Adres : Milady Horákové 98 Letná CZ – 17082 Praha 7

Tel. : 00 420 2 96111111

Fax : 00 420 2 20571661 ; 00 420 2 20571665

Internet : www.sparta.cz

Europese palmares : geen

VEDETTE KAREL POBORSKY

Op het EK in Portugal verscheen de toch al 32-jarige Karel Poborksy weer aan de oppervlakte. Het bekendst blijft de kleine prins nog altijd van de magistrale lob waarmee hij op het EK 1996 Vitor Baía verschalkte. Hij versierde een transfer naar Manchester United, maar de doorbraak volgde nooit echt. Poborsky verkommerde op de bank en verhuisde naar Benfica, waar hij door zijn uitmuntende spel de bijnaam de orkaan verwierf. Na twee succesvolle seizoenen en een conflict met toenmalig trainer Mourinho – de Tsjech wilde absoluut als spelmaker worden uitgespeeld – stapte Poborsky over naar Lazio. Twee jaar later keerde Poborsky om familiale redenen terug naar Sparta Praag, waar hij weer naar zijn beste niveau groeide. De lange haren werden gekortwiekt, maar zijn prestaties werden beter.

TACTIEK

Het accent bij Sparta Praag ligt op aanvallend voetbal. Fran-tisek Straka brengt zijn temperament en passie gemakkelijk over op zijn elftal. De kracht van de ploeg ligt op het middenveld. Karel Poborsky en RatislavMichalik zijn flankspelers die graag voor diepgang zorgen en aansluiting zoeken bij de aanvallers. Uitdaging voor de tegenstanders wordt het vleugelspel van de Tsjechen lam te leggen. Het 4-4-2-systeem wordt soms omgebouwd tot een 3-5-2, wanneer het middenveld dreigt te verzuipen. De jonge TomásSivok moet verdedigend de gaten opvullen die de spelmaker laat vallen. Lukas Zelenka (ex-Anderlecht en Westerlo) wierp zich op tot basisspeler, maar voelt de hete adem van Radoslav Kovac in de nek. Ook de talentvolle Jan Simak, die vorig seizoen in Duitsland bij Leverkusen ten onder ging aan psychische problemen, manifesteert zich. In de aanval baadt de ploeg in weelde. Meestal gaat de voorkeur naar het vinnige duo TomásJunMilan Pacanda, die voorlopig de voorkeur genieten op de kopbalsterke Michal Meduna. Zorgenkind is de verdediging. Daar zijn het vertrek van TomasHübschman (Shakhtar Donetsk) en de zware blessure van Petr Johana nog onvoldoende opgevangen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content