ALGEMEEN

Stefan Everts krijgt de Trofee voor Sportverdienste.

AMERICAN FOOTBALL

De Tampa Bay Buccaneers winnen de 37e Super Bowl. Ze verslaan de Oakland Raiders met 48-21.

ATLETIEK

In Londen vestigt de Britse Paula Radcliffe een nieuw wereldrecord op de marathon. Op het WK in Parijs zorgt de Amerikaanse sprinter Jon Drummond voor opschudding door uit protest tegen zijn diskwalificatie in de 100 m op de piste te blijven liggen. Die 100 m wordt gewonnen door Kim Collins. Bij de vrouwen triomfeert de Amerikaanse Kelli White op dat nummer, maar ze raakt later in opspraak wegens inname van een stimulerend middel dat volgend jaar op de officiële dopinglijst komt. Voorts behaalt de Jamaicaanse Perdita Felicien in Parijs struikelend zilver op de 100 m horden, verbetert de Pool Robert Korzeniowski zijn wereldrecord op de 50 km snelwandelen, behaalt de Marokkaan Hicham El Guerouj al zijn vierde wereldtitel op de 1500 m. De vrouwenestafetteploeg ( Kathleen De Caluwé, Audrey Rochtus, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert) zorgt op de 4×100 m voor de enige Belgische finaleplaats. Ze eindigen als zesde. Op de Memorial van Damme verbetert Cédric Vanbranteghem op de 400 m het 27 jaar oude record van Fons Brijdenbach. De jackpot van een miljoen dollar van de Golden League is bestemd voor één atleet : de Mozambikaanse Maria Mutola (800 m). De Zuid-Afrikaanse hoogspringster Hestrie Cloete en Hicham El Guerrouj kronen zich tot atleet van het jaar. In de marathon van Berlijn loopt de Keniaan Paul Tergat een nieuw wereldrecord.

AUTOSPORT

De Japanner Hiroshi Masuoka (Mitsubishi) wint net zoals het jaar voordien Parijs-Dakar. Bij de motoren zegeviert de Fransman Richard Sainct. Michael Schumacher wordt voor de zesde keer wereldkampioen. In de WK-eindstand legt de Fin Kimmi Raikonen (McLaren-Mercedes) beslag op de tweede plaats en de Colombiaan Juan-Pablo Montoya (Williams-BMW) op de derde. Ferrari strijkt de wereldtitel voor constructeurs op. De Noor Petter Solberg (Subaru) is de nieuwe wereldkampioen rally.

BADMINTON

De Chinezen Xia Xuanze bij de mannen en Zhang Ning bij de vrouwen worden in Birmingham wereldkampioen.

BASEBALL

De Florida Marlins winnen de World Series. In de finale verslaan ze de New York Yankees met 4-2.

BASKETBAL

Michael Jordan neemt voor de tweede keer en ditmaal definitief afscheid als speler. De San Antonio Spurs veroveren de NBA-titel. Tim Duncan van de Spurs wordt verkozen tot Most Valuable Player. Charleroi behaalt na de beker van België ook de landstitel. In de finale van de play-offs rekent het af met Pepinster. In de halve finale had het erfrivaal Oostende uitgeschakeld. Op het EK in Griekenland eindigt de nationale vrouwenploeg als zesde, zijn beste prestatie ooit.

BERGLOPEN

Catherine Lallemand wordt in Trente Europees kampioen.

BILJARTEN

De Nederlander Dick Jaspers behaalt de Europese titel driebanden. In de finale verslaat hij Frédéric Caudron met 3-2. De wereldbeker driebanden is voor de Turk Semih Sayginer. Die trekt later in Valladolid ook de wereldtitel driebanden naar zich toe. In het Franse Ronchin wordt Frédéric Caudron wereldkampioen kader 47/2.

BOKSEN

Lennox Lewis behoudt zijn wereldtitel bij de zwaargewichten (WBC). De Brit wint (na een omstreden beslissing) op punten tegen de Oekraïner Vital Klitschko. De 38-jarige Lewis kondigt later aan dat hij stopt met boksen. Bea Diallo verliest zijn wereldtitelgevecht (WBO, middengewichten) tegen de Nederlander Raymond Joval op punten.

