Vorige week pakte het Nederlandse blad Voetbal International uit met de meest recente salarislijst van de Eredivisieclubs. Daaruit blijkt dat de gemiddelde speler in de hoogste Nederlandse klasse het afgelopen seizoen 2011/12 welgeteld 283.000 euro verdiende. Een jaar eerder bedroeg het gemiddelde loon er nog 305.000 euro. In het seizoen 2010/11 waren de Nederlandse lonen top, met gemiddeld 355.000 euro. Het is van 2007/08 geleden dat de gemiddelde Nederlandse topvoetballer nog zo weinig verdiende als vandaag.

Twaalf van de achttien Nederlandse eersteklassers hebben vorig jaar flink bezuinigd. Vooral Feyenoord, AZ en NAC deden dat. Zes clubs verhoogden hun salariskost, Vitesse zelfs met bijna de helft.

In België bedroeg in 2010/11 het gemiddelde brutojaarloon in de hoogste klasse 210.000 euro. Dat betekende een lichte daling tegenover het seizoen voordien, toen het gemiddelde brutoloon 218.000 euro was. Voor 2011/12 zijn de officiële cijfers van alle clubs nog niet bekend, maar Stijn Boeykens van spelersvakbond Sporta verwacht een lichte stijging: “Het kan zelfs dat we weer hoger gaan dan het gemiddelde van 2009/10, namelijk 218.000 euro, maar we hebben nog niet alle cijfers van alle clubs.”

Boeykens denkt dat ook de lonen in Nederland, net als bij ons, gauw weer zullen stijgen: “Bij de laatste berekening was er in Nederland lichte onzekerheid over het nieuwe tv-contract, maar nu hebben ze daar weer een heel riant bedrag voor gekregen. Ook bij ons verwacht ik een stijging van de salarissen, net omdat het nieuwe tv-contract een stuk hoger lag dan men verwachtte.” Dus gaat de crisis voorlopig nog aan de Belgische eerste klasse voorbij. Elders is het wel armoe troef: “Onze tweede klasse is, net als de Nederlandse tweede klasse, een kerkhof. En ook in andere profsporten in België zoals het volleybal zie je grote crisis. Men krijgt met moeite nog sponsorcontracten afgesloten.”

Het verbaast Sporta dan ook niet dat steeds meer voetballers uit Nederland en Spanje de laatste jaren naar België afzakken: “In eerste klasse is Beerschot echt wel een uitzondering. De andere eersteklassers betalen vrij correct hun lonen. Bij de G4 is de loonstijging zelfs vrij fors. Anderlecht, Club en Genk zijn de laatste jaren meer aan lonen gaan spenderen, terwijl het loongemiddelde bij clubs als Waasland-Beveren, Bergen en Kortrijk lager ligt dan het gemiddelde. Vroeger was een jaarloon van één miljoen euro in de Belgische eerste klasse uitzonderlijk, nu schat ik dat er zeker tien à vijftien spelers aan één miljoen euro (bruto) komen. Vandaag kan Genk Jelle Vossen wél houden.”

De kolom ‘loonkost’ waarmee Het Nieuwsblad vorige week in zijn dossier ‘Geld’ uitpakte, toont effectief dat Anderlecht en Club tegenwoordig gevoelig meer aan salarissen betalen. Het zijn ook de twee enige clubs die meer dan 20 miljoen aan lonen betalen, al horen daar niet alleen spelers en trainers maar ook andere werknemers bij. Bij Anderlecht gaat het alleen al qua spelers om in totaal zo’n 50 voetballers, inclusief een aantal jonge beloften en spelers die uitgeleend werden, maar wel nog op de Brusselse loonlijst staan.

Steeds volgens Het Nieuwsblad spenderen in België naast Club en Anderlecht enkel Genk, Standard en AA Gent meer dan tien miljoen aan lonen. In Nederland geldt dat voor acht van de achttien eersteklassers. Met 45 miljoen euro speelt Ajax qua salarislast nog in een hogere afdeling dan Anderlecht, maar de Brusselaars naderen flink: ze hebben met 35,9 miljoen in 2011/12 (tegenover nog maar 24,5 miljoen een jaar eerder) wél PSV (31 miljoen) en FC Twente (29 miljoen) ingehaald. Ook Belgische financiële middenmoters als Zulte Waregem (7,8 miljoen euro aan lonen) spelen tegenwoordig bijna in dezelfde afdeling als een Nederlandse financiële middenmoter als Groningen (9,9 miljoen). De tijd dat de gemiddelde Belgische voetballer bij om het even welke club in de Eredivisie een pak meer kon verdienen, is (voorlopig) voorbij.

door Geert Foutré

De tijd dat Belgische voetballers in de Eredivisie een pak meer konden verdienen, is voorbij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content