Sommige Rode Duivels worden uitgeroepen tot de beste voetballer van hun competitie. Maar wie zijn de mannen met de meeste stijl, zowel op als naast het veld?

Je herinnert je vast die ene jongen op de speelplaats. Hij had iets aparts, een soort x-factor. Niet om de haartjes op zijn kin of de kleren die hij droeg, maar om zijn manier van lopen, hoe hij zijn tas droeg of zijn schoenen (niet) strikte. Hij was gewoon… cool.

Maar wat is dat juist, cool? Die vraag stelde de redactie zich om de coolste onder de Belgen te zoeken, de stijlvolste voetballer van ons land. Daartoe stelden we vijf criteria samen.

LEGENDE

JOGA BONITO mooi voetbal, spektakel door dribbels en techniek

JOHAN CRUIJFF elegantie aan de bal, borst vooruit en kin omhoog

CHARISMA uitstraling, een leider op en naast het veld

ANTI-CLICHÉ zegt zijn mening na de match, geen voorgekauwde antwoorden

SWAG cool, stoer, relaxed en chill

MICHY BATSHUAYI

JOGA BONITO ****

JOHAN CRUIJFF ***

CHARISMA ***

ANTI-CLICHÉ ***

SWAG *****

Met zijn glimlach veroverde hij het land, met zijn goals de wereld. Scoren wil hij, en dus werd hij er gek van als William Vainqueur bij 2-0 het spel vertraagde. Heeft hij de bal, dan denkt hij aan het spektakel: gedurfde dribbels, schijnbewegingen, zooltjes…

Die frivoliteit zet zich door naast het veld. In Frankrijk is hij een hype door zijn eenvoud. Michy is cool omdat hij echt is. Hij dolt tegenwoordig graag met de journalisten en beantwoordt met humor de tweets van zijn fans.

En dan is er natuurlijk nog SpongeBob. Op een moment dat Gucci en Vuitton onmisbaar leken voor profvoetballers, kwam Michy daar af met zijn tas van de beroemde tekenfilmspons. Dat is een vol karton op het vlak van swag!

RADJA NAINGGOLAN

JOGA BONITO **

JOHAN CRUIJFF *

CHARISMA *****

ANTI-CLICHÉ ***

SWAG ****

Als tackles met de hiel elegant werden bevonden, dan zou Radja in de vijf categorieën hoog scoren, maar Ninja is eerder een Gennaro Gattuso dan een Johan Cruijff. Al kan hij, in tegenstelling tot de Italiaan, het spel met chirurgische precisie van kant verleggen. En in het Stade de France voerde hij zelfs een zidaneke uit.

Maar Radja is vooral een smoel. Zijn hanenkam verandert voortdurend van kleur en van vorm. Zo iemand wil je ’s avonds niet tegenkomen in een donker steegje – en liever ook niet op het veld…

Zijn uitlatingen zijn soms even opvallend als zijn tattoos. Geen blad voor de mond. Op Twitter uitte hij zijn ongenoegen toen hij niet mee mocht naar het WK. Wordt hij gematigder nu hij een vaste basisplaats heeft veroverd? Nooit, zegt hij! Maar goed ook.

VINCENT KOMPANY

JOGA BONITO **

JOHAN CRUIJFF *****

CHARISMA *****

ANTI-CLICHÉ *

SWAG *

Durf aan de toog te beweren dat Vincent al eens een kwaaltje voorwendt om onder een vriendschappelijke wedstrijd uit te komen en er zal altijd iemand zijn die, de ene hand op zijn hart en de andere op zijn pint, de anekdote oprakelt van de match tegen Servië, die de captain uitspeelde met een neus in duizend stukjes. Als dat geen vaderlandsliefde is! Trots zijn op België is cool. Zeker nu we niet meer verliezen tegen Azerbeidzjan.

In zijn matchanalyse durft hij clichés boven te halen, zijn look is gewoontjes en dribbelen is als verdediger niet zijn fort, maar in de andere categorieën scoort Vince een vol karton. Zijn buste oogt als die van een Romeinse veldheer, brede kas en de kin omhoog. Als hij de bal opdrijft, blijft zijn torso zogoed als onbeweeglijk. En dan zijn charisma! Vincent straalt zo veel zelfverzekerdheid uit dat de aanvoerdersband op zijn arm lijkt getatoeëerd.

EDEN HAZARD

JOGA BONITO *****

JOHAN CRUIJFF ***

CHARISMA ***

ANTI-CLICHÉ **

SWAG **

Sommigen zouden van Eden een Cristiano Ronaldo willen maken: 50 goals per jaar maar voetbal dat beroofd is van de verbeelding. Want CR7 kan dan wel alles met een bal, we zouden hem nooit vijf sterren geven voor Joga Bonito. Eden is anders. De nummer 10 van Chelsea komt het veld op om zich te amuseren, meer met dribbels dan met goals.

Geen enkele Belg is bal aan de voet zo’n streling voor het oog. Van zijn dribbels valt men soms letterlijk achterover – arme Zabaleta! Eden versnelt met de borst vooruit en de schouders breed, alsof hij wat heeft overdreven bij de powertraining.

Ook buiten de krijtlijnen zou Eden de show kunnen stelen, maar over hem geen wilde verhalen: hij is, dixit José Mourinho, ‘welopgevoed, bijna van de oude stempel’. Hij eet zelfs nog amper hamburgers.