DOPING

Terwijl men er stilaan in slaagt om het gebruik van epo efficiënter op te sporen, is er al een nieuw product in omloop : de designersteroïde TGH (tetrahydrogestrinone). Onder meer de Europese kampioen op de 100 meter, de Britse atleet Dwight Chambers, werd betrapt op het gebruik van het middel. Er hangt hem een schorsing van twee jaar boven het hoofd.

DUATLON

Benny Vansteelant finisht als tweede op het WK in het Zwitserse Zofingen. De Zwitser Stefan Riesen wint. Vansteelant wordt in het Italiaanse Vallaro wel Europees kampioen op de korte afstand.

GEWICHTHEFFEN

Op het WK in het Canadese Vancouver verbeteren de Chinese vrouwen Shang Shichung (75 kg) en Liu Chunhong (69 kg) verbeteren elk drie wereldrecords (trekken, stoten, olympisch totaal), en de Chinese Ding Meiyuan (75 kg, trekken), de Oekraïnse Natalia Skakujn (63 kg, stoten) en de Wit-Russin Hanna Batsiushka (63 kg, trekken) elk één.

GOLF

De Canadees Mike Weir wint het Masterstoernooi. De Zweedse Annika Sorenstam is de eerste vrouw sinds 58 jaar die aan een mannentoernooi deelneemt. En de eerste tout court die een mannentoernooi (in La Quinta) wint. De Amerikaanse outsiders Jim Furyk en Ben Curtis winnen respectievelijk de US Open en de British Open.

HANDBAL

Tongeren wordt landskampioen. Het verslaat in de finale van de play-offs Eynatten. Bij de vrouwen pakt Meeuwen de titel.

JUDO

Op het EK in Düsseldorf is er zilver voor Gella Vandecaveye en brons voor Ann Simons, Catherine Jacques en Sissy Veys. Van het WK judo in Osaka brengen de Belgen geen enkele medaille mee.

IJSHOCKEY

In de finale van het WK verslaat Canada Zweden met 3-2.

KANO-KAJAK

Op het WK in het Amerikaanse Gainesville eindigen Bob Maesen en Wouter D’haene als tweede op de K2 100O meter.

KLEISCHIETEN

De Fransman Yves Tronic wordt in Brno Europees kampioen.

KUNSTSCHAATSEN

De Russen Irina Slutskaya (haar vijfde Europese titel) en Evgueni Plushenko worden in Malmö Europees kampioen. In Washington pakken Evgueni Plushenko en de Amerikaanse Michele Kwan de wereldtitel.

MOTORSPORT

De Japanse motorracer Dijiro Katoh overlijdt aan de gevolgen van een val tijdens de GP van Japan snelheid. Stefan Everts wordt voor de zeven- de keer wereldkampioen en doet daarmee beter dan Joël Robert. Doordat hij halfweg het seizoen ook in de 125-cc-categorie uitkomt, wint hij als eerste twee GP’s op één dag. In de 650-cc-reeks gaat de titel naar Joël Smets, in de 125-cc-categorie naar Steve Ramon. Joël Smets verovert de Belgische titel. In Zolder zijn de Belgen ( Stefan Everts, Joël Smets en Steve Ramon) de besten in de Motorcross der Naties. In het motorracing kroont de Italiaan Valentino Rossi zich voor de derde keer op rij tot wereldkampioen in de 500-cc-categorie. Bij de kwartliters pakt de Sanmarinees Manuel Poggiali de titel. In de 125-cc-reeks is de Spanjaard Daniel Pedrosa wereldkampioen.

MOUNTAINBIKE

Filip Meirhaeghe wordt in Lugano wereldkampioen. Roel Paulissen kaapt brons weg.

MUURKLIMMEN

Muriel Sarkany wordt in Chamonix wereldkampioen. Ze schrijft ook voor de vijfde keer de wereldbeker op haar erelijst.

