Zaterdag wordt in het Brusselse Plaza Hotel waarschijnlijk een voetballer uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Voor de tweede keer op rij. Kevin De Bruyne treedt dan in de voetsporen van Thibaut Courtois, zijn ex-ploegmaat bij Racing Genk. Zij zijn de eerste voetballaureaten van de belangrijkste Belgische sporttrofee. Ploegsporters doen het doorgaans niet zo goed in dit referendum, maar een verrassing kan het niet worden genoemd nu de Rode Duivels op nummer een staan in de sport met het grootste aantal beoefenaars in de wereld.

Vreemd is dan ook dat de successen van het Belgische voetbal niet weerspiegeld worden in de internationale lijstjes met individuele uitblinkers. De FIFA pakte de voorbije weken met twee klassementen uit. 23 spelers werden genomineerd voor de Ballon d’Or, die op 11 januari wordt uitgereikt. Het aantal kanshebbers werd intussen al gereduceerd tot Lionel Messi, Neymar en Cristiano Ronaldo. Kevin De Bruyne, de beste voetballer van de Bundesliga, en Eden Hazard, de uitblinker van de Premier League, vallen dus naast de prijzen.

De FIFA maakte ook de namen bekend van 55 spelers die in aanmerking komen voor het FIFA Elftal van het Jaar. Merkwaardig is dat De Bruyne hier niet bij voorkomt, wel Vincent Kompany. Hazard is er uiteraard opnieuw bij. Deze keurgroep werd samengesteld op basis van de stembulletins van ruim 25.000 profvoetballers van over de hele wereld.

Wellicht lopen profvoetballers wat achter in de tijd of volgen ze het voetbal in andere landen niet. Hoe valt anders te verklaren dat John Terry en Wayne Rooney tot het selecte kransje behoren en dat Thibaut Courtois niet werd genomineerd, maar wel Keylor Navas en IkerCasillas? De aanwezigheid van die laatste is een aanfluiting. Casillas wordt in Spanje steeds meer als een brokkenpiloot gezien.

Courtois ontbreekt merkwaardig genoeg ook bij de 41 genomineerden voor het UEFA Elftal van het Jaar, dat op 5 januari wordt bekendgemaakt. Zijn collega’s Gianluigi Buffon, Manuel Neuer, Joe Hart en Denis Bojko, de Oekraïense ballenvanger van Dnjepropetrovsk, zijn er wel bij.

De lijstjes geven overigens een aardig beeld van de krachtsverhoudingen in het Europese voetbal. Maar liefst 23 van de 55 uitverkorenen van de FIFA spelen in La Liga. Dat is meer dan de Bundesliga (12) en de Premier League (10) samen. Twaalf van deze voetballers dragen het shirt van Real Madrid, elf verdedigen de kleuren van Bayern München en negen staan op de loonlijst van Barcelona. Deze drie topploegen herbergen dus zestig procent van alle toppers die op het oude continent voetballen.

De UEFA-lijst is wellicht meer up-to-date. Hier worden acht spelers van Barça en zes van Bayern naar voren geschoven. Slechts vijf jongens uit de Premier League kregen een plaatsje.

Als we de genomineerden rangschikken op basis van hun identiteitskaart, kunnen we concluderen dat de sterkste ploegen niet langer op een EK of een WK te zien zijn, maar in de Champions League. De FIFA nam elf Spanjaarden in haar selectie op, zeven Duitsers en vijf Brazilianen. De drie best vertegenwoordigde landenteams tellen dus 23 spelers tegenover 32 voor de drie sterkste clubelftallen. Eenzelfde beeld bij de UEFA: geen enkel land heeft meer dan vier geselecteerden in zijn rangen, tegenover acht voor Barcelona en zes voor Bayern.

Beide lijstjes vertellen ons misschien ook iets over de waardeverhoudingen straks op het EK 2016. Als topspelers de beste garantie op succes zijn, steekt Spanje er bij de FIFA torenhoog boven uit. Vicente del Bosque kan een beroep doen op maar liefst elf jongens uit de internationale elite. Duitsland is tweede met zes en Italië met vier vertegenwoordigers.

De UEFA houdt er een iets andere volgorde op na: Italië is koploper met vijf spelers, Spanje moet het met vier doen en Duitsland met drie. Terwijl Italië vorige zaterdag niet eens reekshoofd was bij de EK-loting en de Squadra Azzurra op de ESPN Soccer Power Index (volgens veel insiders de meest betrouwbare ranking van allemaal) pas 21e in de wereld staat en 13e in Europa. De Rode Duivels zijn bij ESPN overigens 10e van de wereld en 5e in Europa.

Hoe dan ook, de kenners geloven vooral in de kwaliteiten van Spanje, Duitsland en Italië. Achter deze drie is alles mogelijk. Bij de FIFA geniet Frankrijk met drie spelers een lichte voorkeur op België, Engeland en Kroatië, die allemaal twee spelers tellen. De UEFA plaatst België op dezelfde hoogte als Oekraïne, Frankrijk en Polen. Als deze lijstjes meer zijn dan spielerei, is een halvefinaleplaats het hoogst haalbare voor de jongens van Marc Wilmots op het EK 2016.

DOOR FRANÇOIS COLIN

FIFA en UEFA vergeten Rode Duivels te belonen in individuele jaarlijstjes.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content