Spaanse voetbalbond zit verveeld met trainerskwestie

© Belga Image
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vandaag, 27 november, wordt Luis Enrique weer officieel aangesteld als bondscoach van Spanje. El País gaf vorige week achtergronden bij zijn terugkeer.

De Spaanse voetbalbond organiseert vandaag een persconferentie om de terugkeer van Luis Enrique als bondscoach aan te kondigen. De 49-jarige trainer had eind juni zijn job neergelegd om voor zijn zieke dochtertje Xana te zorgen, die twee maanden later overleed. Enrique zou veel zin hebben om de draad weer op te pikken, maar de Spaanse voetbalbond laat hem terugkomen op zijn eigen ritme. Zo mocht hij zelf kiezen of hij aanwezig zal zijn op de EK-loting eind deze week.

Maar niet iedereen is tevreden met deze gang van zaken. Robert Moreno, de assistent die het tijdens de afwezigheid van Enrique van hem had overgenomen, voelt zich niet correct behandeld. Luis Rubiales en José Francisco Molina, de voorzitter en de technisch directeur van de Spaanse voetbalbond, hadden namelijk de indruk gewekt dat Moreno mocht aanblijven tot ná het EK. Dat beweert althans de ex-bondscoach zelf. Moreno zegt ook dat hij een paar uur voor aanvang van de laatste EK-kwalificatiematch tegen Roemenië van Molina te horen kreeg dat ze niet met hem verder zouden gaan. Twee beweringen die door Molina ontkend worden. Maar het is wel duidelijk dat de Spaanse voetbalbond er een soepje van gemaakt heeft.

Bronnen dicht bij de bond bevestigden namelijk aan El País dat zij er al weken van op de hoogte waren dat Enrique nog vóór het EK opnieuw aangesteld zou worden, maar dat er over het hoe en wanneer nog geen uitsluitsel was. Diezelfde bronnen zeggen dat zijn lakse omgang met de spelersgroep Moreno uiteindelijk de das heeft omgedaan. Zo zouden tijdens de afzonderingen van de nationale ploeg wijzigingen aangebracht zijn aan de planning onder impuls van kapitein Sergio Ramos. Dat Moreno dat allemaal liet gebeuren, was niet naar de zin van de bond.

Bovendien wordt Moreno er ook van beschuldigd dat hij niet loyaal geweest is ten opzichte van Luis Enrique. Zo zou hij, na het overlijden van diens dochter, nooit geïnformeerd hebben naar hoe het met zijn vriend ging. Feit is dat Enrique straks opnieuw aan de slag gaat met exact dezelfde technische staf, met uitzondering van Robert Moreno. Die laatste zou zich, volgens El País, achterbaks behandeld voelen, maar in een officieel communiqué koos hij ervoor om geen olie op het vuur te gooien: ‘Ik heb altijd gezegd dat ik een man van mijn woord ben en dat ik geen obstakel zou zijn als Luis Enrique zou besluiten om terug te keren als bondscoach. Hoewel dat mijn eigen vertrek inhield, heb ik dat ook zo gedaan. Ik wens hem het beste.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content