OLYMPISCH NIEUWS

Minister-president Bart Somers wil dat Vlaanderen zich kandidaat stelt voor de Olympische Spelen van 2016. Volgens IOC-voorzitter Jacques Rogge maakt een Belgische organisatie van de Spelen alleen kans met Brussel als organiserende stad.

PAARDENSPORT

De Duitser Marcus Ehning wint in Las Vegas de finale van de wereldbeker jumping. Jean-Claude Vangeenberghe bezegelt zijn comeback met een Belgische titel jumping. De Duitser Christian Ahlman springt in het Duitse Donaueschingen naar de Europese titel jumping. De Duitse Ulla Salzgeber verbetert het wereldrecord dressuur.

ROEIEN

Irja Ven wordt in Boston wereldkampioen op de 2000 meter indoor.

RUGBY

Engeland wint het Zeslandentoernooi en het WK. In de finale daarvan neemt het afstand (20-17 na verlengingen) van thuisploeg Australië. Voor het eerst behaalt een team uit het noordelijk halfrond de titel.

SCHAATSEN

In Berlijn worden de Nederlanders Erben Wennemars (1000, 1500 m), Jochem Uitdehaege (5000 m) en Bob de Jong (10.000 m) wereldkampioen, en bij de vrouwen de Duitse Monique Garbracht-Entfeldt (500 m), Anni Friesinger (1000, 1500, 3000 m) en Claudia Pechstein (5000 m).

SCHANSSPRINGEN

De Fin Janne Ahonen wint het Vierschansentoernooi. De Pool Adam Malysz wordt wereldkampioen en wint voor de vierde keer de wereldbeker.

SHORTTRACK

Worden in Warschau wereldkampioen : de Chinees Jia Lung Li (500, 1000 m), de Zuid-Koreaan Hyun-Soo Ahn (1500, 3000 m), de Chinese Yang Yang (500 m), de Bulgaarse Evguenia Radanova (1000 m), de Zuid-Koreaanse Eun-Kyung Choi (1500 m) en haar landgenote Kim Min-Jee (3000 m). Hyun-Soo Ahn verbetert het wereldrecord op de 3000 m.

SKIEN

Er zijn in Sankt Moritz wereldtitels voor de Oostenrijker Stephan Eberharter (Super-G), de Amerikaan Bode Miller (combiné, reuzenslalom) de Oostenrijker Michael Walchofer (afdaling), de Kroaat Ivica Kostelic (slalom), de Kroatische Janica Kostelic (slalom en combiné), de Zweedse Anja Pärson (reuzenslalom), de Canadese Melanie Turgeon (afdaling) en de Oostenrijkse Michaela Dorfmeister (Super-G). De wereldbekers gaan naar Stephan Eberharter (algemeen, Super-G, afdaling), de Fin Kalle Palander (slalom), de Duitser Michael von Grünigen (reuzenslalom), Janica Kostelic (algemeen, slalom), Michaela Dorfmeister (afdaling), de Française Carole Montillet (Super-G) en Anja Pärson (reuzenslalom).

SNOOKER

De Engelse Kelly Fisher en de Welshman Mark Williams worden wereldkampioen. Kelly Fisher verovert ook de Europese titel. In de finale haalt ze het van Wendy Jans. Bij de mannen grijpt de Welshman David John de titel. Ook op het WK voor amateurs in het Chinese Jingmen verliest Wendy Jans in de finale van Kelly Fisher. Bij de mannen wint daar de Indiër Pankaj Advandi.

TAFELTENNIS

In het Italiaanse Courmayeur worden de Wit-Rus Vladimir Samsonov en de Italiaanse Wenling Tan-Monfardini Europees kampioen. La Villette Charleroi wint voor de derde keer de Champions League. In de finale zet Charleroi het Duitse Grenzau opzij. La Villette pakt ook de landstitel en de beker van België. De Oostenrijker Werner Schlager is de nieuwe wereldkampioen. Bij de vrouwen verlengt de Chinese Wang Nan haar titel.

