Terwijl Barcelona zich fel versterkt, keert Ivan de la Peña met hangende pootjes terug naar Lazio.

Ivan de la Peña (25) is het voorbeeld van de machteloze voetballer als speelbal van de Europese voetbaltop. De spelmaker, sinds augustus door Lazio verhuurd aan Barcelona, keert deze zomer immers terug naar de Italiaanse hoofdstad, waar zijn contract nog een jaar doorloopt. De Catalanen zagen af van de optie (595 miljoen frank) om hem definitief over te nemen.

Het was Johan Cruijff die destijds de kaalgeschoren spelverdeler op negentienjarige leeftijd in de ploeg dropte. De la Peña arriveerde op zijn veertiende bij de blaugrana, nadat hij de jeugdreeksen bij Racing Santander had doorlopen. Hij leek lange tijd op weg om de nieuwe volksheld van Nou Camp te worden, maar werd het slachtoffer van de willekeur van enkele trainers, die zijn gebrek aan vechtlust en werkkracht niet apprecieerden.

In 1998 moest de publiekslieveling ook al weg bij Barça, omdat toenmalig trainer Louis van Gaal weinig met hem kon aanvangen. Maar noch bij Lazio, noch bij Marseille kon hij een basisstek veroveren. Ook dit seizoen kon hij zich onder Serra Ferrer niet opdringen. Die had hem nochtans beloofd dat hij op links zou spelen. De ontgoocheling bij De la Peña was groot. Terwijl hij in het seizoen 1995-1996 in 59 wedstrijden tot zeven doelpunten kwam, moest de kleine Boeddha zich dit seizoen tevreden stellen met twaalf wedstrijden en nul treffers.

Er viel ook nog ander sportief nieuws te rapen. Zo verlengde trainer Carlos Rexach zijn contract met twee jaar. Zijn voorganger Serra Ferrer, in april ontslagen, wordt opgenomen in het technisch bestuur van de Catalanen. Terwijl voorzitter Joan Gaspart nogmaals verklaarde dat Rivaldo niet te koop is, werden enkele nieuwe aanwinsten voorgesteld. In eerste instantie de Braziliaanse middenvelder Fabio Rochembach (19). De international is afkomstig van Internacional, tekende tot 2006 en kostte 580 miljoen frank. Het Argentijnse supertalent Javier Saviola (19) werd voor 1,26 miljard frank en vijf jaar losgeweekt bij River Plate. El Conejito (het konijntje) debuteerde als zestienjarige tegen Gimnasia de Jujuy. Een jaar later werd de spits als zeventienjarige al nationaal topscorer (Torneo Apertura 1999) met vijftien doelpunten. De Catalanen contracteerden ook doelman Roberto Bonano (31) van River Plate. De routinier moet de opvolger worden van Richard Dutruel.

Ook Luis Enrique (31) speelt nog drie seizoenen voor Barça. Daardoor is de kans groot dat de international straks zijn loopbaan in Catalonië afsluit. In 1996 kwam hij over van aartsrivaal Real Madrid en lag hij aan de basis van de titels in 1998 en 1999. De technisch begaafde middenvelder maakte op vijf seizoenen tijd 58 goals. Hij begon zijn profloopbaan in het seizoen 1988-1989 bij Sporting Gijon en groeide bij de Koninklijke uit tot international. Inmiddels heeft hij al 335 duels in de Primera División achter zijn naam staan. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content