís gebeurd.

De finale van de Champions League zal gespeeld worden tussen Juventus en AC Milan, dat Inter Milan wipte. Een Italiaanse finale. Toeval of niet ?

Ik denk dat het net zo goed toeval is als het feit dat vorig seizoen alle Italiaanse clubs bij bosjes afvielen in vroegere fasen. Neen, ik denk niet dat er hiermee een trend is gezet. Elk seizoen kan het een Italiaanse finale zijn, zoals het ook elk seizoen een Spaanse finale kan zijn.

Gruwel je van een Italiaanse finale of ga je daarvoor zoals René Vandereycken juist likkebaardend voor je tv zitten ?

Ik zie liever Real Madrid-Manchester United. Als er dan een paar defensieve blunders aan de basis van fantastische doelpunten liggen, dan neem ik die er graag bij. Is het in defensief opzicht allemaal perfect, dan is het voor mij en vele anderen, denk ik, veel lastiger om zo’n wedstrijd tot het einde uit te kijken. Mijn houding daarin doet niks af van de kwaliteit van het gebodene, maar qua amusementswaarde is het voor deze Jan met de pet dan wel veel minder. Niemand kan vooraf met zekerheid zeggen wat een voetbalwedstrijd zal opleveren. Tenslotte beschikt AC Milan over hele goeie voetballers en speelde Juventus een mooie wedstrijd tegen Real Madrid. Ook een Champions Leaguefinale tussen de frivoolste twee clubs ter wereld kan een draak van een wedstrijd opleveren.

Vandaag wordt in Sevilla de finale van de Uefabeker gespeeld tussen Celtic Glasgow en Porto.

Daar kijk ik zeker ook naar uit, omdat het clubs zijn die we veel minder kennen en vooral omdat het een competitie is waar eventueel ook een Belgische club nog zijn plaats kan hebben, veel meer dan in de laatste vier of acht van de Champions League. Ik wil zien wat daar het niveau van is, want die halve finale tussen Celtic en Boavista was echt een absoluut onding van een wedstrijd.

Je bedoelt : dat kunnen we in België ook ?

Ik wil wat dat betreft zeker geen afbreuk doen aan de Belgische clubs, ik bedoel gewoon dat ik toen niet iets had van : dat is een niveau dat alleen maar de allerbesten aankunnen.

door Christian Vandenabeele

‘Van mij mag Filip De Wilde volgende week op Beveren best wat speelminuten krijgen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content