Voor het tweede jaar op rij kende Spirou Charleroi, de succesvolste Belgische basketbalclub van de voorbije twintig jaar, een ontgoochelende campagne. Geen beker en ook geen titel, weten we sinds vorige week. In de kwartfinales van de play-offs werden de Henegouwers door de Antwerp Giants (2-1) uitgeschakeld.

Einde seizoen voor Charleroi en ook einde trainerscarrière voor Giovanni Bozzi (51), die deze zomer de fakkel overneemt van Eric Somme als voorzitter van Spirou. Somme, die midden jaren negentig aan het roer kwam en onder wiens bewind Spirou tien landstitels en vijf nationale bekers won, zet een stap achteruit en wil zich nu in de eerste plaats bezighouden met zijn nieuwe club, het Franse Antibes.

Viervoudig coach van het jaar Bozzi had zich het slot van zijn trainerscarrière, die in 1989 begon bij Pepinster en hem onder andere langs de Belgian Lions voerde, wellicht anders voorgesteld. Ook al was het vet van de soep voor de man die Spirou eerder naar zes titels leidde: tactisch sloeg hij de bal dit seizoen enkele keren mis. Zoals bijvoorbeeld in de verloren halve finale in de beker van België. In het prangende slot leek het alsof de Charleroispelers niet wisten wat te doen. Pijnlijk. Bozzi en zijn staf kregen nooit echt greep op de nochtans getalenteerde groep. Een zeer onregelmatig parcours en een roemloze aftocht in de play-offs zijn het logische resultaat.

“Het was een teleurstellend seizoen, met al van bij de competitiestart veel moeilijkheden”, aldus Bozzi. “Door het uitvallen van Beghin, Massot en Steinbach kwamen we meteen in de problemen met die regel om verplicht zes Belgen op het wedstrijdblad te hebben. Daarbovenop stelde een aantal buitenlandse spelers teleur. Demond Mallet speelde wél op niveau, maar tegen het einde zat hij er fysiek en mentaal door. Dat is de les die we meenemen voor de toekomst: we moeten meer spelers met de juiste mentaliteit halen. Op het vlak van rekrutering hebben we de voorbije twee seizoenen tekortgeschoten. Daarin moeten we mea culpa slaan.”

Het wordt voor Charleroi zaak om zijn trouwe aanhang – steeds met 6000 aanwezig in de Spiroudôme – niet te verliezen, want na opeenvolgende gemiste campagnes klinkt het gemor onder de supporters steeds luider. Het budget werd al verlaagd. Als ook de fans afhaken, komt de status van Spirou Charleroi als Belgische topclub in het gedrang.

Bozzi panikeert niet: “Het is duidelijk dat we aan het einde van een cyclus zijn gekomen. Dat is eigen aan topsport. We moeten nu eerst de juiste analyse maken van deze kern – veel spelers zijn dertig of ouder – en we moeten ook rekening houden met een gewijzigd budget, dat lang niet meer boven dat van de andere play-offkandidaten ligt.”

Somme mag dan een stap opzijzetten, er wordt op zijn uitgebreide netwerk gerekend. “Hij zal nog steeds instaan voor contacten met belangrijke partners”, verzekert Bozzi. “Samen met onze commercieel verantwoordelijke Benoit Cuisinier. Ikzelf zal het sportieve luik en de public relations op mij nemen. Ik zal een aanwezige voorzitter zijn, die zich met het dagelijkse beleid bezighoudt.”

Rest de functie van coach, die vrij komt. Plan A was om Yves Defraigne weg te plukken bij provinciegenoot Mons, maar de Gentenaar ging niet in op de vrijage. Plan B is clubicoon Jacques Stas, die eerder assistent-trainer was bij Charleroi en er de voorbije jaren als sportief manager aan de slag was. Zijn aanstelling is volgens het clubbestuur nog slechts een kwestie van details… en dan kan Charleroi aan zijn tweede leven beginnen.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content