MOUSSA DEMBÉLÉ

JOGA BONITO ***

JOHAN CRUIJFF *****

CHARISMA *

ANTI-CLICHÉ *

SWAG ****

We moeten eerlijk zijn: een spraakmakend interview met Moussa kunnen we ons evenmin herinneren als een seizoen waarin hij meer dan vijf keer scoorde. Moussa zonder bal is als soep zonder zout. Maar geef hem het leer en hij streelt het als een geliefde die hij weken heeft moeten missen. Daarin is hij zoals Andrés Iniesta: een kikker die een prins wordt door de kus van de bal.

Moussa is de elegantste speler van het land. Zijn balbehandeling is geruisloos, alsof het leer aan zijn voet kleeft en die nooit meer wil verlaten. En daarom dribbelt Moussa dus. Aan één baltoets heeft hij soms genoeg om zijn tegenstanders aan de beademing te leggen. Akkoord, naast het veld sloft hij soms rond in een training, maar geef hem de bal en dat wordt een smoking.

THOMAS MEUNIER

JOGA BONITO *

JOHAN CRUIJFF **

CHARISMA **

ANTI-CLICHÉ *****

SWAG **

Thomas is zeker geen voetballer zoals alle anderen. Geen pet op zijn hoofd of Booba op zijn playlist, naast het veld draagt hij gewoon een doordeweekse hoodie. Dat is ook een bepaalde manier van cool zijn. Maar dat Thomas in deze lijst staat, is vooral omdat hij uit de toon valt als je hem de microfoon geeft. ‘In Bevordering zijn er verdedigingen die beter hun job doen’, dan die van Standard, bijvoorbeeld. En toch voelt hij zich op Twitter beknot en kan hij ‘niet echt meer schrijven wat hij denkt’. Hij houdt het dan maar bij tweets over de Franse schrijver Jean Cocteau. Doodnormale kerel, die Thomas.

YOURI TIELEMANS

JOGA BONITO **

JOHAN CRUIJFF ****

CHARISMA **

ANTI-CLICHÉ *

SWAG ***

Geen rimpeltje op het water, geen ronkende verklaringen. Youri is de incarnatie van de Anderlechtse school: een wonderkind dat de Belgische voetballadder op klimt zonder zijn schoolplichten te vergeten. Want een diploma is belangrijk. Een gepolijste jongen met het gezicht van een personage uit Super Mario en dribbels die even zeldzaam zijn als die van Olivier Deschacht. Maar wat doet hij dan bij paars-wit? Wel, hij heeft gewoonweg klasse. De gave om zonder enige moeite een bal precies in te spelen, de manier om als op wolkjes een bal op te drijven en de elegantie waarmee hij een smoking draagt wanneer hij een trofee de hoogte in steekt.

ADNAN JANUZAJ

JOGA BONITO ***

JOHAN CRUIJFF *****

CHARISMA *

ANTI-CLICHÉ *

SWAG **

Het anti-clichécriterium is hier moeilijk toe te passen, aangezien zijn interviews even schaars zijn als zijn basisplaatsen in Dortmund. Maar als het over zijn elegantie gaat, kunnen er niet genoeg sterretjes bij te pas komen. De zoon van Johan Cruijff heet niet Jordi, maar Adnan. ‘Hij danst met de bal’, weet Yannick Ferrera, zijn trainer bij de jeugd van Anderlecht, nog. Mochten ze bij VTM nog een kandidaat voor Sterren op de Dansvloer zoeken, wij kennen wel iemand. Adnan is in staat om een slow af te sluiten met een dubbele schroef.

KEVIN DE BRUYNE

JOGA BONITO ***

JOHAN CRUIJFF ***

CHARISMA **

ANTI-CLICHÉ ***

SWAG *

De Kevin. Er zijn meer swingende voornamen op de wereld, maar De Bruyne is erin geslaagd om er toch wat schwung aan te geven. Noem hem maar KDB, of zoals de Engelsen het uitspreken: ‘KayDiBi‘. Hij is een speler die verdedigers doldraait in een stijl die het midden houdt tussen hyperactiviteit en een zekere elegantie. In zijn interview na de match op Cyprus nam Kevin ook geen blad voor de mond. Misschien zou het weleens leuk zijn als hij op het veld zijn efficiëntie even aan de kant schuift om een spectaculair fantasietje uit zijn voeten te schudden – maar goed, daar wordt hij niet voor betaald.

AXEL WITSEL

JOGA BONITO *

JOHAN CRUIJFF ****

CHARISMA **

ANTI-CLICHÉ *

SWAG **

Toen hij nog op het grasveld van Sclessin stond, kreeg Axel de bijnaam ‘Slangenmens’ omdat hij met de bal aan de voet overal tussendoor laveerde. Een elegante balbehandeling en staalblauwe ogen, volstaat dat om een van de tien coolste kerels uit het Belgische voetbal te zijn? Het is nipt, maar jawel. Zijn foute modegrillen (ongetwijfeld beïnvloed door de Russische vrieskou) en zijn monotone interviews (haast even saai als zijn spel bij de Duivels) zien we dan maar even door de vingers. Met Witsel duurt de elegantie nooit langer dan negentig minuten per week, maar dat anderhalve uur is zo mooi dat het al de rest doet vergeten.

DOOR GUILLAUME GAUTIER – FOTO’S BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content