Sam Van Rossom houdt Belgische eer hoog bij Zaragoza.

Na twee seizoenen ruilde Sam Van Rossom (24, 1m88) afgelopen zomer het Italiaanse Pesaro voor Zaragoza. Bij de Spaanse eersteklasser tekende de Belgische belofte van 2006 en Speler van het Jaar in 2007 en 2008 een contract van één jaar.

“In vergelijking met Italië heb ik het gevoel nog een stapje hoger te spelen nu”, bekent de Gentenaar. “Het grote verschil ligt hem in de breedte van het kampioenschap. In Italië beperkt de top zich tot Siena en Milaan, terwijl je in Spanje een handvol topclubs hebt. Het beste bewijs is dat er momenteel nog vijf Spaanse ploegen in de Euroliga meedraaien. In mijn ogen heeft Spanje de beste competitie.”

Al op de vierde speeldag beleefde Van Rossom een eerste hoogtepunt. Toen klopte Zaragoza Barcelona met één punt, gemaakt door hemzelf. “Inderdaad een straf moment”, aldus de spelmaker. “Maar dat wist die drie trofeeën ( twee titels en een beker, nvdr) die ik met Oostende won niet uit. Die waren immers de vrucht van een heel seizoen hard werken, terwijl die stuntzege tegen Barcelona slechts een momentopname is.”

Bij Zaragoza doet Van Rossom het met een gemiddelde van 23 minuten en 7 punten per wedstrijd meer dan behoorlijk, net zoals de club zelf. “We staan twaalfde, wat niet slecht is. Jammer genoeg komen we nog wat te kort voor de Copa del Rey, waar slechts de top zes aan mag deelnemen. Persoonlijk mag ik in ieder geval niet klagen. Ik kon me vrij snel in de groep integreren en ik bleef tot dusver gelukkig gespaard van blessures. Van ploegmaats, bestuurders en trainers voel ik veel respect.”

Met de vele speelminuten en belangrijke punten bewijst de Belgische international dat hij het niveau haalt om de absolute top te mogen viseren. “Laten we de voetjes op de grond houden”, relativeert Van Rossom de lof. “Ik speel nog bijlange niet bij bij Barcelona of Real Madrid. Wel bewees ik ondertussen mee te kunnen in de sterkste competitie van Europa.”

In juni loopt zijn contract af. Wat daarna? Misschien kan een sterke prestatie op het EK in Litouwen mooie perspectieven bieden? “Ik stel me die vraag ook soms”, weet Van Rossom. “Maar het EK valt pas laat. ( eind augustus, nvdr) Er zijn mogelijkheden met de Belgian Lions, we kenden een gunstige loting. Al was het heel wrang om te merken dat de ploegen die we versloegen in de kwalificaties achteraf toch ook een EK-ticket kregen.”

DOOR DANIEL DEVOS & MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content