Alberto Contador wint de Tour.

Met een prachtige overwinning op Plateau de Beille en een ongebreidelde aanvalsdrift in de bergen fietste Alberto Contador zichzelf de afgelopen drie weken de geschiedenis in. Na twaalf jaar wachten hebben de Spanjaarden een opvolger gevonden voor Miguel Indurain.

Alberto Contador wordt 24 jaar geleden geboren in Madrid als derde van vier jongens. Hij doet eerst aan voetbal en atletiek, maar kiest op zestienjarige leeftijd onder invloed van zijn oudste broer voor het wielrennen. Een veelwinnaar is Contador niet : het duurt tot zijn achttiende eer hij zijn eerste wedstrijd wint en in zijn twee jaar als belofte houdt hij het bij vijf zeges, waaronder wel het Spaanse kampioenschap. Zijn kwaliteiten als klimmer én tijdrijder trekken echter de aandacht van Manolo Saiz, die hem in 2003 een profcontract geeft bij ONCE. Contador bedankt met een zege in de tijdrit in de Ronde van Polen.

2004 moet het seizoen van de doorbraak worden, maar draait uit op een rampjaar. In de Ronde van Asturië raakt Contador bewusteloos en breekt zijn kaak. Enkele dagen later draait hij thuis opnieuw van zijn stokje : grondig onderzoek wijst op een gevaarlijke bloedklonter in de hersenen. De aandoening zou erfelijk zijn, Contadors jongere broer Raúl hield er een hersenverlamming aan over. Hoewel ook Alberto tijdelijke verlammingsverschijnselen heeft, brengt een zware operatie soelaas.

Amper een halfjaar later knoopt Contador opnieuw aan met de overwinning in de Tour Down Under en plots lijkt er geen houden meer aan. Er volgt een rit en eindwinst in de Catalaanse week, een tijdrit in de Ronde van Baskenland en een rit in de Ronde van Romandië. Contador rijdt ook zijn eerste Tour, die hij afsluit met een 31ste plaats. In 2006 wint Contador opnieuw ritten in de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland, maar hij mag niet starten in de Tour omwille van de zaak- Fuentes. Afgelopen winter haalt Johan Bruyneel, die Alberto Contador al jaren volgt, hem naar Discovery Channel. Dit voorjaar maakt het bredere wielerpubliek kennis met de tengere Spanjaard (1,75 m en 61 kg) dankzij de spectaculaire wijze waarop hij Parijs-Nice en de Ronde van Castilla y León wint.

Hij mag dan nog jong zijn, de persoonlijkheid van Alberto Contador staat vast op punt. “Hij doet me aan Armstrong denken”, zegt Johan Bruyneel, die ook zijn leiderscapaciteiten roemt. Contador is goedlachs, altijd bereid tot een babbel en beschikt over natuurlijke charme. Alleen gevraagd naar een standpunt over het ontslag van MichaelRasmussen of eender welke andere dopingzaak, klapt Contador dicht als een oester.

Dat hoeft niet te verbazen, want ook zijn naam wordt regelmatig gelinkt aan dopingverhalen. Contador zat immers jarenlang vastgekleefd aan Manolo Saiz en die zat tot over zijn oren in Operación Puerto. Vorig jaar mocht Contador als lid van het Astanateam, toen de kersverse opvolger van Liberty Seguros, niet starten in de Tour. Zijn naam duikt verschillende keren op in het dossier-Fuentes, al lijkt Contador (voorlopig) geen sleutelfiguur. Eufemiano Fuentes zelf deed alvast zijn best om de betrokkenheid van Contador te ontkennen : “Ik heb nog nooit van hem gehoord.” Dat is dan weer een vreemde verklaring, gezien Fuentes voorbereidingsschema’s opstelde voor de hele Liberty Segurosploeg en dus ook voor Contador. Johan Bruyneel zegt ervan overtuigd te zijn dat Contador zuiver is, maar dat zei hij natuurlijk ook over Ivan Basso. S

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content