TENNIS

Kim Clijsters wint de toernooien van Sydney, Indian Wells, Rome, Rosmalen, Stanford, Los Angeles, Filderstadt en Luxemburg. Justine Henin-Hardenne wint de toernooien van Dubai, Charleston, Berlijn, San Diego, Toronto, Zürich Andre Agassi wint voor de vierde keer de Australian Open. In de finale verslaat hij Rainer Schüttel. Bij de vrouwen zegeviert Serena Williams. In de finale zet ze haar zus Venus opzij. Als eerste Belg wint Henin-Hardenne een grandslamtoernooi. Op Roland Garros verslaat ze Clijsters in de finale. Bij de mannen is Juan Carlos FerreroMartin Verkerk te sterk af. Roger Federer wint Wimbledon. In de finale gunt hij Mark Philippoussis geen setje. Bij de vrouwen pakt Serena Williams de titel. In de finale klopt ze Venus. Bij de junioren wint Kirsten Flipkens Wimbledon en de US Open. Ze staat eerste op de wereldranglijst van de junioren. Henin-Hardenne wint de US Open. In de finale verslaat ze Clijsters. In de mannenfinale maakt Andy Roddick komaf met David Nalbandian. Clijsters wint voor de tweede keer op rij de Masters. Bij de mannen zet Roger Federer de Masters naar zijn hand. In Moskou wint Frankrijk de Federation Cup. In de finale neemt het de maat van de VS. België treedt in Moskou aan zonder Henin-Hardenne en Clijsters. Australië wint de Daviscup. Het overwint voor eigen publiek Spanje. Kim Clijsters kondigt aan dat ze volgend jaar niet deelneemt aan de Olympische Spelen van Athene. Justine Henin-Hardenne eindigt het tennisjaar als het nummer één van de wereld. Ook Kim Clijsters was even nummer één. Bij de mannen staat Andy Roddick op één. Hij verdrong in de loop van het jaar Juan Carlos Ferrero, die zelf Andre Agassi had afgelost. Agassi zelf had Lleyton Hewitt van de troon gestoten.

TRIATLON

De Spanjaard Eneko Ilanos wordt wereldkampioen op de lange afstand. Rutger Beke eindigt als tweede. De Spanjaarden Ivan Rana en Ana Bourgos behalen de Europese titel op de kwarttriatlon. De Deen Torbjørn Sindballe wordt Europees kampioen op de lange afstand. Gerrit Schellens keert terug met brons. Bij de vrouwen zegeviert de Italiaanse Edith Niederfriniger. De Canadees Peter Reid wint in Hawaï de Iron Man. Rutger Beke eindigt als tweede. Bij de vrouwen triomfeert de Canadese Lori Bowden. Rolstoelatleet Marc Herremans bereikt de eindstreep.

TURNEN

In het Duitse Riesa zijn er Europese titels ritmische gymnastiek voor de Oekraïnse Anna Bessonova (hoepel, lint, knotsen), de Russische Zarina Gisikova (bal) en voor de Russische ploeg. Op het WK artistiek turnen in het Amerikaanse Anaheim zijn de allroundtitels voor de Amerikaan Paul Hamm en de Russin Zvetlana Khorkina.

VELDLOPEN

De eindzege in de Cross Cup gaat naar Tom Van Hooste en Fatiha Baouf. De Ethiopiër Kennenisa Bekele wint op het WK in het Zwitserse Avenches zowel de lange als de korte cross. Bij de vrouwen zegeviert de Ethiopische Werknesh Kidane in de lange cross en de Keniaanse Edith Masai op de korte.

VELDRIJDEN

Sven Nys pakt in Wielsbeke de Belgische titel. Bart Wellens wordt in Monopoli wereldkampioen. De eerste vijf plaatsen zijn voor Belgen. Wellens wint ook de wereldbeker, de superprestige gaat naar Nys.

VOLLEYBAL

Maaseik wint de beker van België. In de finale verslaat het Everbeur met 3-1. Bij de vrouwen haalt Tongeren het met dezelfde cijfers van Kieldrecht. Maaseik wordt voor de achtste keer in negen jaar landskampioen. In de finale van de play-offs zet het Roeselare opzij.

WATERPOLO

Het Italiaanse Reco wint de Europese beker voor landskampioen. Moeskroen wordt net als vorig jaar Belgisch kampioen. Servië-Montenegro rijft de Europese titel binnen.

WIELRENNEN

Johan Museeuw wint de Omloop Het Volk. In Parijs- Nice verongelukt Andrei Kivilev. De klassiekers worden dit jaar gewonnen door Paolo Bettini (Milaan-Sanremo, HEW Classic en Clásica San Sebastián), Peter Van Petegem (Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix), Alexander Vinokoeroev (Amstel Gold Race), Igor Astarloa (Waalse Pijl), Tyler Hamilton (Luik-Bastenaken-Luik), Daniele Nardelo (Kampioenschap van Zürich), Erik Zabel (Parijs-Tours) en Michele Bartoli (Ronde van Lombardije). Paolo Bettini wint net als vorig jaar de wereldbeker. Alessandro Petacchi behaalt – telkens in een massasprint – zes ritoverwinningen in de Giro, vier in de Ronde van Frankrijk en vier in de Ronde van Spanje. De eindzege in de Giro is voor Gilbero Simoni. Op 78-jarige leeftijd overlijdt Rik Van Steenbergen. In Vilvoorde wordt Geert Omloop Belgisch kampioen. Lance Armstrong wint voor de vijfde keer de Tour en komt daarmee op gelijke hoogte van Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Armstrong haalt het voor Jan Ullrich en Alexander Vinokoerov. De groene trui komt om de schouders van Baden Cooke, Richard Virenque wint voor de zesde keer het bergklassement. Roberto Heras wint de Ronde van Spanje. Leontien van Moorsel verbetert in Mexico het werelduurrecord voor vrouwen. Igor Astarloa wordt in het Canadese Hamilton wereldkampioen. Peter Van Petegem eindigt als derde. David Millar wordt wereldkampioen tijdrijden.

ZEILEN

Het Zwitserse Alinghi wint als eerste Europese team ooit de America’s Cup. Op het EK in het Zweedse Langedrag komt Sebastien Godefroid in de Finn-klasse uit op zilver. Het goud gaat naar de Brit Ben Ainslie. In het Duitse Warnemünde wordt Bart Bomans Europees kampioen in de OK-klasse.

ZWEMMEN

De Amerikaanse Lindsay Benko duikt als eerste vrouw ooit onder de vier minuten op de 400 meter vrije slag. De Zweedse Emma Igelström verbetert haar wereldrecord op de 100 meter schoolslag. Brigitte Becue kondigt een comeback aan. De Rus Dimitri Komornikov verbetert het wereldrecord op de 200 m schoolslag. Op het WK in Barcelona vestigt de Amerikaan Michael Phelps vijf wereldrecords en pakt drie individuele titels. Phelps is later ook de eerste zwemmer die vijf titels verovert op de Amerikaanse kampioenschappen en hij voegt daar nog een wereldrecord aan toe. De Australiër Ian Thorpe behaalt als eerste voor de derde opeenvolgende keer de wereldtitel op hetzelfde nummer (400 m vrije slag). De Nederlander Pieter van den Hoogenband lijdt nederlagen : tegen Thorpe op de 200 m vrije slag, en tegen de Rus Alexander Popov op de 50 en 100 m vrije slag. In Barcelona zijn er nog wereldrecords voor de Australiër Matthew Welsh (50 m vlinderslag), de Japanner Kosuke Kitajima (100 en 200 m schoolslag), de Australische Leisel Jones (100 m schoolslag), de Amerikaan Ian Crocker (100 m vlinderslag) en de Duitser Thomas Rupprath (50 m rugslag). De Australische Leisel Jones verbetert het wereldrecord op de 100 m en de 200 m schoolslag.

door Ben Herremans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content